Korvasieniä omasta viljelmästä

Viime keväänä mieheni Tomppa oli pettynyt. Uurastus lapion varressa edellissyksynä ei näyttänyt tuottaneen tulosta, sillä maahan haudattujen sanomalehtien kohdalle ei ollut ilmestynyt sienen sientä. Korvasienet tarvitsivatkin rippusen enemmän aikaa. Nyt puolitoista vuotta sanomalehtien piilotuksen jälkeen maasta, peltosaarekkeelta, kurkisti neljä ryppyistä palloa.
korvasieniä
Omat korvasienet päätyivät jo pataan, Eviran ohjeiden mukaisen kahden ryöppäyskerran jälkeen. Innokkaana odotamme, saadaanko niitä vielä lisää.

korvasieniateria ja vuohenputkisalaattiNoin puolen neliön kokoinen viljelmämme onnistui ilman, että siirsimme sienirihmastoa mistään paikalle. Lähimmät korvasienet olimme bonganneet noin parin sadan metrin päästä, mutta naapurin uudispellon laita ei ole paras paikka harjoittaa jokamiehenoikeuksia. 🙂

Onkohan se insinööriluonnetta, että minua kiehtoo, kuinka metsästäjä-keräilijä voisi parantaa saalistaan? Vähän aikaa sitten tein tilauksen myös viidestäsadasta pakuriympistä, joiden ansiosta pellonreunakoivikkoni muuttuu pakuriviljelmäksi. Ja sain vieläpä paikallisen metsänhoitoyhdistyksen järjestämään tilaisuuden, jossa muitakin houkutellaan mukaan samaan hulluuteen.

Olisin mieluusti mukana tutkimusprojekteissa kokeilemassa muidenkin erilaisten lahottaja- tai symbionttisienten viljelyä. Juvallahan on pitkäaikainen tryffelihanke, jonka vetäjä jo ehti esitellä alustavia kantarellinkasvatuskokeitaan, kun kävin hänen luonaan vierailulla villivihannesasioissa. Osterivinokkaiden kasvatus kahvinporoissa on sekin vielä kokeilematta. 🙂

6 kommenttia

 1. yrtteilijä said,

  10 toukokuun, 2016 klo 7:23 pm

  Hei! Löysin juuri blogisi ja täällähän näyttää olevan paljon kiinnostavaa luettavaa! Jään lukijaksi 🙂

 2. yrtteilijä said,

  10 toukokuun, 2016 klo 7:25 pm

  Mahtoikohan eka kommenttini tulla perille? Joka tapuksessa ihana blogi! Jään lukijaksi!

 3. 11 toukokuun, 2016 klo 6:12 am

  Kiva kuulla! Olen menossa yhteen kevättapahtumaan pitämään villiyrttiteemaista ruokakojua kuun lopulla. Suunnitelmissa on mm. smoothieita, joihin olikin kiva saada sinun blogistasi uusia ideoita. 🙂

 4. mätäs said,

  16 kesäkuun, 2016 klo 7:50 pm

  Tää blogi on iha huikee löytö. Jatka samaan malliin. Kivaa lukemista ja okealla asialla.

  • 17 kesäkuun, 2016 klo 6:02 am

   Kiitos kehuista! Kirjoitusaiheita on mielessä koko ajan, mutta viime viikot olen ollut töissä tiivisti. Pian taas on tulossa uusia kirjoituksia!

 5. Juha said,

  23 heinäkuun, 2018 klo 10:22 pm

  Moi Pia. Löysin sattumalta blogisi ja ilokseni huomasin että olette saaneet korvasieniä kasvamaan. Nyt on sienten kasvatus kovassa nosteessa, joten kannattaa tutustua asiaan uudestaan. Katso FB: myco hacklab Finland ja sienten kotikasvatusta Suomessa. Löydät sieltä suomalaisia harrastajia ja innokkaita ulkomaiden guruja (esim. Eric, Lorin, Javier) jotka mielellään auttavat alkuun. Meneillään on myös tutkimusprojekteja, esim. suomalaisten sienikantojen kasvatettavuudesta. Sienipeti ehtii tuottamaan satoa vielä täksi kesäksi!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: