Myrkkyvaatteita lapsille ja aikuisille?

Suurten vaatemerkkien vaatteet sisältävät monenlaisia haitallisia kemikaaleja, osoittaa Greenpeacen selvitys. On hormonihäiritsijöitä, vesieläimille haitallisia aineita, syöpää aiheuttavia aineita. Testeissä olivat mukana mm. Zara, H&M, Levi’s, Diesel, Esprit, Mango, Vero Moda, Giorgio Armani…

Lähes järjestäen vaatteet sisältävät nonyylifenolietoksylaattia (NPE), jotka Yhdysvaltain ympäristöministeriön sivun mukaan on haitallista vesieliöille, ja lisäksi hajoaa luonnossa myrkyllisempään ja pysyvämpään muotoon NP-yhdisteiksi. Vesieliöiden elinympäristöön aineet joutuvat pesuveden mukana. EU-alueella NPE:n käyttö teollisuudessa on ollut kielletty jo joitakin vuosia.

Monet ftalaatit taas ovat hormonihäiritsijöitä, joita löytyy etenkin vaatteiden ”muovisista” painokuvioista. Lastenvaatteissa niiden sallittu raja-arvo on 0,1 painoprosenttia, mutta Greenpeacen testeissä suurimmat löydetyt määrät olivat huomattavan paljon isompia. Testin kyseenalainen voittaja oli Tommy Hilfiger -merkki, jonka erään vaatekappaleen painosta 37 % oli ftalaatteja!

Syöpää aiheuttavia atsovärejä taas löytyi vain Zara-vaatemerkiltä kahdesta näytteestä.

Vastaavia tuloksia on tullut muidenkin tekemissä testeissä.

Yritämme oman perheen vaateostoksilla suosia kotimaisia vaatteita, luulisi valvonnan silloin toimivan paremmin kuin kiinan-tehtaalla. Helppoa se ei ole, sillä monet kotimaisiksi mielletytkin vaatteet tehdään kaukomaissa. Etenkin lastenvaatteissa on kuitenkin paljon kotimaisia pikkumerkkejä, jotka tehdään Suomessa.

Vähän aikaa sitten löysin todellisia lähivaatteita, kun oman kaupunginosani ompelija oli tuotteineen mukana myyjäisissä: tilasimme Lapsellisesta käsityöpuodista Taitolle joustofroteehousut. Hintakaan ei päätä huimannut, postikuluineen 12 e. Jos kerran vaatteita voi tehdä Suomessa näin halvalla, miksi kotimaisia valmistajia ei ole enempää?

Uudet froteepökät.

Uudet froteepökät.

-Piia

Ps. Myrkkyjäämät ovat myös hyvä peruste käyttää vaatteet loppuun ja suosia kirppariostoksia.

3 kommenttia

 1. Karla said,

  22 marraskuun, 2012 klo 6:37 pm

  Mutta mistä ovat peräisin ne kankaat, joista vaatteet Suomessa ommellaan?

 2. Piia said,

  23 marraskuun, 2012 klo 9:55 pm

  Kankaista on todella vaikea löytää tietoa. Suomalaisiakin kangasvalmistajia on, esim. http://www.myllymuksut.com/ ilmoittaa käyttävänsä pääasiassa kotimaisia kankaita. Sen valikoimassahan on juuri näitä ihania froteita ja kuviotrikoita. Käsittääkseni Myllymuksut tekee/teettää kankaita myös juuri näitä pikkuyrittäjiä varten.

 3. Piia said,

  26 marraskuun, 2012 klo 11:12 am

  Huh, tänään oli lehdessä uutinen yli sata kuolonuhria vaatineesta tulipalosta bangladeshilaisessa vaatetehtaassa. Yhdeksänkerroksisesta ompelimosta puuttuivat varauloskäynnit ja muut turvajärjestelyt, eikä työolojen ahtaus ainakaan parantanut tilannetta. Turvalliset työolot ovat myös hyvä syy suosia kotimaisia ja EU:ssa valmistettuja vaatteita.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: