Lapset muuttavat ruokailutottumuksia

Kun kavereitamme kävi kesällä kylässä, olimme hauskan vierailun lomassa vähän hämmentyneitä poikamieskaverin tuomista eväistä: valtava säkki karkkeja, sipsipakkaus, kolapullo ja makkarapaketti. Jösses, eikö tuo miesparka syö mitään tuoretta, vaikka paras satokausi on meneillään? Me taas olimme suunnilleen unohtaneet, että tuollaisiakin tuotteita kaupoissa myydään.

Lapset tosiaan muuttavat ruokailutottumuksia. Muistan, kuinka lukiolaisena jätin salaatin usein kokonaan ottamatta, vaikka kasvissyöjä jo silloinkin olin. Opiskelijana söin usein riisiä ja purkkipapuja. Nykyään pidämme ilman enempiä miettimisiä huolen, että syömme kaksi proteiinipitoista ateriaa päivässä. Tuoreita kasviksia syömme päivän aikana monta kertaa, leipä on täysjyväleipää ja kalaa kuluu paljon. Yhtään limsapulloa en kyllä koskaan muista ostaneeni, samalla hinnallahan saa oikeaa täysmehua.

Kun olemme seuranneet vanhempiemme sukupolven sairastelua, olen ollut helpottunut, että olemme älynneet muuttaa elämäntapojamme jo tässä vaiheessa. Kun elämäntapasairaus iskee, se ei ehkä paranekaan pelkällä elämäntapojen muutoksella. Lähisuvussa on monia esimerkkejä, mitä esimerkiksi vähäkuituisesta, liikaa lihaa ja valkoista viljaa sisältävästä ruokavaliosta seuraa pitemmän päälle. Elämä käy hankalaksi, kun paksusuoli on täynnänsä divertikkeleitä: vatsaan koskee, ja äkillinen vessahätä voi yllättää missä tahansa. Suolistosyöpä yleistyy koko ajan, ja sen hoidon seurauksena voi joutua elämään avanteen kanssa loppuikänsä. Poikamieskaverikin valitti, ettei vatsa oikein toimi.

Viime viikolla sain vielä uuden näkökulman elämäntapasairauksiin, kun kävin apteekissa äitini asialla. Kun potilas saa lääkkeensä kolmella eurolla, yhteiskunta maksaa siitä loput 170 euroa. Ja se oli vain yksi äitini noin kymmenen lääkkeen arsenaalista. Toki sairaudet on hoidettava, mutta miksei terveellisiin elämäntapoihin kannusteta paljon jämäkämmällä otteella?

Riskiryhmiä pitäisi lähettää kokkikursseille opettelemaan uusia tottumuksia kädestä pitäen. Ja miksi sipsejä ja limua ylipäätään saa mainostaa kauppojen sisäänheittotuotteina? Niihin voisi soveltaa samanlaista lainsäädäntöä kuin tupakkaan. Me kaikki kuitenkin maksamme verorahoistamme ison laskun niiden kulutuksesta. Olisi myös ilo, että isovanhemmat säilyttäisivät terveytensä ja olisivat lastenlastensa seurana mahdollisimman pitkään.

Tietysti elämäntavat eivät ole kuin yksi tekijä sairastumisessa, tässä voi vielä iskeä vaikka mikä. Mutta ainakaan kehoaan ei kannata tieten tahtoen tukkia kaikella epäterveellisellä, kun ruuasta voi nauttia terveellisestikin.

-Piia

Valokille maistuu lahna nopeammin kuin isä ehtii ruotia.

Valokille maistuu lahna nopeammin kuin isä ehtii ruotia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: