Kalliit neliöt

Kas niin, nyt kommuunimme on muuttanut väljempiin tiloihin. Taloudellinen huolettomuus hiukan kärsi, kun piti ottaa asuntolainaa muutaman vuoden tauon jälkeen. Tilaa on nyt noin 200 neliötä seitsemälle asukkaallemme, toivottavasti ei tarvitse muuttaa ihan pian uudestaan. Viisiö vaihtui kuusioksi, ja osan tilasta saimme käyttöön remontoimalla uuden asunnon uima-altaan tilalle kunnon lattian.

Asuminen aiheuttaa ison osan tavallisen ihmisen ympäristörasituksesta, ja sen huomaa pankkitilin saldossakin. Tarvitsemiaan neliöitä kannattaa totta vie miettiä tarkasti, sillä nehän maksavat Helsingissä vähintään parituhatta euroa kappaleelta, keskustan lähellä kaksinverroin. Tällainen palkkakuopassa oleva diplomi-insinöörikin saa sijoittaa koko kuukauden käteen jäävän palkkansa yhteen asuntoneliöön. Siinä sitä sitten katsoo huoneen nurkkaa ja miettii, oliko tuokin neliö kaiken vaivan arvoinen. Ja kannattaisiko tuostakin roinasta luopua ennemmin kuin hankkia lisää pinta-alaa sen säilyttämiseksi.

Eikä riitä, että asuinpinta-alasta maksaa kerran könttäsumman. Jokainen neliö ja kuutio pitää vielä lämmittää, valaista ja siivota. Yhtiövastike on yleensä kolmen euron tienoilla kuukaudessa neliötä kohti, joten vuodessa jokaisesta turhastakin neliöstä kertyy vähintään kolmen-neljänkympin kulut.

Ihmetyttää, ettei ole tarjolla enempää asumisratkaisuja, joiden avulla saataisiin arvokkaat neliöt tehokkaampaan käyttöön. Helsinkiläisen asunnon keskikoko on noin 60 m2. Miksi huonekalukaupoissa on siitä huolimatta vain puolen hehtaarin kokoisia sohvia myynnissä? Eikä niitä pysty edes muuntelemaan. Jo pelkästään parisängyn viemä pinta-ala on suuri, ja pienessä makuuhuoneessa sen ympäri sitten pujotellaan. Miksei ole myynnissä sänkyjä, jotka saisi pienellä vaivalla vaikka ylös seinälle tilaa viemästä?

Taiton huoneeseen hankimme lastensängyn sijasta vuodesohvan. Siinä mahtuvat vieraatkin hyvin istumaan, mutta sitä ei tule pedattua sohvaksi päivittäin. Ollapa ratkaisu, jolla pedin saisi piiloon vielä hiukan vähemmällä vaivalla.

Jos me kaikki viihtyisimme vähän vähemmissä neliöissä, siitä olisi muutakin iloa kuin pienemmät asuntolainat. Asuntoalueiden ei tarvitsisi silloin kasvaa yhtä laajalle. Lyhyemmät työ- ja asiointimatkat tekisivät elämän hiukan mukavammaksi, lähimetsäalueista puhumattakaan.

-Piia

Ps. Meidän tapauksessamme ekotehokkuus pysyi samana muuton myötä. Edellinen asukas nimittäin asui näissä kahdessasadassa neliössä yksinään. Hänen uusi asuntonsa taas on samaa kokoluokkaa kuin meidän vanha asuntomme. 🙂

2 kommenttia

 1. Hanna said,

  3 tammikuun, 2012 klo 8:38 pm

  Asumme vanhassa pienessä ja sirossa omakotitalossa, jossa neliöitä ja kuutioita ei ole turhia tuhlailtu. Sopivien huonekalujen löytäminen on haaste. Lastensängyistä (mittojen perusteella) paras oli vanha 60-70 lukulainen. Uusissa oli liikaa leveyttä turhan leveiden laitahässäköiden vuoksi. Hyllyjä/kaappeja tarpeeksi vähäisellä syvyydellä ja tarpeeksi matalina on vaikea löytää, ellei itse tee/tuunaa. Sohvat ovat kaikki järjestään suurissa (halleissa) kaupoissa ihan sopivia, mutta meille ihan jätti suuria/leveitä/syviä. Varastotila/hyllytila on tarpeen, että aikuisten ja lasten käyttötavaroille on paikkansa, mutta kun koti ei ole nykymittapuun mukainen, on aika vaikeaa löytää nopeasti yhtään mitään. Tätä on tuskailtu 7 vuotta, joten pikkuhiljaa tottuu siihen, että hyvät ja hartaat (esim vuoden suunnittelu toimivalle vaatekaapille ei ole edes pitkä aika) suunnitelmat kannattaa kuitenkin tehdä ensin. Muuten taas tulee kotiin joku ihan liian iso tavara.

 2. Piia said,

  4 tammikuun, 2012 klo 6:23 pm

  Se hämmentää huonekalujen suunnittelussa, että kotimaisissakin huonekaluissa voi olla valtavasti hukkatilaa, esim. ylileveä sohvan käsinoja tai lipastossa osia, jotka tuovat leveyttä mutta eivät säilytystilaa.

  Meillä Lundiat ovat osoittautuneet ehkä toimivimmiksi, kun ne voi kuitenkin koota omien toiveiden mukaan. Uudet osat ovat hintavia, mutta käytettyjä löytää vaikkapa huuto.netistä. Lisäksi on tarjolla Lundia-kopioita, toimivia nekin (Lundqvist-kirjahyllyt, http://www.puuhyllyt.fi/).


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: