Päivä puolivuotiaan kanssa

Mitä ne äidit oikein tekevät, jotka ovat ”vain kotona” päivät pitkät? Minäkin käytän vielä yhteiskunnalle kalliiksi tulevaa subjektiivista päivähoito-oikeutta: kolmivuotias on kolme päivää viikossa päiväkodissa, vaikka olen kotona vauvan kanssa. Kirjasin muistiin yhden päivän tapahtumat Valokin puolivuotissyntymäpäivän kunniaksi, ajat ovat suunnilleen noin. 🙂

klo 6 Vierestäni alkaa kuulua ähinää ja peukalon imemisen ääntä: imetysaika. Vauva juo molemmat rinnat ja rauhoittuu. Minä juon yöpöydällä odottavan vesimukin tyhjäksi ja käyn vielä keittiössä juomassa toisen mukillisen. Sitten vessan kautta takaisin nukkumaan.

klo 7.30 Taito heräilee viereisessä sängyssä. Vien Valokin vaipatettavaksi kylppäriin: märkä vaippa pois, pesu, pisutus vadin päällä, vaipan huuhdonta sillä aikaa kun vauva imeskelee varpaitaan vieressä vaipanvaihtotasolla, kuivat päälle. Samaan aikaan Valokin hoidon kanssa autan Taitoa pukemaan, hän on tuonut päivävaatteensa mukanaan kylppäriin.

klo 8 Teen aamiaista itselleni ja Taitolle. Tänään on päivähoitopäivä, mutta aamu alkaa myöhemmin, sillä ryhmä ulkoilee kotimme lähellä, ja vien Taiton suoraan sinne. Tänään viereiselle kentälle tulee poliisiauto, johon lapset pääsevät tutustumaan.

Aamiaisen ajan Valokki köllöttää lattialla pyyhkeen päällä pöydän vieressä, ja jutustelemme hänen kanssaan samalla:

V: ”uugu”
P: ”uuguko?”
T: ”Miksi Valokki sanoi uugu? Mitä se nyt sanoo?”
V: ”gää ygää väy-vä” *potkuti*
P: ”Niin, kylläpä potkutat tomerasti.”
T: ”Miksi se potkuttaa?”
P: ”Vauvojen pitää oppia liikkumaan.”
V: *potkuti* ”ää ulää”
jne.

klo 8.45 Mietin, pitäisikö Valokin vaippa vielä vaihtaa ennen lähtöä. Vaihdan, ja hyvä niin, sillä kakkahan siellä on odottamassa. Vaipatusvaiheet kuten edellä.

klo 9.20 Valmistaudutaan Taiton kanssa lähtöään. Taito menee alakertaan eteiseen pukemaan haalariaan. Valokki on alkanut kitistä unikitinäänsä. Vien sen unille, ja uni tuleekin saman tien. Pyydän kämppistä kuulostelemaan Valokin unia samalla, kun hän on oman vauvansa kanssa kotona.

klo 9.40 Pääsemme Taiton kanssa ovesta ulos, ja lähdelle kävelemään lumista ulkoilupolkua kohti Hevossalmen kenttää, jossa piti tavata päivähoitoryhmä.

klo 10 Olen taas kotona. Huuhdon vaipan, joka jäi odottamaan lähtiessämme. Menen alakertaan hakemaan kuivat pyykit telineestä, vien täyden vaippaämpärin sisällön yhdessä kirjavien kanssa pyykkikoneeseen.

Sitten on aika juoda teetä ja lukea päivän lehti loppuun. Poikkeuksellisesti reagoin mainokseen, kun lähikodinkoneliikkeemme myy astianpesukoneita alennuksella. Juuri sellainen on haussa, pannaan korvan taakse. Katselen eläinkalenteria, jonka entinen kämppis lähetti jouluyllätyksenä, mutta joka tuli postissa vasta edellisenä päivänä. Jopas jotakin, hän on itse kuvannut osan kalenterin valokuvista, onpa hieno. Pitääpä muistaa lähettää vastaus.

Järjestelen papereita paikoilleen ja kuivia vaatteita kaappiin. Valokki avaa silmiä, mutta nukahtaa uudestaan.

Klo 11 jälkeen Valokki herää kunnolla: imetys, vaipatuskierros, jutustelua. Mietin, ehtisinkö avata kylppärin altaan tukkeutuneen viemärin. Vuokravälittäjä soittaa, ja sovimme tapaamisen seuraavaksi päiväksi: vanha asuntomme pitäisi saada vuokrattua.

Menen etsimään alakerrasta ruuvimeisseliä altaan ruuvin avaamista varten. Onpa hiljaista, joko pyykkikone lopetti? Jahas, olin unohtanut käynnistää sen. Käännän ohjelmakiekon 60-asteisen ohjelman alkuun.

Työkaluja ei muuton jäljiltä löydy mistään, katson eri paikoista kuljettaen Valokkia sylissä mukana. No, ei löydy kuin Tompan Leatherman, jossa on turhan kapea ruuvimeisselin pää, mutta saa kelvata. Kunnolliset ovat varmaan autotallissa, ja sinne on vauva sylissä hankala mennä.

klo 12.15 Olen saanut siirrettyä tavaroita allaskaapista sen verran, että pääsen avaamaan viemärin, ottanut muovipussin esille putkesta paljastuvaa tavaraa varten, etsittyä pesuvadin alle jne. Kumihanskoja ei näkynyt. No, vain nössöt käyttävät niitä, töihin siis paljain käsin. Valokki pääsee köllöttämään pyyhkeelle kylppärin lattialle purulelu kädessä.

OVatpa kierteet tiukalla. Ja pahus, sain haavan sormeen. Ja toiseenkin. Saakohan kämppiksen kumihanskoja lainata? Haen kumihanskat, ohimennessä kämppiksen äiti näyttää juuri saamiaan vauvavalokuvia. Sitten kiidän yläkertaan, jonne Valokki jäi.

Viemäriä avatessani hän harjoittelee ahkerasti kääntymistä ympäri ja massullaan oloa, ja väsymyskin alkaa kuulua. Olen kääntänyt hänet takaisin ainakin viisi kertaa, kun massullaan olosta on tullut protesti: takaisin kääntyminen on vielä hankalaa.

klo 13 Viemäri on kunnossa, mutta vuotaa vielä muutaman tipan. Ei auta, minun pitää saada lounasta, sillä heikottaa jo. Valokkikin alkaa osoittaa hiukan nälän merkkejä, mutta arvelen, että hän pärjää vielä lounaani ajan.  Imetysaikana ruokavälit eivät voi päästä kovin pitkiksi. Lämmitän eilistä kasviskeittoa, syön. Valokille leikkaan luomupäärynästä palan, ja hierrän siitä hänelle päärynämössöä lusikalla. Valokki imeskelee hyvällä ruokahalulla, ja mumisee ”vää hy-vää”.

Imetys, vaipatus ja väsynyt Valokki taas sänkyyn päiväunille.

klo 14 Valokin nukahdettua syön vielä toisen lautasellisen soppaa ja lopun päärynän. Olen vaihtamassa laastaria kastuneiden tilalle, kun ovikello soi. Postinkantaja tuo Taitolle paketin ja meille kirjeellisen Pekka Haaviston rintamerkkejä. Taito halusi joulun jälkeen itse soittaa Brion maahantuojalle, kun joululahjaveturi ei toiminutkaan. Autoin häntä vähän, ja nyt posti tuo uudet lelut palautettujen tilalle.

Kämppiksen äiti leipoo keittiössä.

Klo 14.45 Levitän pyykit kuivumaan.

Klo 15 Säädän vielä hetken putkien ruuvikierteitä, ja saan vuodon melkein kuriin. Mutta vieläkin tippa tulee, kun vettä laskee altaaseen. Jää illaksi, nyt ei ehdi enempää. Nappaan pikavälipalaksi banaanin, pakkaan kirjaston kirjat reppuun, otan Taitoa varten banaanin mukaan ja valmistaudun hakemaan hänet päiväkodista. Saan puhelun juuri kun pitäisi jo mennä. Neuvon yhdistyksemme vuosikokousjärjestelyissä aktiivia, joka on luvannut hoitaa kokousjärjestelyjä. Ihanaa, kun joku kerrankin tekee, eikä puheenjohtajalle jää koko järjestely.

Nappaan Valokin mukaan kesken päiväunien ehtimättä vaihtaa vaippaa. Vaunut autotallista mukaan, ja kohti klo 15.48 lähtevää bussia. Matkalla muistan, että vaippasäkki jäi, mutta enää ei ehdi hakea.

Klo 16.05 Keskustelen päivän tapahtumista päiväkodin hoitajien kanssa. Lapset pääsivät kokeilemaan, millaista on istua mustan maijan kyydissä. Insinöörin työtä ei taida ole helppo esitellä yhtä vetävästi. Kysyn, haluaisiko Taito leikkiä vielä ulkona, vai mennäänkö suoraan kirjastoon. Kirjastoon, kuuluu vastaus, ja sinne siis, kulman taakse.

Autan Taitolta ulkovaatteet, sillä nyt olemme kirjastossa hiukan kauemmin odottamassa kokoukseni alkua. Palautan kirjat, lainaan uusia, imetän Valokin ja menen sitten Taiton seuraksi leikkimään lastenosaston nukkekodilla. Jaahas, nyt rutisi vauvan vaippaan täytettä, mutta on vain pärjättävä, kunnes päästään kotiin.

klo 17.15 Teemme lähtöä kirjastosta kohti viereistä asukasyhdistyksen taloa, jossa on asukasyhdistyksen kokous. Taito ei meinaa millään malttaa jättää nukkekotileikkiään, mutta lopulta päästään ulos. Tomppa lähettää tekstiviestin, että lähtee keskustasta vasta nyt. Ennen kokousta käytän Taiton vielä potalla.

Klo 17.40 Pääsemme kokoukseen kymmenisen minuuttia myöhässä. Taito istuu syömässä banaania, Valokki istuu sylissäni ja jyrskyttää vuoroin voileivältäni otettua kurkunpalaa ja vuoroin sormeani. Taito istuu kiltisti, mutta kyselee välillä kovaäänisesti kokouksen kulusta.

Klo 18.05 Tomppa ehtii paikalle. Annan lyhyen tilannekatsauksen vaipanvaihdon kiireellisyydestä ja sen sellaisesta, ja päästän hänet lasten kanssa eteenpäin. Palaan kokoukseen.

klo 19.40 Kokous jatkuu, mutta joudun lähtemään, ettei mene liian myöhään. Olen luvannut selvittää ilmalämpöpumpun hankintaa yhdistyksen sähkölämmitteiseen vanhaa hirsitaloon. Muut jäävät vielä puhumaan alueemme kaavoituksesta. Bussi tulee onneksi hyvään aikaan.

Klo 20.00 Kotona. Valokki sai kalaa poissaollessani, mutta herää nyt saman tien. Imetys, vaipatus. Päivällä kasaamani villapyykit pyykkikoneeseen. Tomppa hakee autotallista kunnon ruuvimeisselin ja kiristää altaan ruuvin loppuun.

Klo 20.30 Syön vielä keittoa, joka odotti hellalla. Taito pääsee avaamaan junapakettinsa, ja saa sitten hiukan täydennysiltapalaa ennen nukkumaanmenoa. Pesen Taiton hampaat, Tomppa vie hänet nukkumaan. Rauhoittelemme Valokkia, jolla taitaa olla hammasvaivoja. Kirjoitan valtakirjan huomista vuokravälittäjän tapaamista varten ja pyydän allekirjoitukset. Vaihdan kämppisten kanssa kuulumisia ja mietimme astianpesukoneen hankintaa. Ripustan villavaatteet kuivumaan.

Klo 21.45 Taito on lopulta nukkumassa, Valokki parkuu hampaitaan. Pidän Valokkia sylissä samalla kun yritän käydä läpi sähköposteja.

Imetys, vaippa, ja Valokille lopulta särkylääkettä, kun hän on kitissyt ja jäystänyt kaikkea mistä saa kiinni. Uni tulee melkein saman tien, kun lääke alkaa vaikuttaa.

Klo 23 Pääsen itse nukkumaan.

Laitetaanko vauvan kakkuun puolikas kynttilä, kysyi Taito. Kakkua ei vielä tänä puolivuotissyntymäpäivänä ehditty leipoa, mutta ehkä viikonloppuna. Toiseen kertaan jäi myös suihkussa käynti ja kylpparin siivous, mutta niihin onneksi ehtii palata.

-Piia

4 kommenttia

 1. Nasu said,

  12 tammikuun, 2012 klo 10:44 pm

  Lapsettomille moinen kuvaus saattaa kuulostaa kovalta, itse lähinnä ajattelin että ”eihän se mitään päivän aikana tehny kuin pyykännyt”:/ Itsellä 4v ja pian 6kk täyttävä, ja isomman otin kotihoitoon tarhasta kun pienempi syntyi. Vastuullani 24/7 molemmat lapset ja koti, pitäisin edellä kuvattua päivää lomailuna. No, meitä on moneen junaan, mutta tuo kyllä antaa vähättelevän kuvan siitä, mitä kotiäidin päivään kuuluu silloin kun me ”vaan ollaan kotona”.

 2. Piia said,

  14 tammikuun, 2012 klo 7:02 pm

  Joo siltä minustakin päivän saldoa miettiessäni usein tuntuu, että sain vain pestyä koneellisen pyykkiä, vaikka koko ajan olin jotain tekemässä. Tämän vauvan kanssa kotona olo on melkein rentoa ja olen kyllä tykännyt tosi paljon, mutta vapaahetki on vain aamiainen lehden ääressä.

  Tuohon päivään ei kuulunut ruuanlaittoa eikä peseytymistä. Teemme isomman erän ruokaa pari kolme kertaa viikossa, ja suihkussa käyn yleensä myös pari kolme kertaa viikossa.

 3. Nasu said,

  14 tammikuun, 2012 klo 11:13 pm

  Oon itse aika yökyöpeli, ja ”vapaata aikaa” pidänkin iltaysistä eteenpäin kun lapset on molemmat nukahtaneet. Harvoin ennen puoltayötä menen nukkumaan. Katselen telkkaa/leffoja, tai päivän Emmerdalet, pyörin netissä:)
  Keskiverto päivä kuluu meillä suht tasan näin:

  Kakkonen (pian 6kk) heräilee 7.30
  -vaipanvaihtoa, pukemiset, sit Kakkonen odottelee syöttötuolissa kun keitän kahvia ja laitan aamupalaa pöytään.
  n 8.00 herää Ykkönen (pian 5v)
  -aamupisut/pesut ja puettuaan alamme kolmisin aamupalalle
  Ammupalan jälkeen Ykkönen katsoo parit aamun lastenohjelmat, Kakkonen treenailee lattialla leikkimatolla kun itse laitan pyykkiä koneeseen ja tiskikoneen tyhjennän tai laitan päälle. Siivoan aamiaissotkut. Petaan sängyt, tuuletan makkarit.

  Ohjelmien päätyttyä vaihtelevaa leikkimistä, lueskelua ja muuta yhdessä.
  Viimeistään 11 lapset syövät lounaan jonka jälkeen taas vessassakäynnit, vaipanvaihdot ja ulkovaatteisiin pukeutuminen.
  Kakkonen nukahtaa vaunuihin ja Ykkösen kanssa teemme lumitöitä, keinummme, potkimme palloa, laskemme mäkeä ym mitä Ykkönen keksii. (Joskus käytämme tämän ulkoilualan kaupungilla käyntiin bussilla, joskus lähdemme kävelylle läheiselle abc:lle tai leikkikentälle.
  1 aikoihin tulemme sisälle kun Kakkonen heräilee ja normaalisti Ykkönen syventyy yksin leikkeihinsä tai piirtelemään. Vaipanvaihtoa ja Kakkonen katselee kun laitan pyykit kuivumaan ja viikkaan kuivia kaappiin, tyhjennän ehkä tiskikoneen ja laitan uuden koneellisen pyykkiä päälle. Vaipanvaihto jossakin kohtaa. Katselen kirjoja Kakkonen sylissä tai leikittelen lattialla sorminukeille tai pallottelemme.
  Kahvia äidille ja välipalaa lapsille kahden jäljiltä.
  Välipalan jälkeen on yleensä väli jossa hoidan kolmena päivänä päivänä vkssa imuroinnin kun Kakkonen vetäisee puolen tunnin nokoset. Ohimennen keräilen leluja paikoilleen ja siistin olohuonetta/keittiötä vauhdista.
  Ruuan saan valmiiksi puoli viiteen mennessä, Ykkönen usein siinä mielellään avustaa.
  Syönnin jälkeen vaipanvaihto ja Ykkönen katsoo pikku kakkosen kun väsytän remuamalla Kakkosen unille.
  Ruokailun jäljet siivottuani opetan Ykköselle aakkosia, numeroita tai teemme tehtäväkirjoja hänen halutessaan, tai pelaamme lautapelejä, rakennamme legoilla tms mukavaa.
  Käymme myös pyöräilemässä tai kävelemässä pienen iltalenkin Kakkosen nukkuessa kotona. (Isän tietysti paikalla ollen:))
  Kakkonen heräilee kuuden, puoli seitsemän välissä ja treenailee lattialla lelujensa kanssa. Ykköselle jää vielä omatoimista leikkiaikaa ulkoilun jälkeen.
  Laitan mahdollisen toisen koneellisen pyykit kuivumaan ja laitan iltapalaa.
  Iltapala 8, vaipanvaihtoa, iltapesut,Kakkonen sänkyyn puoli 9.
  Iltapesut, Iltasatu (joskus pari kolme) ja Ykkönen nukkumaan 9.
  v-a-p-a-a-t-a=)
  No, iltapalan jälkiä vielä siivoskelen ehkä ja jotain pientä, mutta huokaista jo saa kun päivä pulkassa.
  Onhan noita päiviä joihin kuuluu lattianpesua, pölyjen pyyhintää, lakanoiden vaihtoa, mattojen tamppausta, kyläilyä Kakkoen kummitädin luona jossa leikkikaveria Ykköselle jne. Mut jokseenkin näin.

 4. Piia said,

  15 tammikuun, 2012 klo 11:45 am

  Tutulta tuokin kuulostaa, tosin meillä lasten ruudun tuijotus minimoidaan, telkkaa ei ole ja videoita voi katsoa muutaman määrättyinä päivinä.

  Minulla illan lyhyt vapaa-aika usein menee jotain järjestöhommia tai muuta hoitaessa netissä, mutta yleensä ysin tai puoli kymmenen jälkeen. Meillä ihan harkitusti arki painottuu niin, että kotityöt jaetaan minkä pystytään, ja ehtii sitten olla muutakin elämää kuin kotia. Usein mieheni tekee illalla ruuan. Kommuunin porukalla on siivouspäivä kerran kahdessa viikossa, ja yhdellä meistä on aina imurointivuoro siinä välissä. Siinä säästää kivasti aikaa, kun on siivoamiseen kaksi käsiparia enemmän.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: