Kenelle ääni sunnuntaina?

Ensi sunnuntaina minun ja Taiton on aika katkaista reilun kahden viikon mökkeilyputki, sillä silloin on europarlamenttivaalien äänestyspäivä. Ympäristön ystävälle vaalit ovat tärkeät, sillä EU-tasolla tehdään isoja ympäristöpäätöksiä.

On sekä hyvä että paha asia, että päätökset koskevat kerralla suurta aluetta ja satoja miljoonia ihmisiä. Huonoa päätöstä on vaikea saada kumottua, mutta hyvillä taas voidaan vaikuttaa jäsenmaiden sokeisiin pisteisiin. Suomessa EU-tason päätöksillä on edistetty esim. luonnonsuojelualueiden perustamista, suurpetojen suojelua ja ilmastokuormituksen vähentämistä.

Europarlamentin erikoisuus on asiantuntijakuulemisten puuttuminen. Esimerkiksi Suomen eduskunnan valiokunnat marssittavat kuultavikseen lukuisia eri alojen asiantuntijoita, jotta lakien valmistelu olisi mahdollisimman onnistunutta. EU:ssa parlamentaarikot joutuvat itse etsimään tietonsa ja arvioimaan lobbarien luotettavuutta. Niinpä on tärkeää, että valittavat mepit ovat asiantuntevia ja osaavat arvioida saamaansa tietoa.

Suomen luonnonsuojeluliitto (http://www.sll.fi/ ) julkaisi viime kauden suomalaismepeistä selvityksen, jossa vertailtiin heidän käyttäytymistään ympäristön kannalta tärkeissä äänestyksissä. Kukaan ei saanut kiitettävää arvosanaa. Satu Hassi sai ainoana arvosanakseen hyvä, ja hänen perässään tyydyttävän arvion saivat Henrik Lax, Riitta Myller, Esko Seppänen ja Paavo Väyrynen. Lähes puolet suomalaisten äänistä meni ympäristön ja terveyden kannalta kielteisille ratkaisuille. Monet EU:n tasolla tehdyt ympäristöpäätökset vesittyivätkin Euroopan parlamentin käsittelyssä.

Jotta ensi kaudella saataisiin enemmän hyviä päätöksiä läpi, nyt on aika vaikuttaa! Kipin kapin siis hyvää ehdokasta etsimään ja sunnuntaina vaalilippua uurnaan! 🙂

-Piia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: