Vegaanisen tammikuun opetuksia

Niin meni vegaaninen tammikuu, ja sanon vain, että olipa siinä. Monet ekovalinnat ovat helppoja, terveellisiä ja rahaa säästäviä: lihaton ruokavalio, parinkymmenen asteen sisälämpötila, kommuuniasuminen, autottomuus… Kuvittelin, että vegaanius on samaa sarjaa, mutta ei.

Olemme Tompan kanssa tottuneita kasviskokkeja, mutta nyt huomasin, kuinka paljon eläinperäisiä ruoka-aineita tulee käytettyä: kalaa, kananmunia, juustoa, kermaa, voita, jukurttia. Etenkin maitotuotteiden tuomaa täyteläisyyttä ruuissa jää kaipaamaan. Imetysaika oli ehkä turhan haastava ruokavalionvaihtoajankohta. Aamiaiskananmunan tilalle en keksinyt oikein muuta kuin soijajukurttia, joka ei täyttänyt samalla tavalla.

Äkillisenä muutoksena vegaaniruuat tuntuivat liian kevyiltä: söin papu-juureskeittoa kaksi isoa lautasellista, mutta tunnin päästä tuli jo nälkä. Tuli tarve napsia kaapista herkkuja aterioiden välillä, mitä en muuten yleensä tee.

Soijajukurtti- ja vanukasvalikoima kaupoissa osoittautui kyllä hyväksi, ja söimmekin niitä laidasta laitaan. Taitokin joi mielellään B12-vitamiinilla terästettyä soijamaitoa ja kauramaitoa. Normaalisti kasvisperäisten maitovaihtoehtojen ostamista rajoittaa vain hinta. Miksi näyttää olevan halvempaa kierrättää soija eläinproteiiniksi kuin syödä se suoraan? Eläinten rehuksi soijaa tuodaan Suomeen valtavia määriä, monikymmenkertaisesti enemmän kuin kasvissyöjät käyttävät.

Vii Voan -etnokaupasta Helsingin Hämeentieltä saa halpaa tofua. Tässä on erään aterian proteiininlähde porisemassa pannulla.

Vii Voan -etnokaupasta Helsingin Hämeentieltä saa halpaa tofua. Tässä on erään aterian proteiininlähde porisemassa pannulla.

Hintaero lehmänmaidon ja soijamaidon välillä johtunee sekä soijatuotteiden pienehköstä kysynnästä että eläintuotannon saamista suurista maataloustuista. Suomalaisten tilojen maataloustuet kustantavat satoja euroja jokaista suomalaista kohden vuodessa. Kannatan lämpimästi kotimaista maataloutta, mutta tukien pitäisi kuitenkin olla sillä tasolla, ettei se ohjaa ihmisiä valitsemaan ympäristöä kuormittavaa vaihtoehtoa. Eläintuotannon ilmasto- ja vesistökuormitus on niin suuri, että olisi parempi, jos osa lihasta, maidosta ja muista eläintuotteista korvattaisiin kasvisvaihtoehdoilla. Voisin hyvin ostaa vaikkapa joka toisen luomujugurtti- ja maitopurkin sijaan soijaversion. Tukiaisten hintoja polkevasta vaikutuksesta näkee hämmästyttävän vähän kritiikkiä missään.

Kaiken kaikkiaan vegaanikuukausi opetti arvostamaan vegaaniruokavalion valinneita. Löysimme myös etnokaupasta halpaa tofua, mikä laski aterioiden hintaa mukavasti. Muuten aterioita piti ennakoida enemmän kuin olimme tottuneet: pavut likoamaan jo edellisenä päivänä, ja tunnin keittoaika. Nyt on ilo taas nauttia aamiaismunia, madekeittoa ja graavilohta, mutta ainakin maitotuotteiden kasvisversioita tulee varmasti ostettua jatkossakin, ainakin satunnaisesti.

-Piia

2 kommenttia

 1. nti Täti said,

  3 helmikuun, 2012 klo 9:23 pm

  Ystäväni, synnynnäinen pescovegetaristi (kuten Taitokin), siirtyi ensimmäisinä yliopistovuosinaan kämppiksensä innoittamana juomaan pääosin soijamaitoa – maun vuoksi. Itse en sitä juurikaan siedä, lapsuuden muistot vanhempien soijajäätelöinnostuksesta jarruttavat edelleen. Muissa muodoissa soija kyllä menee. Makuasioista ei näemmä voi kiistellä!

  Vegaanius vaatii Suomessa vielä toistaiseksi todella paljon paneutumista, kunnioitan suuresti kaikkia niitä joilla voimat riittävät tasapainoisen vegaaniruokavalion koostamiseen. Itse olen todennut aikaa sitten, että minusta ei siihen ole. Vegaanisen tammikuun kaltaiset kampanjat ovat tosin osuva muistutus jonkin sortin kasvisruokavaliota noudattavalle, miten hankalalta kasvisruokaan siirtyminen voi ”lihaaneista” tuntua. 😀

 2. Piia said,

  4 helmikuun, 2012 klo 10:17 pm

  Onkohan soijamaidon maku kehittynyt sitten lapsuutesi soijajäätelöaikojen? Itse en tavan maitoa suostu juomaan sen enempää maun kuin laktoosiongelmienkaan takia, mutta viimeksi ostamamme soijamaito oli kyllä esanssoitu niin viimeisen päälle, että sen maku muistutti vaniljakastiketta. 🙂


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: