Lasten turkissomisteista löytyi myrkkyjä

Ennestään on jo tiedetty, että suurin osa turkiseläimistä kituuttaa häkeissään vain siksi, että vaatteisiin saataisiin turkissomisteita. Mutta nyt on julkisuuteen noussut uusi syy välttää turkisreunuksia: labratesteissä kaikista testatuista turkissomisteista löytyi rajat ylittävät pitoisuudet haitallisia aineita, kuten formaldehydiä ja hormonihäiritsijäkemikaaleja. Korkein pitoisuus oli lasten takissa.

Lastentakin turkisreunuksesta löytyi viisitoista kertaa enemmän formaldehydiä kuin EU:n asettama turvallisuusraja lasten leluille sallii (30mg/kg). Formaldehydi on karsinogeeninen eli aiheuttaa syöpää. Lisäksi se voi allergisoida.

Kansainvälinen eläinsuojelujärjestö Vier Pfoten tutkitutti 15 turkistuotetta, esimerkiksi hattuja, huiveja, pampuloita ja huppuja. Turkikset olivat peräisin ketuista, minkeistä ja supikoirista. Tarkemmassa tutkimuksessa analysoitiin 14 tuotteesta neljän yleisimmän kemikaalin esiintymistä.

Kaikissa tuotteissa oli kemikaaleja yli suositusrajojen. 13 turkisvalmisteessa myrkyllisiä kemikaaleja oli niin paljon, että niiden käyttöä pitäisi välttää terveyssyistä. Löydettyjen kemikaalien haitat ovat pääasiassa syöpävaarallisuus tai hormonitoiminnan häirintä.

Eläinsuojelujärjestöt ovat nostaneet esille jo vuosia vastaväitteitä turkisten ”luonnollisuutta” vastaan. Niitä käsitellään niin rajusti (puhdistus, parkitseminen ja värjäys), että lopputuotteesta on luomumateriaali kaukana. Tässä tutkimuksessa ei mainittu raskasmetalleja, mutta käsittääkseni nekin ovat peruskamaa nahan käsittelyssä.

Tutkimus on saatavilla verkossa englanniksi, ja Suomessa siitä tiedotti Animalia.

-Piia

1 kommentti

  1. Laura said,

    20 joulukuun, 2010 klo 11:07 am

    Olipa onni, että tänäkin vuonna jätin muuten sievän alehintaisen lasten toppatakin ostamatta hupun turkisreunuksen takia…


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: