Minne lahjarahat?

Vielä ehtii hyvin tehdä eettiset joululahjaostokset. Se on jopa helpompaa kuin ruuhkassa ryysääminen, verkkopankki vain laulamaan. Aluksi voi ujostuttaa antaa hyväntekeväisyyslahja, mutta ainakin meillä suvussa lahjakulttuuri on muuttunut tosi nopeasti.

Annamme Tompan kanssa yleensä muutaman satasen hyväntekeväisyyteen joulun alla. Emme maksa kirkollisveroa, joten siinäkin mielessä on lahjoituspaineita.

Kustannustehokkuussyistä olemme monena vuonna antaneet joululahjarahamme WWF:n sademetsäprojektiin. Sillä on nimittäin niin mainio sopimus, että jokaista 15 lahjoituseuroa kohti hanke saa 85 euroa Suomen kehitysyhteistyövaroista. Tänä vuonna sinne meni puolet joululahjarahoistamme. Rahoilla estetään sademetsien hakkuita Borneossa ja Tansaniassa ja edistetään kestäviä metsänkäyttötapoja. WWF on vähän nössö järjestö, mutta tuolla rahalla sekin toivottavasti saa jotain aikaan.

Lähellä sydäntämme ovat suomalaiset metsät ja niiden monimuotoisuus. Luonto-Liiton metsäryhmä toimii metsiensuojelun hyväksi aktiivisesti ja ryhdikkäästi. Pääasiassa toiminta tapahtuu vapaaehtoisvoimin tai pienellä kulukorvauksella. Ryhmäläiset etsivät uhanalaisten lajien esiintymiä metsistä ympäri Suomea, raportoivat havaintonsa ja lobbaavat arvokkaiden valtion-, kuntien- ja yhtiönmaiden suojelun puolesta. Tällä tavalla on säilytetty kymmeniä tuhansia hehtaareja metsää tuleville sukupolville. Luonto-Liitto on jatkuvassa rahapulassa, joten lahjoitukset tulevat todella tarpeeseen. Metsätoimintaan voi lahjoittaa rahaa kotisivun ohjeiden mukaan. Tänne meni toinen puoliskomme tämän vuoden lahjapotista.

Ympäristöjärjestöt ovat yleensäkin jatkuvassa rahapulassa, ja joululahjoitukset ovat hyvin tervetulleita. Mainittujen lisäksi nämä ovat hyviä kohteita:

 • Suomen suurimmalle luonnonsuojelujärjestölle Suomen luonnonsuojeluliitolle voi antaa lahjoituksen nettilomakkeella.
 • tai yksinkertaisesti puhelimella soittamalla Luonnonsuojeluliiton lahjoitusnumeroihin:

0600 17110 (5 euroa)
0600 17111 (10 euroa)
0600 17112 (20 euroa)

 • Metsien suojelua voi edistää myös konkreettisesti ostamalla metsää suojeluun Luonnonperintösäätiön kautta. Tämä on kuitenkin paljon kalliimpi tapa suojeluhehtaaria kohti kuin vaikkapa Luonto-Liiton toiminta.

Lahjoita lehmä -hankkeet ovat suosittuja, mutta luonnon kannalta niiden vaikutukset ovat kiistanalaisia. Lisäkotieläimet voivat lisätä aavikoimista jo muutenkin loppuun kalutuilla maa-alueilla. Olemme siksi päättäneet pysyä niistä erossa.

-Piia

6 kommenttia

 1. Laura said,

  12 joulukuun, 2009 klo 9:43 am

  Lapsiperheille sopiva joululahja on myös Luonto-Liiton Sieppo-lehti! Lehti on melkoinen tietopaketti vanhemmillekin eläinten, kasvien ja ötököiden ihmeellisestä elämästä. Ihan pieni lapsi ei ehkä saa lehdestä irti muuta kuin sadun ja kuvia, mutta isommalle lehdessä on puuhatehtäviä ja mielenkiintoista tietoa. Eikä muuten näytä kiiressä tehdyltä, vaan tosi tasokkaan näköinen julkaisu!
  Lehden voi muistaakseni tilata liittymättä samalla Luonto-liittoon, mutta tietenkin samalla kannattaa liittää lapsi jäseneksi, niin saa jäsenkirjeen mukana tietoa oman alueen touhuiluista, kuten tapahtumista, kerhoista ja leireistä.
  Uusimmassa numerossa kerrotaan esimerkiksi, mikä on joulusaarenfregattilintu, mitä suden elämään kuuluu ja miten tehdään pakkasukon jääbanaanit!

 2. Sampsa said,

  13 joulukuun, 2009 klo 10:31 am

  Sademetsä kiittää tuestanne! Oletteko muuten huomanneet, että kerromme hankkeesta Villiplaneetta-blogissa oikein videoiden kera? Erinomaista joulunodotusta koko perheelle ja muille sademetsän sankareille!

 3. Piia said,

  14 joulukuun, 2009 klo 10:57 am

  Meillä on Sieppo-lehteä yksi numero. Taito pyytää selaamaan sitä kanssaan uudestaan ja uudestaan, eläinten kuvat kiinnostavat kovasti. Yhtä kova hitti on kyllä myös Helsingin lintuharrastajien lehti Tringa, joka on myös luettu ihan koirankorville.

  Olimme aikoneet tilata Siepon tai siis liittää Taiton Luonto-liittoon vasta hiukan vanhempana ihan paperinsäästösyistä. Että tulisi lehtiä vasta sitten, kun hän ymmärtää niistä vähän enemmän. Mutta lehden suosio on kyllä niin kova, että pitänee harkita uudelleen. Tomppa on jo muutenkin jäsen, joten Taito pääsee perhejäseneksi.

  Sampsalle: Kivaa, että kerrotte suojeluhankkeiden etenemisestä. Meillä on arjessa niin paljon tekemistä, ettemme ehdi nettivideoiden äärelle, mutta moni jäsen varmasti arvostaa lisätietoa. Nössöyskommenttini liittyi mm. siihen, että WWF:n perintömetsähankkeessa on hehkutettu sellaisten metsänomistajien suojelusitoumuksia, joilla metsästä suuruusluokkaa 95 % on talouskäytössä. Jos kaikki metsänomistajat suojelevat noin vähän, luonnon monimuotoisuuden hupeneminen sen kuin jatkuu. Eli minusta luonnonjärjestön kannattaa antaa kehuja vasta sitten, kun joku oikeasti tekee jotain merkittävää.

 4. Sampsa said,

  14 joulukuun, 2009 klo 12:06 pm

  Perintömetsäohjelma tarjoaa tavallisille ihmisille tunnustusta heidän henkilökohtaisesta panoksestaan metsien suojeluun.

  Monet metsänomistajat jättävät eri kokoisia metsäalueita talouskäytön ulkopuolelle koska ymmärtävät, että metsä on muutakin kuin hakkuutuloja.

  Koska WWF:n mielestä metsien suojelu on tärkeää ja koska jokainen voi auttaa metsäluonnon turvaamisessa, haluamme kannustaa ja tukea asiaa edistäviä ihmisiä ja organisaatioita. Ohjelma on yksi keino muuttaa asenneilmapiiriä monipuolisemmaksi ja edistää metsien suojelua. Harmi kuulla, että koet suojelun nössöksi.

 5. Piia said,

  14 joulukuun, 2009 klo 1:16 pm

  Perintömetsähanke on hyvä, ei hankkeessa mitään vikaa ole. Pitää vain muistuttaa viestinnässä asioiden suuruusluokista, esim. että monimuotoisuuden kato pysähtyy vasta sitten, kun vähintään 10 % metsäpinta-alasta on suojeltu JA sen lisäksi riittävän suuri osa metsistä on kevennetyn talouskäytön piirissä, esim. jatkuva kasvatus.

  Jos kovin paljon kiitellään pienen pläntin suojellutta metsänomistajaa, hän ja yleisö voi luulla, että kaikki on kunnossa, kun on suojeltu vaikkapa 2 % metsistä. Tätä halusin sanoa. Tätä suuruusluokkien esille nostamista kaipaisin WWF:n viestintään enemmän, muuhunkin kuin metsien suojeluun.

 6. Sampsa said,

  14 joulukuun, 2009 klo 6:35 pm

  Kerron viestinnälle terkkusi, niin osaamme parantaa toimintaamme.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: