Jääkaappi- ja pakastinostoksilla

Kommuunin uuteen asuntoon muutto lähestyy. Olemme järjestelleet remontteja ja miettineet, mikä kelpaa asunnossa sellaisenaan ja mikä kannattaisi uusia. Vanhan jääkaappipakastimen päätimme korvata uudella. Seitsemän hengen ruuat eivät oikein enää mahdu vakiokokoiseen jääkaappiin. Uudessa keittiössä odottavat kylmälaitteet ovat niin iäkkäitäkin, että ne lienevät aikamoisia sähkösyöppöjä.

Energiamerkintöjen ansiosta kylmälaitevalmistajat ovat tosissaan tehneet töitä sähkönkulutuksen minimoiseksi. Se on ainoa laiteryhmä, jonka sähkönkulutus on kodeissa pienentynyt, vaikka jäähdytettävä säilytystila on vain kasvanut.

Sähkönkulutussaiturina olin vähän huolissani, kun kämppikset esittivät tilavaatimuksiaan. Jääkaappiruokia ei kuulemma voisi säilyttää missään alle 180 cm korkuisessa tilassa. Ajattelin, miten ramppaamme kaikki jääkaapilla ja joka kerta sieltä hulahtaa ulos kylmää ilmaa, jonka kaappi taas joutuu korvaamaan uudella. Pakasteille suunniteltiin hankittavan tilaa saman verran. Epäluuloni sähkönkulutuksesta hälvenivät, kun katsoin valmistajien antamia kulutustietoja. Kun valitsee A+ -luokkaa, voi olla, että sähkönkulutuksemme ei edes kasva lisätilasta huolimatta.

Sitten olikin aika miettiä, mistä laitteet saadaan. Halusimme tietysti käväistä ostoksilla mahdollisimman lähellä. Kauppojen karkaaminen kehäteiden varteen tekee hankinnat työläiksi. Nettihaku antoi lähimmäksi kodinkonekaupaksi Hämeenheikin, joka on Herttoniemessä ihan vieressä. Itäkeskuksen kodinkoneliikkeistä oli yllättävän vaikea löytää tietoa, mutta löytyi senkin kyljestä lopulta jokunen kauppa.

Paikallinen Hämeenheikki olikin kiva löytö: erinomaista palvelua ja laadukkaan oloisia laitteita. Asennukset ja kuljetukset järjestyisivät myös joustavasti. Jopas, pakastimiinkin on kehitetty automaattisulatus (no frost) sitten viime väkemän, kuulostaapa kätevältä. Itäkeskuksen Hirvoxilla katsoimme vielä vertailun vuoksi vaihtoehtoisia malleja, mutta jos jääkaapin kahva tuntuu lenkottavan jo ostohetkellä, sen ennuste ei ole kovin hyvä koko kommuunin kuormituksessa.

Tämännäköisen jääkaapin olisin halunnut, mutta valkoinen tuli. Näitä muotoiluihmeitä oli vain yksi malli, ja se ei sopinut meille. Miksei muotoiluun panosteta enemmän?

Tämännäköisen jääkaapin olisin halunnut, mutta valkoinen tuli. Näitä muotoiluihmeitä oli vain yksi malli, ja se ei sopinut meille. Miksei muotoiluun panosteta enemmän?

Kylmälaitteiden maksamisen jälkeen huomasimme, että eihän miehenkorkuinen pakastin edes mahdu sille suunniteltuun tilaan alakerrassa, iso sähkötaulu on tiellä. Hankinnat uusiksi siis. Säätämisen keskellä olemme olleet erityisen iloisia siitä, että tuli suosittua lähellä olevaa liikettä. Palvelu on pelannut edelleen, kun yhden ison pakastinkaapin sijasta pitäisikin hankkia kaksi pientä.

Mutta voi surku: pikkukaapeissa ei ole automaattisulatusta, josta ehdin jo iloita kovasti etukäteen. Olisi loppunut viimein pakkasilmojen odottelu sulatussählingin käynnistämistä varten. Jääkaappi sentään on sellainen kuin pitikin, siis teknisiltä ominaisuuksiltaan. Vielä kun joku valmistaja panostaisi niiden muotoiluun, ihmiset kuitenkin suosivat kauniita esineitä.

-Piia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: