Eettistä yritystoimintaa?

Sanomalehdestä osui silmiini uutinen, jossa kansalaiset olivat päässeet taas valitsemaan eettisimmän suomalaisen yrityksen. Hienoa, että yrityksiä kannustetaan kilpailemaan eettisyydellä. Mutta mitä olivatkaan tulokset?!

Vastaajien mukaan myönteisimmän mielikuvan antoi Valio, joka kuulemma tekee ”luonnon puhtaista raaka-aineista laadukkaita tuotteita”. Luonnon? Yrityksen päätuotteet perustuvat tehotuotantoeläimiin, jotka eivät välttämättä pääse samoilta jalansijoiltaan vuosikausiin mihinkään, saati sitten että niillä olisi jotain tekemistä luonnon kanssa. Eläinten rehukin kasvatetaan pelloilla, joilta tarkkaan myrkytetään kaikki muu kuin haluttu rehukasvi pois. Kotimaista rehua täydennetään mm. tuontisoijalla.

Luomutuotanto on ainoa poikkeus, mutta luomutuotteiden osuus on Suomessa ehkä parin prosentin suuruusluokkaa, 98 % on tehoa.

Kakkosena listalla oli Fazer, jonka tunnetuimman brändin olennainen raaka-aine on kehitysmaista tuotava suklaan raaka-aine. Kaakaon viljely taas tunnetusti on ala, jolla suurin osa työntekijöistä tekee töitä kurjissa olosuhteissa hyvin pientä korvausta vastaan. Fazerin sinisen kyljessä ei ole silti reilun kaupan sertifikaatteja näkynyt. Suklaapuolella eettisten tuotteiden markkinaosuus on vielä maitotuotteitakin pienempi.

No, tuloksia ehkä selittää, että tutkimus tehtiin gallupina ja vastaajien piti kommentoida valmiiksi annettua listaa, johon kuului Suomen 25 suurinta mainostajaa, 50 mainostetuinta brändia sekä 25 liikevaihdoltaan suurinta yritystä.

Jos olisi vapaasti saanut ehdottaa eettistä suomalaista yritystä, olisin ehkä ehdottanut Globe Hopea, joka tekee tarpeellisia tuotteita kierrätysraaka-aineista. Tai Motivaa, joka opastaa energia- ja materiaalitehokkuuden parantamiseen. Myös YIT:llä on menestyvää energiansäästöliiketoimintaa. Entäs Lumituuli Oy, joka tuottaa uusiutuvaa energiaa? Pieniä luomuruokafirmojakin tyyliin Samsara on vaikka kuinka. Kyllä eettisiä vaihtoehtoja olisi, jos vain etsittäisiin muualtakin kuin suurimpien mainostajien joukosta.

-Piia

4 kommenttia

 1. Laura said,

  2 marraskuun, 2010 klo 5:45 am

  Aina löytyy se kääntöpuoli: tunnen ihmisen, joka työttömien ”kurssilla” ompeli Globe Hopelle laukkuja. Työntekijät eivät kursseista tietenkään saa oikeaa palkkaa, ja yhdestä kassista jäi kurssituspaikalle muutama euro. Suomalainen orjatyövoima tympii. No, tämä saattoi Globe Hopen kohdalla olla yksittäistapauskin, mene ja tiedä…

 2. Piia said,

  2 marraskuun, 2010 klo 6:55 pm

  Joo, kyllä se on vaikea saada vaatetusalan yritys kannattamaan Suomessa, kun normaaleilla tuntipalkoilla suomalaisen tunnin kustannus vastaa suuruusluokkaa viikkoa tai kuukautta bangladeshilaista työtä. Olenkin ihmetellyt, kuinka esim. Globe Hope voi olla kannattava, kun erät ovat kuitenkin aika erilaisia ja riippuvaisia kulloinkin saatavana olevista raaka-aineista.

  Kun olin aikoinaan valmistuttuani työttömänä, minullekin tarjottiin vastaavaa järjestelyä CRP Oy:ssä: peruspäivärahalla töitä puoli vuotta, eikä mitään takeita työllistymisestä sen jälkeen. Sanoin ei kiitos.

  Itsekin kyllä istun sellaisen lehden hallituksessa, jonka toiminta perustuu pitkälti työllistämistuella palkattavien toimittajien käyttöön. Muita mahdollisuuksia ei ole tehdä toimintaa kannattavasti, sillä lehti ei ota vastaan mainoksia.

 3. Pia Kontunen Valiosta said,

  16 marraskuun, 2010 klo 3:18 pm

  Valio maito tuotetaan eettisesti. Vain hyvinvoiva lehmä tuottaa huippulaatuista maitoa, jota suomalainen maito tutkitusti on.

  Valioryhmässä on useita vuosia noudatettu linjaa, jonka mukaan maidontuotannossa ei sallita muuntogeenisten rehujen käyttöä. Valkuaisrehuna käytetään yleisesti rypsirouhetta, joka sopii lehmien ruokintaan soijaa paremmin. Nurmi- ja viljarehu ovat myös muuntogeenittömiä.

 4. Piia said,

  16 marraskuun, 2010 klo 9:17 pm

  En oikein osta tätä ”vain hyvinvoiva eläin tuottaa hyvin” -perustelua. Lehmät on jalostettu tuottamaan maksimimäärä tietyt kriteerit täyttävää maitoa, oman hyvinvointinsa kustannuksellakin. Tehotuotantolehmää pidetään nelisen vuotta, vaikka lehmän elinikä muuten olisi parikymmentäkin vuotta.

  Käsittääkseni perinnerotujen, esim. kyyttöjen maito on vielä laadultaan ihan eri luokassa nykyisin suosittuihin lehmärotuihin nähden, mutta sitä ei oikein mistään saa vertailtavaksi. Maatiaiset ovat myös terveempiä.

  On hyvä, että suositte kotimaista rehua. Sekin silti lienee pääasiassa tehoviljeltyä monokulttuuria, ei luomua. Olisi hienoa, jos luomua nostettaisiin enemmän esiin, välillä oman maun mukaiset maitopurkit on saanut etsiä kylmäkaapin alahyllyiltä. Voi jos suomalaiset saisi arvostamaan laadukkaampaa ruokaa eikä tuijottamaan pelkkää hintaa, useimmilla olisi siihen varaa.

  Valion luomumeijeri mökkipaikkakunnallani lopetettiin, ja nyt paikalliset tuottavat luomua Rainbow-tunnuksen alla.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: