Vauvanhoidon esteradalla

Mökillä on vierähtänyt jo kolmatta viikkoa, ja samalla on tullut näkökulmaa myös entisajan lastenhoitoon. Tomppa on pessyt vaippoja saunalla ja on onnistunut poistamaan mäntysuovan ja kuuman veden voimin jopa tahroja, joihin Boschin pesukone ei pystynyt, mutta on pyykkääminen vienyt aikaakin. Vaippoja on pestävä joka toinen päivä, jos aikoo pärjätä noin kahdenkymmenen kestovaipan pinolla. Jos on aikaa ja auringonpaistetta, niin mikäs tässä, mutta kuinkahan vaippapyykki on hoidettu talvipakkasilla ja pienissä mökeissä, joissa ei ole juurikaan kuivatustilaa? Ja miten muut työt on ehditty hoitaa pyykkämisen ohessa?

Ennen ehkäisyn aikakautta suvun lapset näyttävät syntyneen noin kolmen vuoden välein, edellinen on sentään ehditty saada pois vaipoista ennen seuraavan syntymää.

Terveydenhoidon näkökulmasta lasten hankkiminen on ollut oikea esterata ennen nykyaikaista neuvolajärjestelmää. Lapsen nimeä miettiessämme katsoimme sukupuita 1800-luvulle asti, ja entisajan lapsi- ja äitikuolleisuus oli aikamoista. Pahimmassa tapauksessa perheen kuusi ensimmäistä lasta oli kuollut ennen kahden vuoden ikää, lopulta kaksi viimeistä saatiin pysymään hengissä aikuisikään.

Nyt mökkiolosuhteissa on ollut ihmeteltävää vauvan vaippaihottuman ja oman orastavan rintatulehduksen kanssa. Ihoärsytykseen ei auttanut edes vaipatta köllöttely, kun vauva puski maitokakkaa niin tiheään. Apteekin voide, jolla sai aikaan suojakerroksen iholle, toi lopulta avun. Sen merkittävin valmistusaine heti veden jälkeen oli mineraaliöljy…

Rintatulehdukseen hain verkosta hoito-ohjeita ja toimin niiden mukaan. Neuvojen ansiosta tulehduksen eteneminenkin näyttää pysähtyneen, ja rintaan ilmestynyt punainen läntti katosi parissa päivässä. Jos olisin elänyt sata vuotta sitten, olisin joutunut toimimaan epämääräisen perimätiedon varassa ja pahimmillaan tehnyt täysin päinvastoin kuin olisi pitänyt. Täytyy olla kiitollinen, että sattuu elämään sellaisella aikakaudella, jolloin tietoa ja apua on saatavilla paremmin kuin koskaan ennen.

-Piia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: