Lähimetsät kaivinkoneen kouriin vai ei

Vastapäinen puisto on ollut mullin mallin jo vuoden päivät, ja sitten sähköpostiin tipahtaa asukaskysely paikallisten viheralueiden hoidosta. Pääsimmepä harjoittamaan kansalaisvaikuttamista taas kerran, vaikka jälkijunassa.

Monimuotoisuuden kansainvälinen juhlavuosi on menossa, ja mitä tekeekään Helsingin Rakennusvirasto verorahoillamme: pienellä metsäpläntillä poistetaan kaikki aluskasvillisuus ja pensaat, myllätään kaivinkoneella pintamaa, tuodaan tilalle kuorikkeen ja mullan sekoitusta, jonka alle viimeisetkin metsälajiston rippeet hukkuvat. Ja tähän kaikkeen tarvitaan noin vuoden ajan kaksi kaivinkonetta, kuorma-autoja ja ties kuinka monen ihmisen työpanos. Samaan aikaan Helsinki rahoittaa palvelunsa velkarahalla, sillä verotulot putosivat kovasti taantuman aikana.

Meillä oli Taiton kanssa tapana katsella pikkulintuja tuolla puistopläntillä, seurailla rusakon touhuja ja laskea talvella mäkeä. Nyt linnuille ja rusakolle ei ole enää paikkaa, missä piileksiä, kun koko metsä on kaluttu paljaaksi. Se siitä bongailusta. Puiden alaoksatkin sahattiin pois, jotta saatiin näkymistä mahdollisimman avaria.

Tähän varmaan tiivistyvät hyvin ihmisten näkemyserot lähiluontoalueistaan: mikä on puistoa ja mikä metsää, pitäisikö olla siistittyä vai sallitaanko pusikot jne. Minusta tosin niissä näkemyksissä olisi muokkaamisen varaa: moni saattaisi muuttaa mieltään ja hyväksyä ”epäsiistit” lahopuut ja pusikot, jos tietäisi, miten olennaisia ne ovat luonnon monimuotoisuudelle. Ne juuri ovat lukuisten lajien koteja ja suojapaikkoja. Kun hiukan oppii tuntemaan luontoa, on hauskaa tunnistaa lajeja ja huomata, mitä kaikkea oman pihan nurkalta voikaan löytyä. Paikallisille pitäisi ensin järjestää ohjattuja luontoretkiä kotinurkilleen, ja sitten vasta kysyä, mitä viheralueille pitäisi tehdä.

No, jupinan lisäksi tein myös rakentavia ehdotuksia. Toivoin hallitun hoitamattomuuden niittyjä läheiselle isolle nurmialueelle. Alue on sopivasti koulun vieressä, joten se olisi hyvä paikka tunnistaa kasveja, jos kaikkea ei parturoitaisi sileäksi. Toivoin myös lisää hyötykasveja yhteisille puistoalueille: hedelmäpuita ja marjapensaita kaikkien käyttöön. Mahdolliset kaadetut puut toivoin jätettävän metsiin lahoamaan, jotta pääsemme jatkossakin bongailemaan kääpiä.

-Piia

2 kommenttia

 1. Laura said,

  26 syyskuun, 2010 klo 6:26 am

  Niin, näissä asioissa näkemyseroja riittää. Täälläpäin olemme nauttineet pitkästä kävelytiestä, joka kulkee rantalehdon sivuitse keskustaan. Lehdossa käy keväisin mahdoton sirkutus, ja siellä asuu mm. satakieli. Viime kesänä tänne eksynyt karhu puikahti pakoon juuri tuohon lehtoon kadoten.
  Muutama vuosi sitten paikallisen oppilaitoksen rehtori vaati lehdessä ”pusikkoon” reipasta harvennusta, että oppilaitoksen kesäisin valloittavat kansainvälisten leirien osallistujat näkisivät suoraan järvelle. Lehden lukijat olivat tyrmistyneitä, ja rehtori sai sen mukaista palautetta.

  Toivottavasti teidänkin ideioitanne nyt kuunnellaan, kun niitä kerran vaivaudutaan kysymään!

 2. Piia said,

  26 syyskuun, 2010 klo 1:44 pm

  Järvimaisemissa avarat näkymät herättävät vielä paljon enemmän houkutusta kuin muualla. Muistan Espoostakin tapauksen, jossa paikalliset kaatoivat puita ihan omin lupineen joltain arvokkaalta kohteelta, jotta saivat merimaisemansa.

  Täällä puistossa sen sijaan ei mitään ihmeellistä nähtävää puiden takana ole. Olen ymmärtänyt niin, että avartaminen liittyisi osittain asukkaiden kokemaan oletettuun turvattomuuteen. Mutta ihmisten turvallisuudentunteen hinta taas on hengenvaara ja nälkä pikkulinnuille, rusakoille, siileille ja muille otuksille.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: