Kasvissyöjän joulukinkku

Taas pitäisi miettiä päänsä puhki, mitä syödään jouluna. Mies juuri esitti jokavuotisen toivomuksensa imelletystä perunalaatikosta (tänä vuonna panen hänet kuorimaan itse perunat!) ja kuten ennenkin, joulukinkkua ei meidän uunissa ryhdytä turraamaan.

Itse ajattelin kokeilla jotain suolaista kasvis-, kala- tai sienipiirasta aikuisten juhlaruuan lisukkeeksi, lapset suostuvat kuitenkin syömään lähinnä herneitä ja porkkananpaloja.

Eräänä vuonna kokeilin tällaista kasvissyöjän soijakinkkua. Se oli melko työläs valmistaa, mutta muistelen sen olleen todella maukasta. Annos oli suuri ja vein sitä sukulaisillekin, mutta eiväthän he uskaltaneet sitä edes maistaa (sen joulun jälkeen en olekaan pelkästään itseäni varten nähnyt tätä vaivaa).

KASVISSYÖJÄN KINKKU (ei kuitenkaan oikeasti vegaaniversio)

1 tölkki soijapapuja (400 g)

1 sipuli

2 porkkanaa

1 dl liotettua soijarouhetta (vaalea)

2 kananmunaa

0,5 dl hasselpähkinärouhetta

4 rkl vehnäjauhoja

tuoretta persiljaa

suolaa, mustapippuria

(korppujauhoja)

noin 500 g valmista voitaikinaa

ruisjauhoja

voiteluun: kanamunaa

koristeeksi: mausteneilikoita

1. Valuta soijapavut ja hienonna muusiksi. Lisää munat yksitellen vehnäjauhojen kanssa. Leikkaa sipuli hienoksi ja porkkanat pieniksi kuutioiksi ja lisää ne pähkinärouheen kanssa papu-munaseokseen. Tarvittaessa lisää korppujauhoja, että saat seoksesta muovailtavaa.

2. Kauli voitaikina ruisjauhoja apuna käyttäen noin puolen sentin paksuiseksi levyksi. Siirrä levy leivinpaperille ja aseta kasvismurekemassa sen päälle. Muotoile täyte esim. kinkun muotoiseksi. Käännä voitaikina massan päälle ja taputtele saumakohdat tasaiseksi.

3. Voitele kananmunalla ja kypsennä 175 asteessa noin tunti.

(Ohje Matti kuivisto, Café Cabriole, Porvoo,  Kotilieden Kodin joulu 1999)

Laura

6 kommenttia

  1. Piia said,

    19 joulukuun, 2009 klo 8:06 pm

    Me herkuttelemme ainakin sitruunalohella (ohjekin on täällä keittokirjassamme: http://www.insinoorinkeittokirja.fi/#sitruunalohi ) ja sienisalaatilla. Luulen, että lohi maistuu Taitollekin, ja laatikoita hän pääsee syömään myös. Rosollin kulutus on perheessä suurta sekin.

    Saimme lahjaksi myös seitan-kasviskinkkuainekset, se kokeillaan viimeistään kotiin palattua.

  2. nti Täti said,

    21 joulukuun, 2009 klo 12:41 am

    Meillä on vielä hieman pohdinnan alla, mitä tehdään omaksi proteiinipommiksi pyhiksi, vanhemmat syövät taas luomupossua kuten niin monena aiempanakin vuonna. Kalaa on toki pöydässä, mutta sitä saa varmasti yli kylkensä sukulaiskierroksella miehen mummoloissa.

    Miestä hotsittaisi testata seitania huomattuaan ainekset myynnissä, itse mietin siemenkuorrutettua kikhernemureketta jonka bongasin Vihreästä langasta.
    http://www.vihrealanka.fi/teemat/dukkah-hunnutettu-kikhernemureke
    Jokin pähkinäpohjainenkin ohje taitaa olla jossakin varastossa.
    Saa nähdä, mikä näistä valikoituu.

    Laatikoita menen opettelemaan äiteen luo tiistaina. 🙂

  3. Laura said,

    21 joulukuun, 2009 klo 12:56 pm

    MInä olen kyllä niin maalainen täällä pikkukaupungissa, etten edes tiedä mitä se seitan on!?

  4. Laura said,

    21 joulukuun, 2009 klo 12:58 pm

    Niin täytyy vielä mainostaa, että pääsin tänä vuonna oikein pikkujouluihin paikalliseen pitopaikkaan, joka on vanha tunnelmallinen pappila. Oli ihania kasvisterriinejä tarjolla! Terriinit ovat myös jotain, mitä olen aina halunnut kokeilla, mutten muistaakseni ole koskaan saanut aikaiseksi… Anoppi taisi jonakin vuonna valmistaa jotain terriiniä ihan minua varten, ja hyvää oli 🙂

  5. nti Täti said,

    21 joulukuun, 2009 klo 4:51 pm

    Seitan on vehnägluteenista koostuva keitetty proteiinitiiviste, ilmeisesti rakenteeltaan aika tiukkaa tavaraa. En ole koskaan maistanut.
    Kevennykseksi Fingerporia: http://www.hs.fi/fingerpori/1135249221746

  6. Piia said,

    25 joulukuun, 2009 klo 4:00 pm

    Minäkin olen syönyt seitania vain kerran, Ihmistulva-mielenosoituksessa oli seitan-kebabia myynnissä. Mutta se versio ei ollut kyllä kovin hyvää.

    Seitan muistuttaa rakenteeltaan lihaa aika paljon, mutta ravintosisällöltään parempi vaihtoehto lienee vaikka tofu, seitan kun tehdään vain vehnästä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: