Ruokaa luonnosta

Kun kaupassa katsoo elintarvikepakkauksia, luulisi että ruokavaliomme on hyvinkin maanläheinen. Lähes ruoka kuin ruoka tulee niiden mukaan suoraan ”puhtaasta luonnosta”. Että niin kuin perunoita käytäisiin jostain luonnosta poimimassa, tai margariinia. Suunnilleen ainoa tuote, jota ei tällä mainoslauseella myydä, ovat pakastemarjat. Ja en oikein keksi muuta kaupan tuotetta kuin marjat, sienet ja harvat kalalajit, joka oikeasti olisivat luonnosta peräisin.

Jokainen maaseudulla vähänkin aikaansa viettänyt tietää, ettei pelto mitään luontoa ole. Se on ihmisen luomaa monokulttuuria, yhdelle kasvilajille vallattua maata, jota kohdellaan hyvin voimaperäisesti. Kesannolle jätetty pelto alkaa hiljalleen lähestyä luonnontilaa, ja silloin kasvi- ja eläinlajistokin käy mielenkiintoisemmaksi.

Pääsimme pääsiäiseksi mökille. Pitkän talven jälkeen oli ihanaa saada oikeasti ruokaa luonnosta. Jää vapautui rannasta juuri sen verran, että katiskat sai veteen, ja kerrankin olimme ajoissa liikkeellä ahvenen kutuaikaan. Haukiakin tuli, enkä malttanut olla syömättä, vaikka raskausaikana sitä pitäisi välttää kokonaan suuren elohopeamäärän takia.

Yön ja päivän lämpötilaerot ovat tähän vuodenaikaan suuria, etenkin kun taivas on kirkas. Päivällä vuohenputket nousivat maasta, ja jotenkin ne selvisivät yöpakkasten huurteestakin monena yönä peräkkäin. Yöpakkasten aikaan vuodenputket ovat väriltäänkin erilaisia, jotenkin sitkeämmän näköisiä. Mitähän ”pakkasneste” vaikuttaa niiden ravintoarvoon? Hyviltä ne maistuivat leivän päällä ja ruuan seassa. Nämä ovat oikeaa superruokaa, jos sellaista haluaa. Luonnonkasvien vitamiinipitoisuudet ovat ihan omalla tasollaan laimeisiin tehoviljelyn tuotoksiin verrattuna.

Kotona piti taas palata pakastemarjoihin, kun muut luonnontuotteet ovat kovin vaikeasti saatavilla. Olisihan täälläkin tienvarret täynnä vuohenputkia, ja ärsyttää *niin*, ettei niitä voi käyttää.

-Piia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: