Rantahämähäkki hoivaa poikasiaan

Rantahämäkki pesäseittinsä päällä. Poikaset ovat rykelmänä kuvan yläreunassa seitin sisällä, eivätkä erotu tässä kunnolla.

Rantahämäkki pesäseittinsä päällä. Poikaset ovat rykelmänä kuvan yläreunassa seitin sisällä, eivätkä erotu tässä kunnolla.

Mökkeilyn parhaita puolia on, että lähiluonnosta löytyy aina jotakin uutta. Tänä kesänä tarkkailin rantahämähäkin touhuja. Olen tiennyt, että rannallamme elää komeita hämähäkkejä, mutta en ollut aikaisemmin huomannut, että ne rakentavat pesän ja hoitavat poikasiaankin.

Katselimme Taiton kanssa eräänä heinäkuisena päivänä, kuinka valtava rantahämähäkki oleili ison seittirykelmän päällä. Seitti oli punottu möykyksi rantakasvien latvuksiin, ja seitissä kuhisi pikkuhämähäkkejä. Mietin, onko iso otus siinä syömässä pienempiään vai onko se niiden emo. Pikkuhämähäkit eivät kyllä ulkonäöltään muistuttaneet juurikaan isompaa otusta.

Seuraavina päivinä huomasin, että rantahämähäkki pysyttelee seittipallon lähellä päivästä toiseen. Luin hyönteiskirjasta, että monet hämähäkkilajit tosiaankin huolehtivat poikasistaan niiden ensimmäiset päivät. Sitten näin, että rantakasveissahan on samanlaisia pesäpalloja ainakin neljä muutakin. Jokaisen lähellä vartioi valtava hämähäkkiemo jälkikasvuaan.

Huh, ja olin suunnitellut kiskovani nuokin rantakasvit maasta, kun rantakasvusto on päässyt turhan reheväksi. Onneksi vauvanhoito vei aikani, sillä siinä olisivat komeat hämähäkitkin menettäneet pesäpaikkansa. Mitä enemmän luontoa tuntee, sitä vaikeammaksi käy pihanhoitokin: lähes jokainen kasvi on jonkin laji koti tai ruokailupaikka.

Eräänä päivänä näin hämähäkkiemon taas seittipallon päällä, ja sain viimein haettua kameran ja otettua siitä kuvan. Seuraavana päivänä isoja hämähäkkejä ei enää näkynyt pesien luona. Tämäkin taisi olla sanomassa jäähyväisiä pikkuisilleen, vastaisuudessa niiden on selvittävä maailmassa omin neuvoin.

-Piia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: