Kasvisruokapäivä

Tänään vietettiin maailman kasvisruokapäivää. Julkaisen sen kunniaksi kaalilaatikko-ohjeen, jonka olen saanut Härkäpapua sarvista -keittokirjan yhdeltä tekijältä Mattilan Päiviltä. Tämän mukaan tehty laatikko on maistunut meillä koko perheelle, yksivuotias mukaan lukien.

Nyt on keräkaalin sesonkiaika, ja sitä saa pilkkahintaan. Hapankaaliinkin voi ostaa raaka-aineet samalla. 🙂

Kaalilaatikko

Tarjoa laatikkoa puolukkahillon ja ruisleivän kanssa.

1 dl esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita tai 2 dl tattarisuurimoita
1 kasvisliemikuutio tai 1,5 rkl kasvisliemijauhetta
noin 5 dl vettä (tattariin 8 dl)

3 rkl öljyä
1-2 sipulia
(1-2 porkkanaa)
2 tl paprikajauhetta
noin 1/5 tl mustapippuria jauhettuna
1,5 dl soijarouhetta
3 dl vettä
1 kg kaalia
1 rkl kuivattua meiramia
noin 1 dl vettä
noin 3 rkl siirappia

1. Jos käytät tattaria, huuhdo se kuumalla ja sitten kylmällä vedellä, niin sen maku pehmenee. Keitä ohra- tai tattarisuurimot kypsiksi kattilassa yhdessä kasvisliemikuution kanssa (tattari noin 15 min, ohra 30 min). Ei haittaa, että kattilaan jää hieman vettä, koska sitä tarvitaan laatikkoon.

2. Pilko kaali ja sipulit. Raasta porkkanat, jos haluat niitä mukaan. Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää sipuli, paprikajauhe, mustapippuri ja kuiva soijarouhe. Paista muutaman minuutin ajan puuhaarukalla samalla sekoitellen. Lisää 3 dl vettä, anna rouheen turvota hetken. Lisää sitten kaali (ja porkkanaraaste) sekä tarvittaessa hieman öljyä. Paista sekoitellen pari minuuttia, lisää vesi ja anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla kypsäksi, kunnes kaali on läpikuultavaa eli noin 20 min.

3. Sekoita suurimot ja kaalipaistos voidellussa uunivuoassa. Mausta meiramilla ja siirapilla. Lisää sen verran vettä, että seos on kostea. Paista 200 asteessa noin 15 min ja jatka sitten tunnin verran 150 asteessa. Kaalilaatikosta tulee sen parempaa, mitä kauemmin se saa kypsyä miedossa lämmössä. Peitä tarvittaessa kannella loppuvaiheessa.

Ruoka ja sen tuotanto on yksi suurimpia yksittäisen ihmisen ympäristökuormituksen aiheuttajia. Kasvisruokaa puputtamalla omien pöperöiden tuotannon vaatima viljelypinta-alan tarve vähenee reilusti. Samoin esim. metaanipäästöt pienenevät, kun jättää märehtijöiden lihan ja maitotuotteet vähemmälle.

Aika monessa kunnassa on nyt tehty kasvisruoka-aloitteita, jotta kouluissa ja kunnan työpaikoilla olisi yhtenä päivänä viikossa vain kasvisruokavaihtoehto. Näin saataisiin sekasyöjätkin tottumaan kasvisruokien makuun ja kokeilemaan uutta. Aloitteen teko on tehty niin helpoksi kuin voi olla, sillä Suomen Luonnonsuojeluliitto on julkaissut verkossa valmiin aloitepohjan. Nyt vain kannustamaan omaa suosikkivaltuutettua toimimaan asian hyväksi!

-Piia

1 kommentti

  1. Laura said,

    6 lokakuun, 2009 klo 4:45 am

    Meillä tehdään myös kaalilaatikkoa rikottuihin ohrasuurimoihin ja hyvää on! Myös speltin jyviin tehty on ihanaa.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: