Tuulivoimaa Helsinkiin – yimby!

Tuulivoimaa Helsinkiin! – joko aika olisi kypsä? Meitä osui yhteen joukko ihmisiä, joista tuntui että olisi. Mietimme porukalla, kuinka asiaa voisi edistää, ja päädyimme perustamaan kuntalaisaloitteen. Oikeusministeriö on tullut aktiivisten kuntalaisten avuksi, ja perustanut kuntalaisaloite.fi -palvelun. Siellä minkä tahansa kunnan asukkaat voivat ehdottaa parannuksia, joita päättäjät eivät ole vielä huomanneet ottaa asiakseen.

tuulivoimaloita

Kuva: Tuulivoimayhdistys

Ajattelin, että vedän kampanjointia vapaaehtoistyönä muutaman kuukauden ajan. Kuopus oli ollut päivähoitojonossa jo niin kauan, että lakisääteinen neljän kuukauden raja oli tulossa täyteen. Voisin siis aloitella työelämään paluuta hauskan vapaaehtoistyön puikoissa.

No, eihän lapsukainen mitään päivähoitopaikkaa saanut. Ensi syksynä sitten kuulemma. Järjestin hänelle viime hetken kerhopaikan, jotta pääsin tekemään hommia keskittyneesti edes neljä tuntia viikossa. Yhdeksi viikonlopuksi pyysin äitini lastenvahdiksi, jotta sain yhtenäistä aikaa aloitteen nettisivujen luomiseen. Tällä viikolla hyödynsin kirjaston satutunnin, jonka ajaksi menin viereiselle koneelle naputtamaan tuulivoima-aiheisen mielipidekirjoituksen. Jos lasten kanssa jotain oppii, niin tehokasta ajankäyttöä ja organisointia.

Onneksi mukana on ollut paljon innokkaita ihmisiä, jotka ovat tehneet aloitteen osasia: tarjonneet tilojaan käyttöön, luoneet grafiikkaa, koonneet usein kysyttyjä kysymyksiä, tiedottaneet, ideoineet, järjestäneet, tulleet mukaan askartelemaan tuulihyrriä, ylläpitäneet facebook-ryhmää, pyytäneet kavereitaan mukaan. Kaiken tämän jälkeen meillä on noin 450 allekirjoitusta tuulivoiman kaavoittamisen puolesta. Aika vähältä kuulostaa yli puolen miljoonan asukkaan kaupungissa. Toisaalta nimiä on työläs kerätä melkein minkä tahansa asian taakse: tällä määrällä olemme valtakunnan kakkonen aloitteiden listalla.

Tuulivoimaa Helsinkiin -allekirjoitusten kerääminen jatkuu vielä ainakin syksyyn asti. Aloitteen parissa työskentely on tuonut hyvää oppia viestinnässä. Vähän silti olin kade, kun Pyöräkaista Hämeentielle -aloite rysäytti allekirjoitustilaston ykköseksi keräten parituhatta nimeä vain parissa päivässä. Tuhkan sirottelun lomassa yritin lohduttaa itseäni sillä, ettei kakkostila 84:n aloitteen joukossa ole huono sekään. Molemmat kärkikaksikon aloitteet tavoittelevat odotettuja parannuksia kotikaupungissamme ja nostavat tärkeitä asioita esille, joten nimeä alle vain!

Mainokset

2 kommenttia

 1. Y said,

  Touko 27, 2014 klo 8:38 pm

  Voisi tehdä pitkän listan tuulivoimankin epäkohdista aina metallien hankinnasta lähtien, mutta tässäkin suurin kysymys lienee se, että onko kannattavaa lisätä teollista toimintaa ainakin liki neitseellisissä paikoissa, jos koko tuotanto menee heti jonkin uuden datakeskuksen pyörittämiseen, tai ehkä tuhansien uusien sähköautojen tiellä pitämiseen.

  Jos olisikin niin, että energiankulutus laskisi roimasti ja tuo sitten pystyttäisiin korvaamaan näillä uusiutuvilla, niin näissä olisi enemmän järkeä. Nyt nämä tuntuvat enemmän lisähaitalta, joka ei ole teidän vika, mutta silti on sääli nähdä teollisuuden leviävän luontoon ja tuloksena on vain se, että jonkin datakeskuksen puolikas saa sähköä, mutta mikään ei oikein suuressa kuvassa korvaudu, jos ottaa vielä huomioon suomalaisten aiheuttaman kulutuksen muissa maissa.

  Mielestäni uskottava politiikka lähtisi siitä, että uusiutuvien tuottama sähkö käytettäisiin aivan pakollisiin tarpeisiin, eikä niin, että Google ilmoittaa tekevän valtavan datakeskuksen ja ostaa sitten jonkun ruotsalaisen tuulivoimapuiston koko tuotantokapasiteetin. Siinähän vain saatiin kahteen paikkaan lisää harmia luonnolle, tai useaan jos seurataan koko ketju aina kaivoksille asti, eikä mitään vanhaa korvautunut.

  Sivuhuomiona se, että Kalasatamaan kuuluu aika kovaa sopivalla tuulella tuo hiilivoimalan melu, joten ei se melu tuulivoiman yksinoikeus ole. Puhumattakaan hiilipölystä ja itse piipusta tulevasta tavarasta. Mitä tulee lintukuolemiin, niin myllyt eivät ole tietenkään autojen tai rakennusten ikkunoiden tapaisia tappajia, mutta turhia kuolemia silti, ja varsinkin silloin jos tuulivoima tulee vain kattamaan uutta kysyntää, eikä korvaamaan vanhaa.

  Onko muutenkaan ihan selvää, että ihmisten kokemat vaikeudet tuulivoimaloiden kanssa eivät ole luulosairautta tai valmiiden negatiivisten asenteiden tuomaa kiukkua? Univaikeudet, päänsäryt ja muut sellaiset mistä kerrotaan. Puhutaan kuitenkin jättimäisistä rakennelmista, eikä mistään suomifilmien sievistä puurakennelmista.

  Vähemmän on enemmän mielestäni tässäkin ja kaikki lähtee kysynnän laskemisesta, eli toisin sanoen yhteiskunnan muuttamisesta paljon vähemmän energiaa käyttäväksi, eikä siitä, että kokoajan keksitään uutta kysyntää, jota sitten katetaan rakentamalla kaikki paikat täyteen uutta tuotantoa, oli se sitten mitä hyvänsä, ja tätä jatketaan sitten loputtomiin. Stoppi väestönkasvulle, ja samalla kulutuksen kasvulle. Muuten teknologiset muutokset vievät vain huonompaan suuntaan, ehkä saastuttamatta suoraan, mutta kuitenkin.

  Hienot sivut sinulla ja paljon mielenkiintoista luettavaa, vaikka tässä kohtaa joutuukin olemaan epäilevää Tuomastakin pessimistisempi, mutta toisaalta en ole koskaan itse seissyt suuren voimalan vieressä, saati asunut, joten en tiedä tuottaako se päänsärkyä tai muuta itselleni. Kuitenkin tuo kasvun kirous lienee selvää, eikä varmaan kukaan halua täyttää koko maisemaa tuulivoimaloilla tai kaivaa loputtomiin metalleja, mutta eikö siinä lopulta niin kävisi, jos väestö jatkaa kasvua ja samalla kysyntä kasvaa, vaikka yksittäiset vempaimet kuluttaisivatkin vähemmän. Joissain kohtaa tulee vastaan se piste, jossa vempainten energiankulutuksesta ei pystytä enää leikkaamaan merkittävästi ja jokainen lisävempain kasvavan väestön kanssa alkaa taas tuomaan energiankulutusta ylöspäin. Puhumattakaan muusta kulutuksesta.

 2. Touko 28, 2014 klo 7:42 am

  Olen samaa mieltä, että väestönkasvu ja maailmanlaajuisesti kasvava energiankulutus tuntuvat toivottomalta yhdistelmältä. Väestönkasvuun vaikuttamisesta pitäisi keskustella paljon enemmän. Väestönkasvu on hidastunut onneksi jo pitkään, mutta jatkunee silti liian kauan ajatellen ilmastonmuutosta ja viimeisiä luontoalueita. Järjestin muutama vuosi sitten Ekovihreiden kanssa seminaarin väestöaiheesta eduskunnan kansalaisinfossa.

  Helsingissä energiankulutus ei ole noussut enää muutamaan vuoteen. Olen puhunut vihreissä sen puolesta, että Helsinkiin suunniteltavalta uudelta datakeskukselta vaadittaisiin energiatehokkaita jäähdytysratkaisuja sähköllä jäähdyttämisen sijaan, mutta asia ei näytä edistyvän. Helsingissähän jo Helsingin Energian isännöimät datakeskukset jäähdytetään kaukojäähdytyksellä ja niiden hukkalämpö hyödynnetään kaukolämpönä. Ehkä päättäjien on vaikea hahmottaa sähkönkulutuksen suuruusluokkaa: datakeskuksetkin ovat energiaintensiivistä teollisuutta. Eikä mikään viittaa siihen, että nettipalvelujen suunnittelussa mietittäisiin palvelinten kuormitusta.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: