Vanhojen valokuvien lumoa

Fanny-mummoni polkupyöränsä kanssa ja valokuvapurkki.

Fanny-mummoni polkupyöränsä kanssa ja valokuvapurkki.

Mökkikesä on hyvää aikaa myös sukulaisten tapaamiseen, sillä heitä asuu paljon lähiseuduilla. Aloin miettiä isotätieni ikää, ja tajusin, että Hinni-tätikin täyttää jo 89. Silloin tuli kiire kerätä suvun muistotietoa talteen.

Meillä on vanha makeispurkki, joka sisältää läjän vanhoja sukuvalokuvia, useimmat 1930-40 luvuilta. Suurimmassa osassa ei ole mitään mainintaa, ketä kuvissa on, joissakin on sentään päivämäärä. Suurin osa kuvista esittää äitini äidin sukulaisia, siellä on hänen lapsuuskuviaan ja kuvia isosta sisarusten joukosta. Kuvia kertyi noinkin paljon sen ansiosta, että mummoni  Ain-tädin mies harrasti valokuvausta ja myös valmisti kuvat itse. Ihmiset ovat käyneet myös otattamassa kaverikuvia markkinareissuilla.

Jopas jotakin, tuossa kuvassahan on mummo-vainajani polkupyöränsä kanssa. Hän kertoili monesti, kuinka lähti palvelukseen johonkin maalaistaloon tavoitteenaan ansaita rahat polkupyörän hankintaa varten vuoden aikana. Kun tuli aika maksaa palkka, isäntäväki aikoikin luistaa sovitusta maksusta. Mummo kuitenkin piti päänsä ja sai rahansa.

Otimme kuvapurkin mukaan ja lähdimme käymään isotätini luona. Mukana oli myös tyhjä vihko, johon aioin kirjoittaa muistiin kaikki yksityiskohdat. Päässäni ne eivät pysy muuten kuitenkaan. Vierailu oli onnistunut, kylläpä täti olikin vielä teräväpäinen. Taitokin toisteli myöhemmin, kuinka täti iloisena tulostamme kehotti ”työnnäetkee sissään, työnnäetkee sissään”. Kuvista kyllä ehdittiin yhdellä vierailulla käydä läpi vasta puolet. Muut perheenjäsenet tekivät jo lähtöä, kun kolmen tunnin kuluttua minä vielä innokkaana kyselin lisätietoa vihko ja kuvanippu kädessäni.

Eräässä kuvassa näkyi nuori mies, joka paljastui yhdeksi mummon varhaisista poikaystävistä. Hän olikin maininnut isänsä neuvoneen tyttäriään, ettei renkimiehiä kannata katsoa puolisokseen, kun näillä on ”remma tiellä”. Sitä mummo ei ollut meille maininnut, että hänellä oli tällainen sulhasehdokas ollut. Isotätikin muisteli isänsä vastanneen kosintareissulle tulleelle miehelle, että ”mitäs renki remmalla tekköö, rengillä on remma tiellä”. Siihen jäivät ne suunnitelmat. Kenellekään ei kyllä ollut selvinnyt, mikä remma tarkoitti.

Kesän aikana jatkamme valokuvien tutkimista. Pitää katsoa loput valokuvat toisella vierailulla, ja sopia myös aika toisen isotädin luona vierailua varten saman kuvanipun kanssa.

-Piia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: