Hyvislöytöjä lähipiirissä

Tällä viikolla minua otti päähän aivan suunnattomasti. Energia-liikelaitoksen johtokunnassa pari poliittista ryhmää ajoi läpi muutosesityksen, joka jarruttaa uusiutuviin energianlähteisiin siirtymistä.

Kyse oli pellettien polttokokeilusta, jonka aloittamisesta helsinkiläisissä kivihiilivoimaloissa piti päättää tänä syksynä. Pienehkön osan kivihiilivoimalan polttoaineesta (10 %) voi korvata puulla ilman lisäinvestointeja. Meille annetun taustatiedon mukaan tästä ei olisi myöskään tullut lisäkustannuksia, vaan uusiutuvia olisi päästy kokeilemaan myös talousmielessä turvallisesti.

Kokouksen jälkeen kierin yöllä sängyssä saamatta unta ja miettien, miksi kukaan aktiivisesti vastustaa päästövähennyksiä, joista ei edes tule kustannuksia. Eivät auttaneet edes mielikuvaharjoitukset, joissa pakkaan mielessä pyörivät asiat pakettiin avattavaksi vasta myöhemmin. Vielä aamullakin harmitti.

Ajatukseni pääsivät uusille urille vasta, kun bussipysäkillä yksi naapurustossa asuva nainen alkoi jutella ja kertoa tutustaan, joka oli onnistunut järjestämään avustuksena ison erän suomalaista käytettyä lääketieteellistä tekniikkaa Pohjois-Koreaan. Yleensä maan viranomaisvastustus on kovaa millekään avulle, jota paikalliset kuitenkin kovasti tarvitsisivat. Naapuri kertoi myös omasta taustastaan hammasterveydenhoitoon liittyvissä kehitysyhteistyöhankkeissa.

Olipa mukavaa huomata, etten ole ainoa, joka yrittää tehdä jotain aktiivista epäkohtien muuttamiseksi. Samankaltaisia ilonhetkiä on yllättävä ”hyvisten” kohtaaminen tuonut monesti ennenkin. Vaikkapa joskus työpaikalla, kun on huomannut pomonsa olevan piilovihreä.

Kannattaa puhua maailmanparannusajatuksistaan muillekin, eikä vain miettiä niitä yksin mielessään (kunhan ei saarnaamiseksi mene, sitä ei kukaan kuuntele). Lähipiirissä voi olla joku, joka arvostaa niitä. Yritän aina muistaa Kurt Vonnegutin yhdessä teoksessa olleen opetuksen ”Beware what you pretend to be, because you *are*, what you pretend to be”.

-Piia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: