Kunnialliseksi metsänomistajaksi

Ennen olin metsänomistajana kumma ituhippi, joka esitti outoja toivomuksiaan metsänhoitoyhdistyksen tyypille jatkuvasta kasvatuksesta. Niin, ei hakata kaikkea sileäksi, vaan jatkuvan kasvatuksen mukaan pitäisi toimia. Ja muistakaa jättää pusikoita metsoille ja pyille, jotta ne viihtyisivät maillani vastakin. Metsänhoitoyhdistyksen ihminen kuunteli kärsivällisesti, ja nuoremman polven ihminen kun oli, myös suostui oikkuihini.

eri-ikäisrakenteisen metsän kasvatusMetsänhoitoyhdistykset muistavat jäseniään vuoden mittaan monenlaisilla yhteydenotoilla, joiden pääsisältönä yleensä asiakasta kehotetaan tekemään puukauppatoimeksianto tai tilaamaan taimikonhoitopalveluita. Niinpä leukani loksahtikin, kun sain esitteen tämän kevään tapahtumista: Eri-ikäisrakenteisen metsän kasvatus, suomeksi sanottuna siis näin luovut vallitsevasta mutta metsiä yksipuolistavasta avohakkuu-taimikasvatus-harvennukset -käytännöstä. Ja toinen tapahtuma: Hyvinvointia metsästä, jossa kerrotaan metsän monipuolisista vaikutuksista ihmisen hyvinvointiin muutenkin kuin sellutonnien näkökulmasta.

Ajat totisesti muuttuivat metsälain myötä vuodenvaihteessa. Nyt nämä luomutouhut ovat ihan laillisia ja hyväksyttyjä metsänkäsittelyn käytäntöjä. Lobbaustyötä tehtiin vuosikymmeniä, ennen kuin muutos tapahtui. Nyt minäkin olen kunniallinen metsänomistaja, kaikkine luonnon monimuotoisuutta tukevine oikkuineni.

Mutta mutta, yksi asia minua luomumetsänhoidossa mietityttää. Mitä tehdään kuusikoille? Ilmastonmuutos on tuonut meille kuusimetsien seuralaiseksi kirjanpainajakuoriaisen joukkoesiintymät. Ennen riitti, kun taisteli näreiden maannousemasientä vastaan, nyt pitää vielä varoa kirjanpainajiakin. Maannousemasienen kasvu heikkenee sekametsässä, ja sama voisi päteä kirjanpainajaankin. Mutta mitä tehdä, kun metsä on jo ehtinyt päästä varttuneeksi kuusikoksi, jossa ei mitään muuta kasva? Eihän tässä maassa pian ole jäljellä lainkaan vanhoja kuusimetsiä, kun ei niitä kukaan uskalla maillaan säilyttää. Ehkä saan vastauksen sieltä metsänhoitoyhdistyksen teemaillasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: