Karviaispensaita omista pistokkaista

Laitoin kasvamaan omia karviaispistokkaita puutarhakirjan ohjeen mukaan kaksi vuotta sitten. Kaksi niistä jäi henkiin, ja nyt marjapensaiden joukossa kasvaa kaksi omaa pikkupensasta. Kasvatuspuuhaan voi ryhtyä, kun karviaispensas on kasvattanut uusia vihreitä versoja oksien päihin, mutta nämä versot eivät ole vielä alkaneet puutua. Sopiva aika on suunnilleen kesä-heinäkuun vaihteessa. Tarvitaan vain ruukku, muovia ja multaa. Näin omia taimia kasvatetaan kesäpistokkaista:

Karviaispensaasta leikataan vihreä kesäverso pois tyvestä saakka. Kesäversosta voi saada nyt useamman pistokkaan: se leikataan noin 10 cm:n pituisiksi palasiksi. Palasista poistetaan alimmat lehdet siten, että kuhunkin jää 2-3 lehteä. Latvaosaa ei kannata käyttää, koska se mätänee helposti. Pistokkaita kannattaa valmistella ylimääräisiä, sillä kaikki eivät kuitenkaan jaksa taimiksi asti.

Pistokkaat tökätään ruukkuun multaan siten, että alin lehti on maanpinnan tasalla. Ruukku peitetään muovilla, jotta pistokkaat eivät pääse nahistumaan. Pistokkaita on kuitenkin tuuletettava aika ajoin, jottei muovin alle tiivistyvä kosteuskaan pilaa niitä.

Meillä taisi olla kuusi pistokasta, joista kaksi selvisi taimiksi asti. Olin kyllä huolimaton ruukkujen kanssa: ne unohtuivat milloin paahtumaan helteeseen, milloin vettymään sateisiin.

Jos juurrutus onnistuu, loppukesän aikana lehtihangoista alkavat pistää esiin uudet versot. Taimet voi istuttaa lopullisille kasvupaikoilleen. Seuraavina vuosina niitä kannattaa lannoittaa kompostilla reilusti, jotta ne pääsevät kasvamaan kokoa. Taimitarhoilla kasvuvauhtia annetaan reilulla typpilannoituksella, joka kuitenkin myös altistaa taimia taudeille.

Tämä taimilisäysohje sopinee myös herukoille, jotka ovat karviaisen lähisukulaisia. Monia muita puutarhakasveja voi lisätä helpomminkin: tyrnipensaan juurelle ilmestyy vesoja, jotka voi siirtää sopivalle kasvupaikalle. Luumupuiden kasvatus voi onnistua samoin juurivesoista, jos kasvatettavana on omajuurinen luumupuu: tyvi ja juuret ovat samaa perimää kuin runkokin.

-Piia

Kun karviaispistokas on istutettu heinäkuun alussa, se näyttää elokuussa tältä. Uudet vaaleanvihreät lehdet ovat tulleet esiin.

Kun karviaispistokas on istutettu heinäkuun alussa, se näyttää elokuussa tältä. Uudet vaaleanvihreät lehdet ovat tulleet esiin.

Kahden vuoden kuluttua pistokkaasta on jo kasvanut pikkupensas ahkeralla lannoituksella. Oksat kyllä retkottavat melkein maata vasten. Uskaltaisikohan niitä leikata?

Kahden vuoden kuluttua pistokkaasta on jo kasvanut pikkupensas ahkeralla lannoituksella. Oksat kyllä retkottavat melkein maata vasten. Uskaltaisikohan niitä leikata?

4 kommenttia

 1. Oili Helander-Puranen said,

  18 kesäkuun, 2014 klo 2:43 pm

  Nyt kyllä puhut vastoin parempaa tietoa. YLEENSÄ luumupuut EIVÄT ole omajuurisia. On toki omajuurisiakin, esim. yleinen punaluumu ja yleinen keltaluumu. Minulla on esim. AVE, Jubileum, Krassu, Podrock (?) ja ainakin myyjä vakuutti, että ne ovat jalonnettuja eli eivät ole omajuurisia. Mutta voiko niistä kuitenkin kuvailemallasi tavalla ottaa pistokkaita ja tehdä uusia – omajuurisia – taimia ? En ole kokeillut. Toisaalta, on kai ihan järkevä selitys, miksi ne eivät ole omajuurisia….

 2. 18 kesäkuun, 2014 klo 4:12 pm

  Tieto omajuurisuudesta on peräisin Hyvä hyötytarha -puutarhakirjasta. En pääse nyt tarkistamaan, kun kirja on mökillä. Meidän luumulajikkeemme on suosittu Sinikka-siniluumu, joka käsittääkseni on omajuurinen.

 3. 21 kesäkuun, 2014 klo 8:16 am

  Tarkistin nyt mökillä siitä kirjasta, ja olet oikeassa, luumupuut eivät mitenkään säännönmukaisesti ole omajuurisia (korjaan tekstiin). Mutta juuri tästä meidän Sinikka-lajikkeestamme sanotaan, että sitä suositellaan kasvatettavaksi vain omajuurisena. Luumupuut paleltuvat helposti talvella, ja kasvista saa pitkäikäisemmän, jos juuresta kasvava vesakin voi tuottaa aikanaan satoa. Juurivesasta kasvaneet vain yleensä pysyvät pensasmaisina, eivätkä saavuta yhtä kaunista puun muotoa.

 4. Vsko Voutilainen said,

  19 toukokuun, 2018 klo 8:38 am

  Mulla on aivan normaali luumupuu(Sinikka) juuriversosta kasvatettu puuksi, ei pensonut juuri lainkaan leikkasin alaoksat aikaisessa vaiheessa pois. Tuottaa nyt jo luumuja, on noin 4 metriä korkea puu.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: