Nuhanenä auki

Flunssakaudella lasten oireiden helpottaminen vaatii kekseliäisyyttä. Kun oma olo tukkoinen ja kurja, nenän voi sentään niistää ja ottaa särkylääkettä. Meillä kolmevuotias Taito ei vielä osaa niistää nenäänsä, muutaman kuukauden ikäisestä vauvasta puhumattakaan. Niinpä hengitystä on helpotettava muilla keinoin.

Paras löytö nuhanenän avuksi ovat meillä nenätipat: tavallista 0,9-prosenttista suolaliuosta myydään apteekissa pienissä nenätippapulloissa. Sitä kun spruuttaa molempiin sieraimiin, tukkoinen nenä useimmiten aukeaa. Toimii niin vauvalle kuin vanhemmallekin. Toimenpiteen voi toistaa niin usein kuin tarvitsee. Lisäapuna toimii höyryhengitys. Vauvan nenästä räkätappeja saa poimittua myös pumpulipuikon avulla, mutta se ei auta syvemmälle juuttuneeseen tukkoisuuteen.

Neljän euron nenätippapulloja ehti kulua aikamoinen määrä, ennen kuin lähdimme säästölinjalle. Yritimme ensin tehdä suolaliuosta kotikeittiössä ja täyttää pulloja uudestaan. Ilman vaakaa emme saaneet liuoksen väkevyyttä ihan kohdalleen, ja suolaliuoksesta joutui suurimman osan heittämään pois, koska ihan pieniä määriä on vaikea tehdä.

Sitten huomasin apteekissa myynnissä samanvahvuista suolaliuosta isoissa 2,5 dl pulloissa, ja hintakin oli puolet pikkupullon hinnasta. Otimme uuden lähestymistavan: täytämme kaapin pohjalle jääneitä lääkeannosteluruiskuja isosta pullosta ja spruuttaamme niiden avulla liuosta nenään. Jokaiselle perheenjäsenelle voi ottaa oman annosteluruiskun, josta riittää moneen käyttökertaan. Ruiskut voi desinfioida ennen uutta täyttöä hautomalla sopivassa astiassa kuumassa vedessä.

nenatipat

Etenkin vauvan kanssa nenätipat ovat olleet suuri apu. Tukkoinen nenä aiheutti pahimmillaan rintaraivareita: vauva parkuu kuin syötävä, mutta ei suostu imemään rintaa. Imemisestä kun ei tule mitään nenä tukossa. Nenätipoilla rintaraivaritilanteista päästiin yli käden käänteessä, enkä tiedä, mitä olisin tehnyt jos tätä nenänaukaisukeinoa ei olisi ollut. Kolmivuotiaan yöunetkin se on pelastanut monet kerrat.

Nyt vain yksi asia mietityttää: miten kauan avattua suolaliuospulloa voi käyttää? Onko se muuttunut bakteeriviljelmäksi jo viikossa tai kahdessa? Aikuisille olemme käyttäneet pitkäänkin avoinna ollutta pulloa, mutta miten hygieeninen vauvan kanssa pitää olla?

-Piia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: