Kesäkanat saapuivat

Siellä ne viisi kesäkanaamme nyt kotkottavat. Tai eivät edes kotkota, vaan sanovat kriuu-pot-pot-pot. Kunnostutimme niille paikan vanhan navetan päätyyn, jossa on myös pääsy ulkotarhaan.

kesäkanoja ulkotarhassa

Kanat ovat kierrätyskanoja suoraan samalla paikkakunnalla sijaitsevasta tehotuotantokanalasta. Nämä ovat noin vuoden ikäisiä, ja ne olisivat menossa syksyllä teurastettaviksi. Ei siis tarvitse ottaa niitä hengiltä ennen aikojaan meidän lomamme loppumisen takia. Käyttäytymiseltään maatiaiset olisivat ehkä olleet palkitsevampia, mutta eivätpä nämä ainakaan karkaile yhtä helposti kuin välkymmät sukulaisensa. Ulkotarhaan kanat eivät vapaaehtoisesti koipeaan laittaneet ekoina päivinä, mutta nyt ne jo napsivat suuhunsa vihreitä kasveja ja kaivavat innokkaina kuoppia pensaiden alle.

Kanojen hoidosta on mukavasti tietoa netissä, etenkin munanetti.net-harrastajasivustolla. Olimme kesakanoja3alunperin suunnitelleet ruokkivamme kanoja vanhenevilla kaurahiutaleilla ja mysleillä, joita sukulaisemme on hamstrannut EU:n ruokajakelusta ja dumppasi meille. Joillekin ihmisille ilmaiseksi jaettava ruoka on ylivoimainen houkutin, etenkin kun paketin mukana tulee hapankorppuja ja kaurakeksejä. Kanat kuitenkin nyrpistelivät tarjottavillemme, joten piti hankkia naapurilta iso säkillinen oikeita kauranjyviä. Minulle oli myös uutta, että hiutaleissa ei ole kanojen tarvitsemaa valkuaista yhtä lailla kuin jyvissä.

Kana munii suunnilleen munan päivässä, joten ruuan pitää olla vahvaa. Jyvien lisäksi kanat tarvitsevat tiivisterehua, jota annetaan noin puolet kaikesta ruokamäärästä, soraa ruuansulatustaan varten, kalkkia esim. munankuorien muodossa ja paljon vettä. Näiden ohessa niille voi antaa melkein mitä vain, kuten ruuantähteitä. Monet kanat pitävät hurjasti kaalinvarsista.

kanan nypityt höyhenetKanalasta on saanut hakea 3-5 munaa päivässä. Kovasti linnuilla on kyllä sopeutumista uusiin oloihin. Aluksi piti oppia etsimään ruoka ja vesi muualta kuin tutuista automaateista. Pari linnuista näyttää kovin ränsistyneeltä, kun höyheniä ovat nyppineet sekä parven muut jäsenet että kanat itse. Edelleen ne näyttävät välillä nyppivän, joten toivottavasti ulkotarha tarjoaa tarpeeksi kunnon virikettä. Munintapesien tarkoituskaan ei näytä valjenneen, vaan kanat pudottelevat muniaan melkein minne sattuu. Tähän astihan ne ovat tottuneet siihen, että muna vierii saman tien kerroskanalan liukuhihnalle pois kuljetettavaksi.

Kuitenkin kanat vaikuttavat hyviltä ja helpoilta lemmikeiltä moneen muuhun verrattuna. Ennemminhän nyt oikeita kotieläimiä pitää kuin vaikkapa häkissä nököttävää undulaattia. Toivottavasti höyhenpuvutkin nyt kohenisivat leppoisaa luomuelämää viettäessä.

-Piia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: