Kaloja ja ympyräsuisia

Taaperon oppimisen seuraaminen muistuttaa monesti, että asiat, joiden osaaminen tuntuu itsestäänselvältä, eivät sellaisia ole. Myös rikkaaseen suomen kieleemme tulee ihan erilainen näkökulma, kun kuulee, kuinka kaksivuotias oppii sen kiemuroita. Kas kummaa, tuo ja tuokin sana taipuu epäsäännöllisesti. Ja miksi sanotaan noin eikä toisella tavalla? Taito on vaikkapa kysellyt, missä se töi on, kun hänelle on sanottu vanhempien ja kämppisten menevän töihin.

Toisaalta myös yllätyn jatkuvasti, miten hän voi tuonkin rakenteen mukaan osata taivuttaa. Saan esim. kuulla, että ”äiti istuu pyyhkeen päällä harmaat sukat jalassaan”.

Nyt kun nahkiaisaika on aluillaan, Taito on myös oppimassa hyvää vauhtia herkuttelemaan niillä. Hänelle on selitetty, että nahkiaiset eivät ole kaloja vaan ympyräsuisia. Selvästikin hän on sisäistänyt asian, sillä kun hän oli syönyt nahkiaisia kätensä tahmaisiksi, saimme kuulla, että ”Taiton kädet ovat ympyräsuisessa”. Siitä eräs kaverimme innostui pohtimaan, millaisissa paikoissa nahkiaisia voikaan ympyräsuistaa.

Taito on myös kuullut hänelle luetuista muumikirjoista, kuinka eläimet ja muut otukset tassuttelevat ympäriinsä. Kun hän näki kämppiksemme kulkevat tossut jalassaan, hän sanoi tämän tossuttelevan ja meidän sukattelevan.

Innokas kirjojen kuuntelu vaikuttaa muutenkin taaperon kielenkäyttöön. Hän on ryhtynyt selittämään kertojan äänellä omia ja perheen tekemisiä. Hän myös saattaa todeta taivasta katsoessaan jotain sellaista, että ”pilvet valkoiset taivaalla soutaa”.

Tove Janssonin muumikirjat ovat olleet ensimmäisiä kunnon kirjoja, joita olemme ryhtyneet hänelle lukemaan. Niiden kieli on monipuolista, ja sisällössä on tarpeeksi erilaisia tasoja, että nautimme niistä kovasti itsekin. Nyt on menossa Taikurinhattu, joka on aivan ihana niin kieleltään kuin tarinoiltaan. Lukemisen lomassa taaperon piti päästä monta kertaa katsomaan kansilehden kuvasta, miten Tiuhti ja Viuhti kantavat matkalaukkuaan.

-Piia

2 kommenttia

 1. Laura said,

  21 lokakuun, 2010 klo 5:18 am

  Ihania! Toi juttu sun kannattaa tulostaa ja säilyttää Taitolle aikuisena luettavaksi 🙂

  Moni asia tosiaan hämmästyttää pientä kulkijaa. Meidän Noora 6 v. kysyi tässä ihan vasta, että missä päin Ruotsia se Ruotsinlaiva oikein sijaitsee? Paljastui, että hän on aina kuvitellut sen olevan kaupunki Ruotsissa, kun niin moni kertoo käyneensä siellä…

  Meillä lisämausteensa suomenkielen kiemuroihin tuovat vielä äännepuutteet, joita kuopuksella on paljon. Joudun itsekin ponnistelemaan välillä aika lailla, että ymmärrämme toisiamme.

 2. Piia said,

  25 lokakuun, 2010 klo 9:31 am

  Kirjoitan kaikki tekstit ensin notepadilla tekstitiedostoksi, joten ne ovat sähköisessä muodossa tallessa. Ja varmuuskopiot tikulla. Mutta paperi tietysti olisi varmin tapa säilyttää.

  Tänä aamuna Taito ikävöi mummoaan ja arveli, että mummokin on töissä. Minä sanoin, että Mikkelin mummo on eläkkeellä; kun ihmiset tulevat vanhoiksi, ne jäävät eläkkeelle. Taito pohti siihen, että ”kun ihmiset tulevat uusiksi, ne jäävät töihin.”


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: