Tarkan talouden pakastusvinkit

Nyt säilöntäkaudella on oiva aika miettiä, kuinka pakastinta käytetään järkevästi ja energiapihisti. Meillä sähkönkulutus on trimmattu lähes minimiinsä, mutta vieläpä viime talvena löysin säästökohteen lisää: pakastimen lämpötila pitää tarkistaa. Huomasin sattumalta, että meillä se oli -30 ’C. Kiireesti siis säätönuppia pienemmälle, kunnes oven sisäpuolella oleva mittari osoittaa vihreälle alueelle. Tässäkin pätenee se, että jokainen aste vastaa noin 5 % energiankulutusta.

Lähtökohta taloudellisessa pakastimen käytössä on kuitenkin pakastettavan tilavuuden minimointi. Käytännössä se tarkoittaa, ettei pidä pakastaa mitään turhaan. Kun kommuunimme muutti tänne nykyiseen paikkaan muutama vuosi sitten, myimme arkkupakastimen pois. Sähkönkulutus putosi, vaikka pakastin oli ihan hyvää B-energialuokkaa ja uudessa asunnossa oli sähkösauna lisäämässä kulutusta. Nyt meillä on edelleen vain jääkaapin alla oleva pakastekaappi, josta perheemme osuus on puolet. Tilan saa riittämään, kun pakastimessa oleva ruoka kiertää riittävän nopeasti.

Nykytekniikan aikana voi unohtua, että säilöntätapoja on suuri määrä. Ihailen asioiden tekemistä älyllä eikä voimalla, ja minulle säilönnässä pakastin edustaa voimaa ja esim. hapattaminen älyä. Tämänvuotisia marjoja meni sekä pakkaseen että purkkeihin karkeaksi soseeksi ja hilloksi. Mansikoita saa pakastimeen mahtumaan enemmän, kun soseuttaa ne pienen sokerimäärän kanssa perunasurvimella ennen pakasterasioihin lykkäämistä. Mustikoita olemme kuivanneet hyvän sadon sattuessa, ja Taito pyytää niitä usein välipalansa lisukkeeksi. Satokaudella kannattaa myös syödä tuoreita omia herkkuja tuontiruuan sijaan, kun niitä kerrankin on tarjolla.

Uusimmassa Meidän perheessä oli hyviä vinkkejä säästöihin ruokamenoissa, mutta pakastamiseen siinäkin suhtauduttiin kritiikittömästi. Kyllä jäädyttäminen vie aina sähköä, enkä kierrättäisi esim. leipää pakastimen kautta kuin poikkeustapauksessa. Toki eniten sähköä kuluu silloin, kun tuotteessa on paljon vettä. Kun tekee kerralla enemmän ruokaa, se säilyy jääkaapissakin hyvin pari kolme päivää. Hätävaraksi voi pakastaa rasiallisen silloin tällöin.

Ennakointi on hyväksi pakasteiden sulattamisessa. Kun pakasterasian ottaa jo edellisenä päivänä jääkaappiin sulamaan, saa tuplahyödyn: kylmyys menee hyödyksi jääkaapin jäähdyttämisessä ja ruuan lämmittämisessäkin energiaa kuluu vähemmän.

Itsestään selviä juttuja ovat tietysti riittävä ilmankiertotila pakastimen ympärillä, etäisyys lämpimiin kohteisiin ja pakastimen sulatus talvella hyvien pakkasten sattuessa. Sanomalehdellä vuorattu laatikko toimii hyvin kylmälaukkuna vähän aikaa. Tänä kesänä pakastimet ulvoivat tuskissaan helteiden keskellä, joten sähkölaskun tasapainottamiseen on nyt hyvä syy. 🙂

-Piia

Ps. Aivan ykkösvaihtoehto pakasterasioiksi ovat Orthexin Jäänalle-rasiat. Kun käyttää vain yhtä rasiatyyppiä, pakastimen saa tarkemmin täyteen ja paremmin järjestykseen. Jäänallen suunnittelijalle pitäisi myöntää joku muotoilupalkinto, niin käteviä ne ovat.

1 kommentti

  1. Laura said,

    21 syyskuun, 2010 klo 5:00 am

    Olen sulattanut pakastimen yleensä pari kertaa vuodessa, mutta nyt on ilmeisesti elämäntyyli muuttunut niin kiireiseksi, että kirjoituksesi sai taas omantunnon ulvomaan! Paksu huurrekerros pakastimessa ei ole hyvä asia sähkönkulutuksen kannalta.

    Meillä varsinainen ruoka kiertää pakastimessa hyvin. Se onkin enimmäkseen täynnä marjoja. Teen joka vuosi paljon hilloja, mutta kyllä pakastemarja ihan sellaisenaan on se terveellisin vaihtoehto.

    Anopillani, joka kerää syksyisin järkyttävät määrät marjoja, on kaksi pientä arkkupakastinta. Hän pyrkii syömään toisen tyhjäksi (ja tuo tietenkin marjoja meillekin) hyvissä ajoin talven aikana, jolloin toisen pakastimen johdon voi nykäistä seinästä ja säästää sähköä monen kuukauden ajan ennen uutta marjakautta. Hän ei voi säilö marjaa sokerin kanssa lainkaan diabeteksen takia.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: