Mitä kirjoja kannattaa säilyttää?

Kävin ensimmäistä kertaa kirjamessuilla, joista on tullut jo neljä päivää kestävät ”kaiken messut”. Kävijämäärä on valtava, mutta kirjojen myynti laskee. Valtavassa tarjonnassa oli paljon mielenkiintoista, mutta jäin pohtimaan vain yhtä kysymystä: mikä kirja on niin tärkeä, että se kannattaa ostaa ja säilyttää omassa kirjahyllyssä? Miksi hankkia kirjoja omaksi? Tavaraähkyepidemian takia vanhoista kirjoista ei tahdo päästä eroon muuten kuin saunan uunin avustuksella.

Pentti Linkoja: Unelmat paremmasta maailmastaKysyin parilta messukojun pitäjältä, mitä kirjoja hänen mielestään kannattaa omistaa. Antikvariaattiyrittäjän mielipide oli selkeä: sellaisia, joihin itse palaan myöhemminkin ja toisaalta vanhoja harvinaisuuksia. Niin & Näin -lehteä esitellyt filosofi Ville Lähde sanoi omistavansa lähinnä omaan ammattiinsa liittyvää kirjallisuutta, jota hän tarvitsee työssään toistuvasti. Niinpä, klassikkoromaanit ja uudenkin tuotannon saa tarvittaessa kirjastosta. Jos ei malta odottaa, uutuusromaanin voi ostaa omaksi, mutta sitten se voi olla saunanuunikamaa muutaman vuoden päästä.

Olen vatvonut pullistelevien kirjahyllyjen äärellä, mitä periaatetta itse noudattaisin kirjojen kanssa. Olemme luopuneet isosta kasasta kirjoja, mutta jäljelle jääneet ovat meillä monesta syystä:kvanttimekaniikan kirja

 • omaa identiteettiä ja arvomaailmaa kuvastavat kirjat: Pentti Linkolan tuotantoa, Kanteletar, joita luen aina joskus. Fysiikan kirjoja, joihin en koskaan palaa, koska en tee kvanttifysiikkaa työkseni.
 • tietokirjoja luontoaiheista ja fysiikasta, joihin palaan jatkuvasti: kasvikirjoja, lintuoppaita, hyönteiskirjoja, vaihtoehtoisen metsänhoidon oppaita, villivihannestietoa, talotohtoria, termodynamiikan taulukoita…
 • lastenkirjoja, joiden säilytystä painotamme epämääräisin laatukriteerein. Luetaan päivittäin, ja etenkin Taito valitsee hyllystä hyvin ennakkoluulottomasti milloin mitäkin. Nyt on menossa Tove Janssonin Näkymätön lapsi.
 • joitain klassikoita säilytän siksi, että toivon lasten vähän vanhempina löytävän ne hyllystä ja lukevan: Art House -kustantamon tietokirjoja, fysiikan ja logiikan historiaa… Minusta on tullut luontoihminen ainakin osittain siksi, että meillä oli kotona hyvä luontokirjavalikoima, josta opettelin omin päin lajitietoutta.
 • tuttujen kirjoittamia kirjoja ja sellaisia, joita on kiva lainata kavereille
 • tärkeä ilmastoaiheinen kirja, joka puuttui kirjaston kokoelmista. Nettikauppahankinta lahjoitetaan kirjastolle, kunhan se on luettu.

Hiilivarastoko? Onhan kirjasto sitäkin, mutta epäilen, ettei keskuslämmityksen piirissä oleva hiilivarasto ole kovin hyvä päästötaseeltaan pitemmän päälle. Parempi pyrkiä mahtumaan vähempiin asuinneliöihin.

10 askelta parempaan vapaaehtoistoimintaanAi että mitä minä päädyin ostamaan messuilta? Ostin yhdeltä mukana olleelta antikvariaattiyrittäjältä Itiökasvit värikuvina vuodelta 1976 sekä vihreiden ständiltä 10 askelta parempaan vapaaehtoistoimintaan -oppaan. Molemmat ovat sellaisia, joihin uskon palaavani vielä monet kerrat. Sammalia olisi kiva oppia tunnistamaan paremmin, ja yhdistysaktiivi tarvitsee tuon tuostakin vinkkejä, kuinka saada toiminta sujuvammaksi ja ihmisiä innostettua. Kämppikselle ostin lisäksi synttärilahjaksi virkkausoppaan, jossa oli tuoreen ja käytännöllisen oloisia ohjeita (älkää paljastako hänelle etukäteen!).

 

1 kommentti

 1. Eveliina Lindell said,

  9 marraskuun, 2013 klo 7:26 pm

  Kiitos Pia, mielenkiintoinen ja tärkeä aihe jota olen itsekin pohtinut viime päivinä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: