Metsätaloutta ilman avohakkuita

Toteutimme nyt syksyllä Tompan kanssa kaksi pitkäaikaista aiettamme: ostimme lisää metsää, ja teetimme koko metsällemme luomumetsäsuunnitelman Innofor Oy:llä. Metsää on vaikea saada, kun harva siitä haluaa luopua. Me löysimme kuitenkin perikunnan, joka ei tuntenut metsänhoitoa itselleen luontevaksi. Kaikista ostajaehdokkaista he valitsivat juuri meidät, koska muut tarjokkaat välittivät vain rahasta ja olisivat hakanneet kaiken sileäksi.

Minua hiukan hirvitti, kun sain Innoforin laskun. Suunnitelman sisältö kuitenkin näytti hyvältä. Seuraavien kymmenen vuoden ajalle aikataulutetaan taimikonhoitoa ja ensiharvennusta aikaisemmin avohakattuihin metsiin, ja ”täysikokoisista” voidaan korjata puuta erilaisilla harvennuksilla, joita Innoforin valikoimassa on enemmän  kuin metsähoitoyhdistyksellä. Suunnitelmaan oli merkitty myös metsissä olevia luonnonarvoiltaan erityisen tärkeitä alueita, kuten tervaleppäkorpi puron varressa ja erityisen vanhoja puita sisältävä alue, joka saa jäädä rauhaan kokonaan.

Yllättäen arvio hakkuutuloista luomukonsteinkin oli varsin suuri. Ja korjuusta huolimatta metsän puukuutiomäärä ensi vuosikymmenellä kasvaa huomattavasti. Kaikkia ehdotuksessa olevia hakkuita emme kyllä aio toteuttaa, sillä harvennuskin tekee ikävät koneen jäljet metsään, ja sienipaikkaani en sellaisia kaipaa.

Kun vertasin tuloja nykyiseen palkkaani, aloin jo miettiä, pitäisikö muuttaa maalle hoitelemaan muutamaa vuohta ja jäädä elämään metsätuloilla. Miksi kuljen stressaavaa työmatkaa  ja nökötän toimistossa, kun menoista jonkin verran tinkimällä voisin viettää aikani miellyttävässäkin ympäristössä? No, kynnys on vielä silti aika korkea. Maalla vaikeinta olisi varmaan ystävien jääminen kauas kaupunkiin ja talven kylmyys.

-Piia

2 kommenttia

 1. Laura said,

  23 marraskuun, 2010 klo 11:07 am

  Enpäs ollut kuullutkaan, että tuollaistakin palvelua on jo tarjolla!

  Veikkaisin, että maalla asumisessa suurin haaste on julkisten kulkuyhteyksien vähyys ja lapsiperheille lähikoulujen kato. Tähtitaivashan siellä näkyisi paremin 🙂

 2. Piia said,

  30 marraskuun, 2010 klo 9:59 pm

  Autolla liikkumiseen pitäisi maalla tyytyä, ainakin niin kauan kuin joukkoliikenteestä ei ole kehitetty nykyaikaista versiota. Kutsujoukkoliikenne, missä viivyt?

  Metsätalousvalinnoistamme on juttu Hesarin taloussivuilla ensi sunnuntaina 5.12., jos aihe jotakuta kiinnostaa tarkemmin.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: