Watti maksaa euron

”Jos kuudenkymmenen watin hehkulamppua pitää päällä vuoden, paljonko kertyy sähkölaskua?”, arvuutteli Työ- ja elinkeinoministeriön tuore energiaosaston päällikkö eräässä seminaarissa yleisöltä. Energia-alan ammattilaiset arvelivat hinnaksi suunnilleen viittä euroa. Pieleen meni, sillä oikea vastaus oli 78 euroa.

Riippuu toki omasta sähkösopimuksesta, mutta laskelman suuruusluokka oli oikea. Aika hyvä suuruusluokkasääntö on, että jokainen jatkuvasti päällä oleva watti maksaa noin euron vuodessa. Jos on sattunut tekemään huonon sähkösopimuksen, se voi maksaa kaksikin euroa.

Meillä oli aikaisemmin pöytätietokone, jonka kulutukseksi mittasin 240 W. Jos emme olisi vaivautuneet sammuttamaan sitä käyttökertojen välillä, laskua olisi kertynyt vuodessa vähintään 240 euroa. Jos konetta käytti pari tuntia päivässä, lasku sen sijaan oli vain kahdestoistaosa tästä, 20 euroa. Taloudellisen energiankäyttäjän tärkein sääntö onkin sammuttaa laitteet silloin, kun niitä ei käytetä. Esimerkiksi digiboksia ja television muita oheislaitteita ei kannata lojuttaa valmiustilassa, jos laitteiden muisti suinkin sietää sammuttamisen.

Vaikkei käytössä olisikaan sähkönkulutusmittaria, laitteiden kulutusta voi arvioida seuraamalla, paljonko laite lämpenee. Kaikki energiahan muuttuu aina lopulta lämmöksi. Valmiustiloja paljon isompi kuluttaja on vaikkapa kaiken aikaa päällä oleva kylpyhuoneen lattialämmitys, josta kertyy maksettavaa useampi satanen vuodessa. Lattialämmitystä kannattaa käyttää vain tarpeeseen, etenkin kaukolämmitystalossa.

-Piia

2 kommenttia

 1. Seppo said,

  10 huhtikuun, 2011 klo 12:55 pm

  Joo. Melko tonttuja, kunneivät tiedä.. Tai tietävät, koska yleensä lamppu on päällä keskimäärin 1000 tuntia vuodessa, eli kuluu 60 kwh, eli sähkön hinnasta riippuen n.6-8 e. Se lamppu, kun ei kestä pitää vuotta päällä yhteenmenoon. Itselläni on kulutusmittari. Tiedän jo ilmankin sitä, mitä mikäkin kuluttaa.

  LATTIALÄMMITYKSEN KÄYTÖN KANSSA EI SAA LIIKAA PIHISTELLÄ; JOTTEI JOUDUTA OJASTA ALLIKKOON. Nimittäin mahd. kosteusvaurio, jos lattia ei kuivaa kunnolla. Siinäkin voi kuitenkin säästää: sen ei tarvitse olla lähes kiima jalkojen alla, vähempikin riittää kuivumiseen. Ympäri vuoden kuitenkin pitää olla päällä.

 2. Piia said,

  10 huhtikuun, 2011 klo 8:16 pm

  Toki se lattialämmitys tarpeeseen asennetaan. En kuitenkaan näe mitään syytä, miksi sen pitäisi ympäri vuorokauden päällä olla, ellei perhe käy vähän väliä suihkussa. Voihan suihkussakäynnit keskittää vaikka iltaan, antaa lämmityksen olla päällä kunnes lattia kuivuu ja sammuttaa sitten.

  Lämmityksen tarpeellisuus riippuu myös ilmanvaihdosta. Meillä ainakin koneellinen ilmanvaihto on niin tehokas, ettei haittaa mitään, vaikkei lattialämmitystä olekaan. Painovoimaisen ilmanvaihdon kanssa voi olla eri asia, ainakin kesällä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: