Luonnonkukkaloistoa pihalle ja puistoon

Mökin piha näyttää juuri parhaat puolensa, sillä olemme halunneet vaalia luonnonkukkia ja käyttäneet viikatetta valikoiden. Harakankellot, siankärsämöt ja puna-ailakit tuovat väriläiskiä vihreyteen.

Keskikesän kukkaloistoa kesämökin pihassa. Harakankellot ja siankärsämöt kukkivat.

Keskikesän kukkaloistoa kesämökin pihassa. Harakankellot ja siankärsämöt kukkivat.

Helsingissäkin uuden rivitalokotimme pihasta kasvoi esiin pieni luonnonkukkaniitty. Edellinen asukas oli kylvänyt niittykukkien siemeniä, ja lopputulos oli hieno. Ajetulla nurmella ei taas kauheasti elämää ole, ja se voi ahkeran parturoinnin takia olla jopa ilmastoa kuormittava.

Päivänkakkaroiden ja nurmitädykkeiden loistoa Helsingissä rivitalomme pihalla.

Päivänkakkaroiden ja nurmitädykkeiden kukintaa Helsingissä rivitalomme pihalla.

Olen jo monesti antanut kaupungille palautetta, että toivon luonnonkukka-alueita jätettävän lähiöiden nurmikoille. Lasten kanssa on mukavaa tunnistaa kasveja. Niitty elättää myös paljon suuremman määrän ötököitä lintujen ruuaksi kuin lyhyt nurmi, joten monimuotoisuus kasvaa enemmän kuin pelkkien kasvien verran. Perhostoukatkin tarvitsevat hyvin monenlaisia kasveja ruuakseen.

Ihmetyttää, että kaupungin maille luonnonkasveja on niin vaikea saada. Edellisestä kodistamme meidän piti kävellä noin kilometrin matka yksityiseen Herttoniemen puistoon, jotta pääsimme katsomaan luonnonkukkia. Arvokkaaseen vanhaan kartanopuistoon on luontevasti saatu jätettyä alueita, joissa luonnonkasvit voivat kukoistaa. Herttoniemen puistoon on jätetty myös lahopuiden runkoja monenlaisten lahottajaeliöiden ja niitä tarkkailevien iloksi.

Neljävuotias Taito tunnistaa jo hyvän joukon kasveja. Mukavaa on, että monet kasvit ovat myös syötäviä, joten niitä saa maistellakin ihan luvan kanssa. Esimerkiksi suolaheinä ja valkoapilan kukat sopivat hyvin pihalla mutusteltaviksi.

Kaupunkien luonnonkasvialueet sopisivat hyvin koulun opetuskäyttöön. Biologian tunnin lisäksi niillä voisi käydä myös keväisellä kotitaloustunnilla hakemassa villivihannestäydennystä salaatteihin ja muihin ruokiin.

-Piia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: