Astiat puhtaaksi energiapihisti

Energiansäästöviikon kunniaksi kaivoin esille sähkönkulutusmittarin, ja kokeilin joidenkin arkisten laitteiden kulutuksia. Yritin hahmottaa suuruusluokkia, minkä laitteen käytössä pihistely on erityisesti tarpeen ja minkä kanssa taas vähemmän.

Kommuunissamme ollaan pihejä esim. astianpesukoneen käynnistyksessä. Kone ladataan viimeistä lautaspaikkaa myöten täyteen, ja pakasterasioita saatetaan heittää jokunen vielä täyteen ahdetun lasirivistön päällekin. Näin se tarvitsee käynnistää vain kolmisen kertaa viikossa, jos niinkään usein. Hyvin kone silti onnistuu tekemään puhdasta jälkeä. Töissä koin kesällä ahaa-elämyksen, kun huomasin, että koneen pikaohjelmahan kuluttaa vähemmän sähköä kuin eko-ohjelma. Kotikoneessa ei erillistä eko-ohjelmaa ole, mutta pikaohjelmallakin saa astiat hyvin puhtaaksi. Lisäksi kone on kytketty lämminvesiliitäntään (kaukolämpö), minkä ansiosta se tarvitsee vähemmän sähköä veden lämmittämiseen.

Sitten mittaamaan: 50 ’C vakiohjelma kulutti 0,846 kWh ja pikaohjelma taas 0,630 kWh. Säästöä siis kertyy 25 % per pesukerta, jos pikapesu riittää. Tuolla sähkömäärällä keittäisi 6-9 litraa vettä vedenkeittimellä. Mitä tämä sitten on euroissa? Meillä on edullinen tuulisähkösopimus, jossa kilowattitunti siirtohintoineen maksaa alle 15 snt. Niinpä astianpesukoneellinen vie sähköä 0,09 – 0,12 euroa pesukertaa kohti. Kylläpä sähkö on halpaa!

Todellinen säästövara piileekin konetiskiaineissa. Ruohonjuuressa kalleimmat ekoihmeet maksavat noin 0,50 e per tabletti. Halvempia (Ecover) saa ehkä 0,25 eurolla. Vertailin halvemman Ecoverin tuoteselostetta joutsenmerkittyihin Pirkka-konetiskitabletteihin, ja kovin samanlaisia aineita niissä näytti olevan, eri järjestyksessä vain. Hei hei siis Ruohonjuuren ekoihmeet; fosfaatiton ja ympäristömerkitty kaupan oma merkki saa ajaa saman asian, ellei joku pian kerro, mikä vaikkapa Attitude-merkissä on olennaisesti Pirkkaa ympäristöystävällisempää.

Vertailutestissäkin joutsenmerkityt ja fosfaatittomat konetiskiaineet pesivät hyvin, joten pesutehosta ei tarvitse ympäristön vuoksi tinkiä.

Vuodessa säästämme noin 70 euroa verrattuna siihen, että tiskikone laulaisi päivittäin ja pitkällä ohjelmalla. Lämminvesiliitäntä tuo säästöä vielä kympin-pari lisää. Harvempien pesukertojen ansiosta ympäristön kemikaalikuormituskin vähenee, kun tiskiainetta levitellään vähemmän ympäristöön. Säästö on kohtuu pieni, mutta saituuden voima perustuukin pienten asioiden huomiointiin arjen joka käänteessä. 🙂

-Piia

PS. Vauva-lehden keskustelupalstalta bongasin idean puolittaa konetiskiainetabletit, pienempikin pesuainemäärä kuulemma riittää. Pitääpä harkita kokeilemista. Jauhemuotoisiin aineisiin emme siirry turvallisuussyistä ainakaan niin kauan, kun perheessä on pieniä lapsia.

5 kommenttia

 1. Marja said,

  16 lokakuun, 2011 klo 8:03 pm

  Kysynkö tyhmästi, mutta miksi jauhe on vähemmän turvallista kuin tabletit? Käytän itse laiskuuttani jauhetta, koska sitä on helpompi annostella tarpeeksi vähän. Kokeilin tablettien puolittamista, ja puolikas riittää mainiosti, mutta koin tablettien puolittamisen hankalaksi. Säilytän jauhetta katon rajassa lasten ulottumattomissa ja annostelen täyteen koneelliseen ruokalusikallisen. Yhdeltä tuttavalta meni kone rikki äskettäin, ja hän seurasi vierestä kun korjaaja huolsi konetta. Korjaaja oli myös neuvonut, että n. ruokalusikallinen ainetta riittää, että ihmisillä on tapana liioitella pesuaineen kanssa ja tavallaan ”tukehduttaa” kone aineella, joka sitten vain pakkaantuu ja kiteytyy koneeseen. Samoin korjaaja oli korostanut, että lautasten esiputsaus säästää konetta ja pidentää koneen ikää tuntuvasti. Kaipa astioiden huolellinen kaapiminenkin auttaa, eihän se esiputsaus välttämättä tarkoita juoksevan veden alla läträämistä, onneksi.

 2. Piia said,

  20 lokakuun, 2011 klo 9:37 pm

  Tuntuu, että jauhetta helpommin leviää pieniä määrä ympäriinsä annostellessa. Paketti voi myös kaatua kaikkine jauheineen jne. On mukavampaa, kun tabletin voi vain ottaa (etenkin liukenevan kääreen kera) ja lykätä koneeseen koskematta pesuaineeseen lainkaan. Mutta puolittaminen kyllä tarkoittaisi, että taas on se pieni jauhemäärä jossain väärässä paikassa. Kunhan pikkulapsiaika on ohi, voimme taas siirtyä jauhemuotoon.

 3. Katja said,

  21 lokakuun, 2011 klo 2:28 pm

  Se mikä pisti silmään niin tiskikone on liitetty kuumaan veteen. Olen vaan kuullut että silloin koneen käyttöikä pienenee.

 4. Piia said,

  22 lokakuun, 2011 klo 9:10 am

  Täällä kaukolämpötalossa astianpesukone on liitetty niin, ettei astianpesukoneeseen ole edes mahdollista johtaa kylmää vettä. On kone uskollisesti palvellut jo 12 vuotta, joten mitään radikaalia käyttöiän lyhenemistä ei näytä tapahtuneen.

  Sen sijaan luin vähän aikaa sitten, että kuumavesiliitäntä pitää juomalasit hyvässä kunnossa. Nopeat lämpötilanvaihtelut nimittäin saavat ne murenemaan. Kun on lämminvesiliitäntä, ei laseja säikytellä äkillisellä kylmällä vesisuihkulla.

 5. Piia said,

  22 lokakuun, 2011 klo 4:32 pm

  Sainkin tänään vastauksen tuohon epäilyyn astianpesukoneen käyttöiän lyhentymisestä lämminvesiliitännässä. Kodinkoneliikkeen myyjä sanoi, että kaikkia astianpesukoneita ei voi liittää kuumaan veteen, koska liitososia ei ole suunniteltu kestämään kuumuutta. Kaukolämpötaloon kannattaa siis hankkia sellainen malli, joka kuumaa vettä kestää. Vuosien mittaan säästyy mukava summa, kun kylmää vettä ei tarvitse lämmittää sähköllä. Samalla astiat pysyvät paremmassa kunnossa.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: