Vanhat vaatteet hyötykäyttöön

Perinteisesti vanhat korjauskelvottomat vaatteet on leikelty matonkuteiksi, mutta jos mattojakin on jo kotona tarpeeksi, muut hyötykäyttötavat ovat tarpeen.

Siistimmistä vaatteenkappaleista olen askarrellut kaikenlaista pientä hernepussista ja pannulapuista pyyhkeenripustuslenkkeihin. Kuluneet pyyhkeet ovat hyviä rättejä. Isommat erät puhkikuluneita ja kauhtuneita t-paitoja, pussilakanoita ja muita puuvillaisia vaatekappaleita olen leikannut kertakäyttöräteiksi. Niille on löytynyt aikamoinen määrä käyttökohteita, sillä talouspaperia ei meille osteta.

Millä ottaisi hiustupon viemäriritilän päältä? Pyyhkisi vessanpytyn renkaan siivouspäivänä? Entä siivoaisi oksennuksentaudin jälkiä? Puhdistaisi potan kun tatta on tullut? On paljon siivouskohteita, joiden jäljiltä rättiä ei tee mieli huuhtoa uudestaan käyttöön. Kulunut puuvilla on yleensä imukykyistä ja toimii hyvin pesuvälineenä. Lisäksi se on käyttömukavuudeltaan parempaa kuin talouspaperi.

Mökillä heitämme kertakäyttörätit suoraan kompostiin, kaupungissa ne menevät sekajätteeseen.

Vaativampaan siivoukseen käytämme etenkin mikrokuituliinoja, joilla on kosteannihkeänä kätevä pyyhkiä vaikkapa väriliidunjäjet parketista, peili tai keittiön kaapinovet. Ne ja muut monikäyttörätit pestään aina käytön jälkeen muun pyykin mukana kuudessakympissä. Keittiön selluloosaiset wettexitkin voi pestä pyykin mukana muutaman kerran, ja lopulta niiden paikka on biojätteessä.

Toinen iso käyttökohde kuluneille puuvillavaatteille on kasvimaan kattaminen. Lannoitetun kasvimaapenkin päälle voi levittää vanhan lakanan, lyödä siihen tarvittavat reiät taimia varten ja peittää lakanan niittosilpulla tai muulla eloperäisellä katteella. Kitkemisen vaiva jää sen penkin osalta pois. Pelkkä lakanakin kivillä ankkuroituna hidastaa rikkakasvien kasvua, mutta katettuna se on vielä parempi. Kankaat ovat kesän palveltuaan muokkautuneet peltoon, emmekä ole poistaneet niitä erikseen.

-Piia

Lakanoista ja vaatteista leikattuja kertakäyttörättejä.

Lakanoista ja vaatteista leikattuja kertakäyttörättejä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: