Wokkiruokaa syksyn kasviksista

Jos oma kasvimaa ei antanut satoa, kauppojen laarit pursuavat nyt tuoreita kasviksia alehintaan. Syömme paljon sesongin mukaan, emmekä seuraa yksittäisiä tarjouksia oikeastaan koskaan etukäteen. Olen etsinyt ruokaohjeita etenkin keräkaalille, jota tähän aikaan saa pikkurahalla. Kaali sisältää paljon C-vitamiinia, ja sadonkorjuuaikaan vitamiinit ovat parhaiten tallella.

Kasviswokki on perheemme suosikki keräkaaliruuista. Kapeiksi kiharoiksi suikaloitu kaali on wokin ”perusmassaa”, joka keralle sopivat monenlaiset kasvikset: porkkanasuikaleet, paprikaviipaleet, kukkakaali, parsakaali, mangoldi, salaattifenkoli, jopa punajuuri ja lanttu. Lopputulos on aina hiukan erilainen. Syyskesällä olemme onnistuneet loihtimaan monet ateriat kokonaan oman kasvimaan kasviksista, vain tofu, öljy ja mausteet on pitänyt hakea kaupasta.

Meillä on Tompan isovanhemmilta peritty wokkipannu, joka on palvellut jo yli vuosikymmenen. Aloitamme wokin teon aina sekoittamalla ruokaöljystä, soijakastikkeesta, karrista, ripauksesta sokeria, mahdollisista muista mausteista ja vedestä kastikkeen, johon viipaloimme paketin tai pari maustamatonta tofua. Sitä pikamarinoidaan ehkä 10 minuuttia kuplivassa kastikkeessa levyllä, sitten tofunpalat korjataan lautaselle odottamaan, etteivät ne mene mössöksi. Kastikkeen voi jättää pannun pohjalle odottamaan.

Jos haluaa saitailla tofun kanssa, sen voi käydä ostamassa etnokaupasta: Helsingissä ainakin Vii-Voan Hakaniemessä on hyvä.  Tavallisessa S-marketissakin tofua on hyvin saatavilla eri puolilla Suomea.

Wokkipannun pohjalle lisätään sitten kasviksia kovimmista alkaen. Jos siis sinne on tulossa juureksia, juurespalat lisätään ensiksi, ja jatketaan sitten kypsennystä keräkaalisuikaleilla ja muilla pehmeämmillä kasviksilla. Ruokaa haudutellaan kannen alla, kunnes kasvikset ovat pehmenneet sopivasti, mutta eivät liikaa. Lopuksi joukkoon palautetaan tofunpalat, ja ruoka on valmista.

Esimerkkiohje on myös Insinöörin keittokirjassa. Luulisin, että wokin voi tehdä myös isossa kasarissa, jos wokkipannu ei keittiön varusteisiin kuulu. Siinä on oltava tarkempi lämpötilan kanssa, etteivät kasvikset kypsy liian mössöksi.

-Piia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: