Sähkösyöppö tietokone

Huomasin lähikirjastossa käydessäni, että menossa on kampanja, jonka aikana kirjasto lainaa myös sähkönkulutusmittareita. Laite kytketään pistorasian ja töpselin väliin, ja sen näytöltä voi lukea, montako wattia tehoa laite kuluttaa. Siinä on myös asetus, jolla voi mitata energiankulutuksen eli kilowattitunnit jollakin aikavälillä; esimerkiksi pyykinpesukoneesta voisi tutkia, paljonko yksi koneellinen vie sähköä.

Sähkösyöpöin laitteemme on sähkösaunan kiuas, mutta sen käyttö on onneksi kutistunut noin kertaan kahdessa viikossa. Silloinkin käyttöaika minimoidaan. Meitä on mietityttänyt erityisesti tietokoneiden sähkökulutus, sillä energiankäyttötutkimuksissa on huomattu niiden kuuluvan kotien energiatuhlareihin. Minulla on työpaikan kannettava kone kotikäytössä, ja Tompalla on vanha pöytäkone, joka lämpimästä puhurista päätelleen kuluttaa paljon sähköä.

Sammutamme koneet aina, kun emme niitä käytä. Mittausten perusteella syytä onkin. Kannettava koneeni on kylläkin yllättävän pihi: se kuluttaa noin 15-40 W riippuen siitä, paljonko ohjelmia on käynnissä. Hesarin vilkkuvaa sivua lukiessa kulutus on 30 W, sähköposteja katsoessa riittää noin 20 W.

Pöytätietokone sen sijaan vie kymmenkertaisesti sähköä: 230 W, josta kuvaputkinäytön osuus on noin 100 W. Jos se olisi koko ajan päällä, kulutusta kertyisi vuodessa yli 2000 kWh. Nyt koko viiden hengen kommuunimme sähkönkulutus vuodessa on noin 2300 kWh. Kulutuksemme siis tuplaantuisi, jos emme sammuttaisi tietokonetta, huh! Ja tämä on vuoden 2001 malli. Jos tilalla olisi uusi tehomylly, sähkönkulutus vain kasvaisi.

En ehtinyt mitata kaikkia laitteita, mutta katsoin vielä läpi valmiustilojen kulutuksia. Kun pöytätietokone on sammutettu, töpselin läpi virtaa silti sähköä 8 W, pienehkön energiansäästölampun verran. Vuodessa siitä kertyisi 70 kWh, mikä maksaisi vajaat 8 euroa. Emme siis turhaan kisko tietokoneen töpseliä seinästä. Modeemi vie 4 W, vaikka kukaan ei surffailisi, ihan ok on sammuttaa sekin.

Sähkösaunan käytössäkin on oltava tarkkana. Jos kiukaan teho on tavanomaiset 6000 W, se merkitsee 0,1 kWh kulutusta minuutissa. Minuutissa kuluu saman verran kuin 11 W energiansäästölampun polttaminen vie 9 tunnin aikana. Ei siis kannata vetkutella saunaan menoa. Me säästöpossut olemme niin tarkkoja, että väännämme kiukaan tehot nollimme melkein heti saunaan mentyämme, jälkilämmöilläkin hoitaa saunomisen hyvin.

Mutta mittari vahvisti todeksi vanhan viisauden:  kannattaa sammuttaa kaikki laitteet, kun ei niitä käytä, ja minimoida sähkösaunominen! Aina houkuttaa kuitenkin pihistellä lisää. Seuraava säästöprojektimme on tyhjentää pakastin ja jääkaappi, ja imuroida niiden taakse kertyneet pölyt pois. 🙂

-Piia

1 kommentti

  1. Urheilija said,

    6 joulukuun, 2009 klo 8:32 pm

    Me aloitimme myös sähkönkulutuksen seurannan; tosin kk-tasolla.

    Käytännön toimenpiteitä: lyhensin tiettyjen vaatteiden pesuaikaa ja aloin tarkkailla, että pesen todellakin vain täysiä koneellisia (vaatii siedättymistä likapyykkeihin), vähensin kuivausrummun käyttöä. Jo ennestään sähkölämmitteisen talon lämmitys on tapahtunut pääasiassa kahdella takalla; sähkölämmitys menee päälle, jos huoneen lämpötila menee 18 asteeseen.

    Ensimmäinen säästökuukausi menossa ja tulokset näkyvät 19.12. Tosin parveekkeella olevat ulkovalot lisäävät sähkönkulutusta vaikka ovatkin led-valot.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: