Sadonkorjuussa

Tämä on ollut upea satokesä! Sadetta on tullut tasaisin välein, niin ettei vettä ole tarvinnut juurikaan kantaa kastelua varten, ja  lämpöä on ollut tasaisen sopivasti, mutta ei liikaa.

Nyt avasin taas tietokoneen reilun viikon tauon jälkeen, sillä säilöntäkaudella puuhaa riittää muutenkin. Olemme kantaneet lähimetsästä kymmeniä litroja mustikoita, keränneet vattuja pellon laidan pusikoista, tehneet ihania kasvissörsseleitä kasvimaan antimista ja saaneet viimein kerättyä loputkin viinimarjat. Tyrni ja luumut ovat vasta kypsymässä. Ainoastaan perunasato on vähän tavallista heikompi, mutta omia pottuja on syöty jo kuukausi ja vasta kaksi seitsemästä penkkirivistä on kaivettu.

Tänä vuonna löysimme äitini varastoista tällaisen karviaisohjeen, josta tulee ihanaa leivänpäällistä. En tiedä, kauanko se säilyy, mutta ainakaan meillä vanhentuminen ei ole ongelma. Neljäs purkillinen on jo tyhjenemässä hyvää vauhtia:

Karviaislevite englantilaisittain

500 g karviaisia
1/2 dl vettä
kanelitanko
200 g sokeria
50 g voita
1 kananmuna
1 tl vaniljasokeria

Keitä puhdistettuja karviaisia kattilassa kanelitangon kanssa muutaman minuutin ajan. Lisää joukkoon sokeri ja voi. Keitä seosta hiljalleen miedolla lämmöllä, ja anna sitten jäähtyä. Vatkaa kananmuna vaahdoksi ja lisää joukkoon. Keitä, kunnes seos sakenee, eli noin 10 min. Poista kanelitanko, lisää vaniljasokeri. Purkita säilöntää varten käsiteltyihin purkkeihin.

Toinen erä levitettä oli vähän liian juoksevaa, koska marjoja oli meillä enemmän kuin ohjeessa. Sakeutimme sen perunajauhoilla suurustamalla, ja hyvin onnistui. Tästä saisi varmaan helposti vegaanisenkin version. Vielä en ehtinyt kokeilla, kun piti testata ensiksi ohjeen mukaan.

Mökkeilemme vielä puolitoista viikkoa, sitten pikku Taito-jössiäinenkin saa opetella taas kaupunkielämään, nyyh. Olemme olleet maalla kesäkuusta lähtien, joten hän ei varmaan enää edes muista, että meillä on koti kaupungissakin. Enpä muista aina itsekään. 🙂

-Piia

5 kommenttia

  1. nti Täti said,

    29 elokuun, 2009 klo 4:08 pm

    Ooh, karviais-curdia! Vanha kunnon lemon curd antaa olettaa, että myös tämä resepti olisi oivallisen toimiva, pitääpä katsella, joskos äiteen karviaismarjapensaasta liikenisi marjoja kokeiluerään. Pääsato taitaakin olla hällä jo kerättynä.

    Jotakin syystä syksyn tullen satokauteen mukautuminen on jopa vaikeampaa kuin kesällä. Vattupensaan etsintään saatika viimeisille mustikkamättäille ei ole tullut vääntäydyttyä moneen viikkoon, vaikka juuri nyt pitäisi jos haluaa välttää talvella ostomarjapussit.

  2. Laura said,

    30 elokuun, 2009 klo 7:15 am

    Hurja ohje! Uskaltaiskohan kokeilla? Käyköhän siihen hyvin kypsät karviaiset?

  3. Piia said,

    30 elokuun, 2009 klo 11:21 am

    Me teimme karviaismössön ekan erän turhan kovista tummista karviaisista ja toisen erän sopivan kypsistä keltaisista karviaisista. Molemmat olivat hyviä, mutta jälkimmäinen parempaa. Eiköhän se siis vain parane kypsymisasteen edetessä.

    Meilläkin on Helsingissä kynnystä lähteä mustikka- ja sienimetsään, kun ensiksi on ajettava bussilla tunti johonkin suuntaan. Täällä mökillä on paljon helpompaa lähteä hakemaan metsän antimia. Nyt sienikaudella olen jo kertaalleen käynyt tyhjentämässä mustatorvisieni- ja lampaankääpäpaikkani, ja kovasti odotan jo pääseväni seuraavan kerran.

  4. nti Täti said,

    30 elokuun, 2009 klo 9:21 pm

    Nooh, meillä sitä matkaa metsään olisi ”kaameat” 7 min muutenkin iltakävelyillä kulutetun lenkkipolun reunaan… Vattupensaiden koordinaatit ovat paremmin tiedossa vanhoilla kotinurkilla vartin pyörämatkan päässä, varmaan lähempääkin löytyisi.
    Mutta, no. 😛 Laiska mikä laiska.

    Ehkä pian lähestyvä puolukkakausi herättää, sitä onkin odotettu! Nautitaan kotimaisista ompuista (lähimarketista) tässä välissä.

  5. Ekoelm said,

    31 elokuun, 2009 klo 12:29 pm

    Kannattaa näköjään noudattaa kirjaimellisesti ohjetta. Ajattelin, että ei kai kanamunaa nyt sentään ihan vaahdoksi tarvitse vatkata, ja luulin haarukalla vatkaamisen mukissa riittävän. Nyt punaisessa karviaislevitteessä on sitten vaaleita munakasraitoja 🙂


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: