Herkutellaan pakastin tyhjäksi

Satokausi lähestyy, ja nyt on mainio aika herkutella ylivuotiset marjat ja muut säilötyt tuotteet pois. Samalla pakastinkin saa pitää muutaman viikon mittaisen loman, ja vuotuinen sulatus on hoidettu. Mittasin viime kesänä, että äitini vanhat pakastimet kuluttavat kukin sähköä kymmenen euron edestä joka kuukausi. Tämä siis pelkästä säilytyksestä, säilöttävien ruokien jäähdyttäminen tulee vielä siihen päälle. Niinpä ei ole kovin järkevää lojuttaa siellä ruokia vain tavan vuoksi.

Kotiin jäi vain yksi kämppis kotinaiseksi, ja tulimme siihen tulokseen, että kommuuninkin pakastimista toinen pääsee kesälepoon. Teimme kaupungissa käydessämme laatikkoomme jääneistä jäätelöstä ja marjoista pirtelöä, ja Tomppa loihti kasvispöperön jäljellejääneistä pinaattipusseista.

Kun pakastimia käynnistelee aikanaan uudestaan, kannattaa viimeistään tarkistaa niiden lämpötila. Uusissakin pakastimissa tehoasetus pitää usein säätää käsin, jotta lämpötila asettuisi optimaaliseen -18 asteen lukemaan. Viime talvena ihmettelin, miksi vasta ostettu pakastin tuntuu jurraavan päällä vähän väliä. Syy selvisi, kun mittasin lämpötilan: -29 astetta! Eikä ollut edes tehopakastus päällä. Tuli kiire vääntää säätönuppia pienemmälle.

Jokainen aste lisää lämpötilaeroa huoneilmaan verrattuna tekee pakastimenkin tapauksessa noin viisi prosenttia lisää sähkönkulutuksessa. Kun helteiden takia huonelämpötila nousee, myös kylmälaitteiden kulutus kasvaa. Senkin vuoksi kesä on hyvä aika antaa pakastimen levätä.

-Piia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: