Kommuunille koti

Kokemus on osoittanut, että 95 m2:n viisiöömme mahtuu viisi asukasta, sitten se käy ahtaaksi. Tänä vuonna kämppiksiä on tulossa kaksi lisää, kun sekä meille että kämppikselle on syntymässä lapsi. Kun kämppis alkoi puhua, että meidän pitäisi luovuttaa olohuoneesta yksi lipaston laatikko hänen vauvanvaatteitaan varten, sisäinen ääneni huusi ”lebensraum” niin, että se oli alkusysäys lähteä hakemaan kommuunille isompaa asuntoa.

Tomppa ja minä olemme onnistuneet tähän mennessä tunkemaan omaisuutemme pienimpään tilaan, mutta omiin kaappeihimme ei oikein mahdu enää uusia lastenvaatteita. Pieneksi jääneet pakkaamme aina laatikkoon ja viemme alakerran varastoon, mutta sekin on jo täpötäysi.

Asunnonhaku oli siirtynyt ja siirtynyt, koska nykyisessä on niin paljon hyviä puolia. Asunto on valoisa, hyväkuntoinen ja toimiva, lähipalvelut toimivat, liikenneyhteydet ovat hyvät, viheralueita riittää… Oma katumme on joukkoliikennekatu, mikä tekee siitä tosi rauhallisen. Vain oma viihtyisä piha puuttuu, ja samanhenkisiä tuttavia on ollut vaikea löytää.

Etuovi.com ja Oikotie tarjosivat yllättävänkin monta jotenkuten siedettävän hintaista isompaa asuntoa, ne vain tuntuvat keskittyvän harvoille alueille. Asuinalueen joutuu valitsemaan asuntojen tarjonnan mukaan. Sijainnissa yksi vähimmäisvaatimus on enintään puolen tunnin matka Helsingin keskustaan julkisilla. Siihen nykyinen kotimme yltää, ja siitä emme ole enää valmiita tinkimään, muuten työmatkat käyvät liian kuormittaviksi.

Iso neliömäärä ei takaa, että asunto vielä sopisi kommuunin kodiksi. Miten ihmeessä voi olla olemassa niin paljon parinsadan neliön kämppiä, joissa ei ole kolmea makuuhuonetta enempää? Tai kummallisilla portaikoilla hassataan lämmitettävää asuintilaa? Nykyiset asuinneliömme ovat todella tehokkaassa käytössä, kun vertaa moniin vaihtoehtoihin. Oivalsin myös, etteivät rivitalo- ja omakotineliöt ole kerrostaloneliöiden kanssa vertailukelpoisia. Kerrostalossa meillä on käytössä yhteistiloja, joita ei lasketa hinnoiteltaviin neliöihin mukaan: pyöräkellari, varastokoppi, kylmäkellari, yhteinen sauna. Muutaman vuoden päästä tarvitaan tilat mm. seitsemälle polkupyörälle, mihin jo yksinään menee monta neliötä.

Vaatimuksiamme on ylipäätään niin paljon, että ihmettelen kovasti, kun parin viikon haun jälkeen olemme päässeet jo tarjousvaiheeseen asti. Yhteisöllinen iso rivitaloyhtiö samassa kaupunginosassa, neliöitä kaksinkertainen määrä, ja pienellä säätämisellä makuuhuoneitakin riittävästi. Isomman tilan saaminen kohtuuhinnalla tosin vaatii hiukan joustoa asunnon viihtyisyyden suhteen. Jos saamme nyt tarjoamamme asunnon, saamme heittää hyvästit kaakeloiduille kylpyhuoneille ja tyytyä siististi pidettyyn 1970-luvun tasoon. Siitä hyvästä kyllä keittiö rempataan uuteen uskoon.

-Piia

3 kommenttia

 1. Marja said,

  16 kesäkuun, 2011 klo 11:09 pm

  Ollaan säntäilty perheen kanssa samoissa puuhissa parin viikon ajan, tosin etsimme vuokra-asuntoa. Käsittämättömin tarjous oli 88 neliön 4h+k, jossa vuokraan sisältyi sähkö ja vesi. Ensireaktiomme oli, ettemme missään nimessä halua kannattaa moista systeemiä, mutta sitten mietimme, että josko kuitenkin olisi parempi, että me olisimme siellä nuukailemassa sen veden- ja (ydin?)sähkönkulutuksen kanssa ja menimme katsomaan. Asunto ei kuitenkaan tuntunut meille sopivalta, ja jatkamme etsintäämme.
  Kiva, että teillä on sujunut paremmin!

 2. Piia said,

  17 kesäkuun, 2011 klo 10:52 pm

  Äitini taloyhtiöön tuli juuri lämpimän veden laskutus kulutuksen perusteella, kun putkirempan yhteydessä saatiin mittarit asennettua ja lopulta laskutuskin toimimaan. Joku opiskelija oli alussa onnistunut läträämään vettä ylimääräisellä parilla sadalla eurolla, maksu varmaan ohjaa kummasti muuttamaan tottumuksia. Voi kun mittarointi leviäisi pian yleisempään käyttöön.

  Teimme tänään tarjouksen asunnosta, joten nyt odotellaan, miten käy. Muuten kivan asunnon huonoin puoli on kehno energialuokka. Yhtiövastike on ihmeen alhainen, vaikka lämpöä kuluu melkein tuplasti kuutiota kohti nykyiseen asuntoomme verrattuna. Ikkunat on sentään juuri vaihdettu, mutta muita energiaremontteja on aiottu tehdä vasta kun kaukolämmön hinta nousee tarpeeksi.

 3. Marja said,

  18 kesäkuun, 2011 klo 12:35 am

  Tämä asumismuodon valinta tuntuu olevan niitä elämän osa-alueita, jossa erityisesti joutuu kieriskelemään ekologista omaatuntoa rassaavien kysymysten kanssa, ja puntaroimaan mikä on pienin paha tai mistä asiasta ei ainakaan kärsi joustaa, vaikka myönnytyksiä on väkisinkin tehtävä.

  Kannustavaa kuulla, että edes jonnekin asennettiin vedenkulutusmittarit. Kunpa tulisi lainsäädäntöön!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: