Villahousuista paperittomaan vessaan

Eilen kämppis paheksui, kun en ollut huuhtonut hänen villapeittoaan Taiton lorauttamien pisujen jälkeen. Villavaippahousujen käyttö oli opettanut, että villa kestää aika monet pisut, ennen kuin se alkaa haista, ja ajattelin huuhtomisesta olevan peitolle enemmän haittaa kuin hyötyä. Enkä viitsinyt mainita, ettei yhteisissä tiloissa taida sellaista kangaskappaletta olla, jolle ei olisi vähintään kerran loroteltu.

Lisääntyminen on opettanut kaikenlaista, mutta yhden radikaalin muutoksen on kokenut asenne ihmiseritteitä kohtaan. Ennen vauvan syntymää mietin, miten vauvan pepun saisi pestyä siihen koskematta, p*skan käsittelyyn paljain käsin kun tuntui olevan iso kynnys. Kestovaippojen myötä suhde kakkojen ja pissojen käsittelyyn normalisoitui nopeasti, ja nyt tuntuu kummalliselta, että asia on voinut olla niin iso tabu.

John Websterin muutaman vuoden takaisessa ”Katastrofin aineksia” -elokuvassa minua jäi vaivaamaan kohta, jossa kertoja pohtii vessapaperin käyttöä. Hän ihmettelee, miksi kaikkein likaisimmat alueet pyyhitään paperilla, mutta muuten liat pestään vedellä. Niin, meillä on lämmin vesi, käsisuihkut, pyyhkeet paikoillaan naulassa, ja sitten tuhrataan vessapaperin kanssa. Ei kovin hygieenistä eikä käytännöllistä.

Taiton kanssa en ole vielä ottanut vessapaperia käyttöön poikkeusoloja lukuunottamatta. On paljon helpompaa nostaa hänet altaan reunalle ja pesaista peppu vedellä, kun ryhtyä tuhraamaan vessapaperin kanssa ja arvailla, lähtikö sieltä nyt kaikki.

Kun olen toiminut näin, on vaivannut kysymys, miksi ihmeessä itse sitten kotona käytän paperia. Jos kerran noin miljardi intialaistakin pärjää veden ja käden kanssa, miksen toimisi niin itsekin, käytänhän paljon paremmin varusteltua vessaa. Etenkin kun lopputulos on puhtaampi. En löytänyt loogista syytä jatkaa paperikäytäntöä, joka taitaa olla jonkinlainen jäänne niiltä ajoilta, kun vessat vielä olivat huusseja. Mökillä voi taas palata epähygieenisempiin tapoihin, vähän niin kuin käsiäkin joutuu joskus rinkkareissulla pyyhkimään kosteuspyyhkeillä.

-Piia

Kylpyhuone valmiina käyttöön.

Kylpyhuone valmiina käyttöön.

5 kommenttia

 1. Marja said,

  6 heinäkuun, 2011 klo 11:38 pm

  Niinpä. Samaa pohti myös newyorkilainen kirjailija Colin Beavan kirjassaan Ekovuosi Manhattanilla, jossa kirjailija kokeilumielessä eli perheineen vuoden ajan niin, että koetti kuormittaa ympäristöä mahdollisimman vähän. Ilokseen Beavan sai hankkeelleen varsin paljon mediajulkisuutta, mutta erittäin harmistuttavaa oli se miten suuri numero haastatteluissa aina tehtiin vessapaperittomuudesta. Surkuhupaisaa oli, että vaimon työtoverit kieltäytyivät kättelemästä häntä, koska tiesivät hänen koskevan kädellään… Pikemminkin vedellä pesijät voisivat kieltäytyä oleskelemasta samassa huoneessa paperinkäyttäjähaisuleiden kanssa (vedellä pestessä ei koskaan tule ruskeita raitoja housuihin). Olemme huvittuneina seuranneet nykyajan sisustustrendiä, jossa kylpyhuoneeseen tai vessaan ei enää laisinkaan laiteta bidé-suihkua. Ruskeiden raitojen täytynee olla huipputrendikkäitä.

 2. Piia said,

  7 heinäkuun, 2011 klo 2:15 pm

  Myönteistä on, että kun nykyaikainen infra yleensä on haittana ekoratkaisuille, tässä asiassa se monissa tapauksissa tukee huussiajan käytännöistä luopumista. Tosin tuo muoti-ilmiö on kyllä ikävä, kun muuten suomalaiset vessat ovat pitkään olleet hyvin suunniteltuja.

 3. halima said,

  10 heinäkuun, 2011 klo 5:42 pm

  moi,

  me pestään joka wc-käynnin yhteydessä paikat vedellä. Pidetään pöntön vieressä vesi-astia valmiina. Se voi olla vesi-pullo, kastelukannu, ämpäri..kiulu + kauha

 4. halima said,

  10 heinäkuun, 2011 klo 5:43 pm

  lopuksi tietysti pestään kädet saippualla, kunnolla.

 5. elmo said,

  19 heinäkuun, 2011 klo 7:46 pm

  Musta sen vessaveden pitäis olla esim. sadevettä eikä hassattais juomavesikelpoista vettä litratolkulla joka huuhdonnalla (tai muutenkaan peseytyessä). Japanissa onkin kuulemma kätsyt pöntöt, kun niissä käsienpesulavuaari on siinä pöntön vesisäiliöosassa. Eli pönttö huuhtoutuu samalla, kun peset kätesi 😉


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: