Ahdistelusta

Ehkäpä turvapaikanhakijoiden käytöksen ympärillä vellova keskustelu on avannut pienen aikaikkunan, jolloin voi avautua ahdistelusta ilman että leimautuu turhasta nillittäjäksi tai ihailevien kommentien väärinymmärtäjäksi.

Miespuoliset sinkkukaverini tilittivät yhteen aikaan naisten ylivarovaista käytöstä. Treffien sopimisesta ei tullut mitään, ja kaiken kaikkiaan naiset käyttäytyivät heidän mielestään järjettömästi. Yritin selittää, millaista käytöstä miesten taholta naiset tyypillisesti kokevat etenkin teini-ikäisenä, ja tällä on vaikutusta naisten valintoihin. Pieni joukko huonosti käyttäytyviä miehiä aiheuttaa sen, että kaikkien miesten kanssa on oltava vähän varovainen. Sain vastaukseksi toteamuksia, että minulla on vain ollut huono tuuri, ja kohdalleni on sattunut erikoisen paljon epämiellyttäviä tyyppejä. Viime päivien julkisen keskustelun perusteella kokemukseni ovat olleet ihan tavanomaisia. Otetaanpa muutama esimerkki:

– Lapsena opin pysymään matkan päässä joistain miespuolisista sukulaisista, jotka käpälöivät heti kun saivat tilaisuuden.

– Teini-ikäisenä odottelin pankissa tätiäni, ja arviolta kuusikymppinen mies tuli pyytämään saunomaan mökilleen – selvitettyään ensin ikäni kyselemällä kautta rantain koulunkäynnistä.

– Teini-ikäisenä kävelin kotiin läpi pimeän kaupungin, kun rappukäytävästä ilmestyi yhtäkkiä ehkä viisikymppinen mies pyytämään kotiinsa ja ihmettelemään, kun en ole kiinnostunut.

– Naapuri vonkasi oven takana seuraa aikansa ja murtautui sitten asuntooni keskellä yötä – onneksi olin juuri sinä yönä poissa fysiikan pääsykokeen takia.

– Hain vuokra-asuntoa lehti-ilmoituksella – eräs asunnontarjoaja odotti vuokranmaksun hoituvan muuten kuin rahalla. Kieltäydyttyäni sain vielä jonkin halveksivan kommentin, ihan kuin olisin jättänyt käyttämättä hyvänkin tarjouksen.
asko vilenius muistelee
Maailma näyttää joiltain osin naisten silmin ihan erilaiselta. Suvun miespuolinen jäsen ei edes huomaa, että joukossa on miehiä, joiden lähelle nuoremmat naispuoliset sukulaiset tarkasti välttävät menemästä. Lehti-ilmoitukseen saadusta reaktiosta jää olo, kuin itse olisi käyttäytynyt jotenkin sopimattomasti.

Välillä mietityttää, miten ne teinit oikein pärjäävät, jotka pukeutuvat vallitsevan nuorisomuodin mukaan. Minä pukeuduin ylisuuriin hevipaitoihin ja väljiin farkkuihin, en meikannut enkä välittänyt ulkonäöstäni muutenkaan, ja jouduin silti monenlaisten ehdotusten kohteeksi ihan kävellessäni päivällä kaupungilla. Yli kaksikymppisenä epämääräisten ehdotusten määrä väheni jo radikaalisti, ja yli kolmekymppisenä törkeyksiä on kommentoinut enää joku likinäköinen proffa, joka erehtyi luulemaan minua opiskelijaksi.

Enkä nyt kitise enempää, ihmisistä useimmat osaavat kuitenkin käyttäytyä. Sukulaisteni joukossa on ollut hienoja miespuolisiakin ystäviä, joiden kanssa oli mukava viettää lapsena aikaa. On ollut mukavia työkavereita ja hyviä opettajia ja proffia. Silloin tällöin tutuista joku ihastuu, ja hekin ovat tähän asti hyvin ymmärtäneet, että parisuhde-asiat ovat jo kunnossa. Olette ihania!

Pointtini on tämä: pieni miesjoukko ei kohtele naisia kuten toisia ihmisiä pitäisi kohdella, ja heidän törttöilynsä ei ehkä ole tarpeeksi näkyvää miesten enemmistölle. Inhottavinta on, että kohteeksi joutuvat etenkin teini-ikäiset. Onko edes naista, joka ei ole koskaan kokenut yhtään sen kaltaista ahdistavaa tilannetta, jota yllä kuvasin?

4 kommenttia

 1. vissy said,

  5 joulukuun, 2015 klo 9:07 am

  Asia on juuri näin. Mutta ilokseni olen törmännyt kolmenkympin ylitettyäni uuteen asiaan: on olemassa miehiä, jotka noteeraavat hyvinkin tarkasti häirinnän ja epämääräiset ehdotukset miehiltä naisille.

  Oma mieheni on joskus huomauttanut asioista, joita en itse ole huomannut (turtuuko sitä kuitenkin)? Ja kuitenkin olen ollut samaa mieltä, että ahdistelusta oli kyse. Ehkä sitä jotenkin kiinnittää enemmän huomiota teinien saamaan kohteluun näin vanhempana.

  Miespuolinen työkaverini suuttui viime keväänä aivan totaalisesti asiakkaamme suoltamiin sovinistisiin heittoihin. Kamalinta oli, että itse olin jo ajatellut, että tätä pitää nyt vaan kestää.

 2. Sofia said,

  6 joulukuun, 2015 klo 11:53 am

  No, minulla on käynyt tässä aika hyvä tuuri. Olen kuullut monilta muiltakin karmivia ahdistelukokemuksia, mutta itse ei ole teinivuosilta jäänyt mieleen mitään sellaista minkä yhä muistaisin. Tai no yks kerta, kun aamuvarhaisella odoteltiin junaa kaverin kanssa 16-vuotiaina, ja joku opiskelijamies yritti ostaa suudelmaa jommaltakummalta. Jutteli ensin mukavia ja häipyi välittömästi, kun oli esittänyt asiansa ja kieltäydyttiin. Parikymppisenä ja sen jälkeen on tullut jonkin verran asiattomia heittoja ja tuntemattomilta vastaavia ehdotuksia suutelusta ym., mutta tilanteet eivät ole sattuneet koskaan olemaan sellaisia ahdistavia, että oltaisiin esim. ihan kahdestaan jollain pimeällä asemalla tai minä ja isompi häiritsevä miesjoukko. On ollut aina omia kavereita mukana tai sit keskellä päivää julkisella paikalla, niin ei ole koskaan varsinaisesti pelottanut…

 3. Nn said,

  9 joulukuun, 2015 klo 8:32 pm

  Hep! Täältä löytyy.
  Ihmetellen olen lukenut joitain mielipidekirjoituksia, missä tyyliin kaikki kuudeluokkalaiset luokan tytöt käpälöitiin poikien toimesta. Itse en ole koskaan kokenut mitään ahdistelua ja olenkin nyt ollut vähän hämmentynyt ilmiön laajuudesta. Olen varmasti liikkunut oikeissa piireissä (mm. seurakuntanuorissa).

 4. 9 joulukuun, 2015 klo 9:05 pm

  Hienoa, että joukossa on onnekkaita! Minun kokemukseni mukaan seurakunnan porukka ei kyllä ole sen parempaa kuin muukaan: juttuja käpälöivistä saarnaajista olen kuullut monelta. Eka ahdistelukokemukseni oli lastenraamattuja ja kristillisiä lastenlehtiä kauppaava mies, joka hakeutui tällä tavoin käpälöimään ja suutelemaan lapsia.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: