…annoskoristeeksi. Löysin maitohorsman mahdollisuudet vasta, kun toimitin villivihanneksia erääseen ravintolaan, ja sieltä toivottiin myös horsmaa. Horsman latvalehtiä voi piilotella ruokiin niin kauan kuin kasvi ei ole kukkinut. Kukkiminen taas siirtyy ja uusia latvoja kasvaa, jos latvan katkaisee. Horsmanlehdet ovat mielestäni aika karvaita, mutta eipä niitä sellaisenaan syödäkään.
Kukat ovat herkullisempia, ja niiden kausi kestää viikkoja: kukkiminen alkaa tyvessä kasvavista kukista, ja viimeisenä avautuvat latvan nuput. Poimimisen jälkeen maitohorsma sen sijaan nuupahtaa pian, ellei sitä kiidätä vaikka maljakkoon. Kukkakoristeetkin kannattaa levittää juuri ennen tarjoilua. Ja huuhtoa kylmällä vedellä, sillä monet ötökätkin ovat horsman ystäviä…
Maitohorsmassa on erityistä siementen pitkä säilyvyys maassa odottamassa, että metsä väistyy ja elintila aukeaa. Olen ajatellut, että niiden täytyy kyetä vastustamaan hajottavia sienirihmastoja. Onkohan kukaan tutkinut horsman mahdollisuuksia sienilääkkeenä?
yrtteilijä said,
25 heinäkuun, 2016 klo 7:33 am
Sopivat hyvin koristeeksi nuo maitohorsman kukat! Ihan mielenkiinnosta kysyn, mitä villiyrttejä ravintolat eniten kysyvät?
Piia J. Häkkinen said,
13 elokuun, 2016 klo 7:31 pm
Anteeksi, tähän jäi vastaamatta kaikessa hässäkässä. Nuoria vuohenputken lehtiä, maitohorsman latvoja ja ketunleipiä on kysytty eniten. Olisi otettu myös voikukan nuppuja ja pihlajan silmuja (todella lyhyt sesonki!). Nokkostakin olisi ostettu, mutta alemmalla hinnalla kuin muita, koska se ryöpättäessä kutistuu niin pieneksi. Mutta toki riippuu kokin tottumuksista ja osaamisesta. Ketunleipä ei ole Eviran virallisella elintarvikelistalla, joten en ole varma sen virallisesta statuksesta elintarvikekäytössä.