Tiskikapina

Kotona vauvaa hoitaessa on ollut välillä sellainen tunne, ettei lapsipolo näe varhaislapsuudessaan muuta kuin keittiömme. Suurin osa ajastamme kuluu siellä ruokaa laittaessa, syödessä ja syöttäessä. Vaippahuoltoon kuluu myös paljon aikaa.

Uusimman Vauva-lehden Aika tasan -artikkelissa kaksi vauvaperhettä listasi ajankäyttöään. Jäin hämmästelemään, kuinka he selvisivät niin nopeasti. Miten ihmeessä joku voi hoitaa päivän ruokahuollon tunnissa tai lyhyemmässä ajassa? Päätin vertailun vuoksi tehdä vastaavan listan kotona.

Tavallisena lauantaina ruokahuollosta (1 h 23 min), syötöistä (1 h 2 min), siivouksesta (1 h 19 min), pyykeistä (23 min) ja nukuttamisesta (34 min) kertyi minulle vajaan viiden tunnin urakka. Tompalla oletettavasti suunnilleen saman verran. Omassa listauksessani eivät olleet mukana vaipanvaihdot, koska Tomppa hoiti ne kaikki, kuten usein vapaapäivinään.

Tavallisena tiistaina minulta kului ruokiin 2 h 53 min, syöttöihin 1 h 9 min, siivoukseen 30 min, pyykkeihin 13 min, vaipanvaihtoihin 1 h 10 min ja vaippapyykkiin 28 min. Tomppa teki illalla, minkä ehti. Ruokahuollossa ei siis ole syöminen mukana.

Ja molemmat päivät osuivat sellaisiksi, jolloin emme edes tehneet itse lämmintä ruokaa. Lämmitimme aikaisemmin tehtyä. Vauvanruuat teimme itse molempina päivinä, paitsi yhden purkkiruuan annoimme kaverin luona käydessämme. Ruoanlaittoa nopeuttavat toimenpiteet olisivat siis paikallaan.

Tiskaamisen olemme jo minimoineet aikaisemmin. Kun huomasin kerta toisensa jälkeen tiskaavani kattilaa päivän aikana, päätin, että kaikkiin ruokiin ei tarvita puhdasta kattilaa. Vauvan lounasruuan voi tehdä aamun puurokattilaan pesemättä sitä välillä, samoin iltapuuron jälkeen kattilaa ei ole aina pakko pestä, ennen kuin siinä keitetään aamupuuro. Talvella lounaskattilassa saattoi tehdä vauvalle kaksi annosta tuokaa, ja viedä sitten kattilan loppuine sisältöineen parvekkeelle kylmään. Päivällinen onnistui vain lämmittämällä.

Muita tiskivuorta pienentäviä toimia ovat nämä:

– vakikupit aikuisilla, sopivat niin ruokajuomiin kuin teen ryystämiseen. Pestään siivouspäivänä kerran kahdessa viikossa. Ruskeasta mukista ei likakaan näy. 🙂

– puinen voiveitsi, joka myös pestään vain siivouspäivänä. Ei pyöri voisia veitsiä pitkin pöytiä, vain tämä yksi odottaa vakipaikallaan.

– voileivät syödään leipälaudan päältä. Tasaiselta pinnalta voi vain pyyhkäistä murut pois tai lisäksi huuhtaista. Ei tarvitse täyttää tiskikonetta pikkulautasilla, joilla kullakin on kolme leivänmurua.

– yksi kämppiksistä näkyy käyttävän vakikuppia, josta hän syö jugurttia pesemättä joka kerta. Jugurtti kuivuu siihen aika siististi, eikä aiheuttane makuvirheitä seuraavalla kerralla.

Mikroaaltouuni vähentäisi myös tiskauksen tarvetta, mutta sellaista meillä ei ole. Joskus ehkä hankitaan, jos kämppiksen kahvinkeitin suostuu väistymään. 🙂

Mutta nopeita kasvisruokavinkkejä otan mielelläni vastaan!

-Piia

7 kommenttia

 1. Laura said,

  19 toukokuun, 2009 klo 4:31 am

  Huh huh! Kyllä sitä aikaa vaan kuluu näihin arkisiin hommiin! Itse olen järkyttynyt siitä, miten 5 henkisen ja kolmen sotkuikäisen lapsen vaatehuoltoon menee joka päivä noin 2 tuntia. Meillä kun ei sitä kuivausrumpua ole, niin kaikki on ripustettava kuivumaan, hyvällä säällä tietenkin ulos. Välillä olen muka fuskannut, mutta kyllä se paidalle kaatunut maito alkaa haiskahtaa seuraavana päivänä eikä pinttyneitä tahroja saa aina pois edes sappisaippualla. Itse vähentäisin siis pyykkihuoltoon käyttämääni aikaa, mutta toisaalta jätän jo nyt pyykit silittämättä, ja muusta on vaikea nyhtää pois minuutteja.

  Ruokahuoltoon kuluvaa aikaa en ole laskenut. Veikkaan senkin olevan noin 2 tuntia päivässä, mutta koska teen siitä osan lasten vielä syödessä hitaasti pöydän ääressä, niin se aika tuntuu vain yhdessäololta ja juttelulta. Itse en siedä likaisia astioita yhtään, mutta olen energiataloudellisista syistä pyrkinyt käyttämään samoja leipälautasia ja mukeja/laseja koko päivän. Ruokaa jää usein seuraavallekin aterialle, mutta valitettavasti siksi, että sapuska ei ole maistunut perheelle. Olen vakavasti harkinnut, että ekologisinta olisi syödä ainoastaan lempiruokia: yhtään ei menisi haaskiin.

  Meillä kun tehdään päivällisellä usein sekä liha- että kasvisvaihtoehto, niin jos se vain on mahdollista, käytän samaa kattilaa/paistinpannua: ensin teen kasvisruuan ja otan sen lautaselle ja sitten jatkan liharuuan samaan pohjaan tai erikseen, mutta samalla keittovälineellä.
  Aamupuuroa suostuu syömään enää kuopus, sen aloin vasta tehdä mikrossa, kun kuulin ystävältä vinkin, että puuro ei kuohu yli, kun jättää mikrokuvun pois.
  Paras keino vähentää ruokahuoltoon liittyvien töiden määrää olisi ehdottomasti suunnitelmallisuus. Mutta se vaatii aikaa- ja sitähän meillä, yllätys yllätys, ei ole….

 2. Piia said,

  19 toukokuun, 2009 klo 9:13 am

  Meillä onneksi riittää yleensä yksi koneellinen pyykkiä päivässä, joten pyykkihuoltoon menee ehkä vartti. Samoilla farkuilla ja maripaidalla mennään pari viikkoa, yöpaidalla ehkä neljä päivää. Sukat ja alushousut vaihdetaan päivittäin, mutta ne eivät paljoa vie tilaa koneessa.

  Taiton vaatteissa pyrin sietämään tahroja, ja yritän käyttää samoja lappuhaalareita pari päivää. Jos vaippa kastuu vähän läpi, bodya käytetään vielä kerran kuivatuksen jälkeen. Päivähoitoon viedessä pitää toki olla siistimpi. Onneksi kämppiksetkin käyttävät vaatteensa tarkkaan, niin ei ole koti kaiken aikaa täynnä pyykkitelineitä. 🙂

 3. marjuli said,

  19 toukokuun, 2009 klo 12:19 pm

  Itse inhoan ruuanlaittoa ja menen siitä todellakin aidan matalimmalta kohdalta. Aikaa kuluu toki silti jonkun verran, mutta onneksi on tiskikone.

  Mutta pyykkiä kertyy meillä niin paljon, että koko ajan sais olla pesemässä, viikkaamassa tai ripustamassa. Se koneen täyttäminen vielä menee, mutta ne muut hommat jää aina lojumaan…

  Vaikka meillä on vain yksi taapero, niin kestovaipoista tulee pyykkiä ja vaatteet sotkeutuu niin nopeasti, että vaikka pieniä tahroja siedänkin, täytyy vaatteita yleensä vaihtaa päivän aikana. Tyttö opettelee syömään itse ja jos vaalea paita on puoleksi oranssissa porkkanassa, en viitsi sitä koko päivää pitää. Myös vaipat falskaavat toisinaan ja sukkiksia kuluu. Jos pissa jää kuivuttuaan haisemaan sukkiksiin, en laita samoja enää lapselle jalkaan.
  Omista vaatteista farkut on ainoat, jotka menee ehkä viikon tai pari, muut vaihtuu päivittäin. Ja ihan vain siksi, että lapsi sotkee äiskänki paidan joka päivä ihan kamalaan kuntoon: sohii lusikalla, pyyhkii räät jne.

 4. Piia said,

  19 toukokuun, 2009 klo 12:50 pm

  Taitokin opettelee jo lusikoimaan ruokaa itse. Puuroannosten kanssa annan hänelle oman lusikan, ja syötän samalla toisella lusikalla. Mustikkaiset hihat eivät haittaa niin paljon tummassa paidassa, olen välttänyt hankkimasta kovin vaaleita vaatteita.

 5. nti Täti said,

  20 toukokuun, 2009 klo 12:54 pm

  Laiska ja kiireinen opiskelijapariskunta voi syödä vähän mitä sattuu, tiskailla ja pestä pyykkiä aika paljon laiskemmin kuin lapsiperhe. Toisaalta aika useita ”läpi siitä mitä aita on hatarin” -ratkaisuja on käytössä. 😀

  -mikro on kyllä ihan ehdoton ennakointiin kykenemättömän apuväline ja lisäksi säästää käsittääkseni energiaa
  –aamupuuro vaatii 1min 10 sek + 1 min lämmitystä / lautanen, ainakaan kaura ei kuohu yli (rukiista tuli aika katastrofi, mutten muista käytinkö kupua)
  –teevesi lämpenee vihreälle teelle sopiviin lämpötiloihin kiehumatta 1- 1,5 minuutissa / kuppi, minkään ylimääräisen lämmittämiseen ei tarvitse käyttää energiaa
  –marjat, leivontaan käytettävä rasva, suklaa tms. sulaa nopeasti eikä vitamiineja tarvitse ässehdittää jääkaappilämpötiloissa sulamisen aikana
  –valmiiksi tehty ruoka on nopea lämmittää

  -Muistan jostakin lukeneeni ”synninpäästön” purkkipapujen suhteen emmekä enää keittele yhden yhtä papusatsia itse (paitsi ikuisissa sitku-unelmissa). Suuret prosessit ovat ilmeisesti sen verran tehokkaampia, että keittoon ja metallipurkin valmistukseen kuluu energiaa suurinpiirtein saman verran kuin keittämiseen kotona – tämä pätee toki vain, jos tyhjennetyn purkin putsaa ja vie metallinkeräykseen. Tätä olen toteuttanut myös erinomaisen perusruoan, hernekeiton, kanssa…

  -Pakastevihannekset tuskin ovat kovin ympäristön ystävän valinta, mutta säästävät pilkkomiselta ja mahdollistavat suomalaisten kasvisten käytön myös silloin, kun niitä vihannesosastolta ei enää löydä (melkein aina herneet, jossakin vaiheessa vuotta pinaatti, kukkakaali, aivan loppukeväästä porkkana). Käsittääkseni puolivalmisteet ja valmisruoat ovat nämä eniten perusjampan ruoanlaittoaikaa lyhentävät tekijät.

  -housut vaihdetaan tosiaan parin viikon välein, paidat hikoontuvat harmi vain useammin; yöpuku vaihdetaan kun lakanatkin, ehkä 2-4 viikon välein… (miehen tahdista en tiedä)

  Tiedä häntä sitten, jos arkeen kuuluisi pieni ihminen – kotitöihin uppoaisi takuuvarmasti enemmän aikaa. Nyt voi kumuloittaa pyykkejäkin joskus jopa sen pari viikkoa ennen pinnan katkeamista…

 6. Hanna said,

  20 toukokuun, 2009 klo 4:59 pm

  Mikro ja vedenkeitin!! Meidän vedenkeitin on älykäs, sen voi laittaa kiehuttamaan veden 40,60,80 tai 100 asteiseksi. 40 on kuivahiivalle hyvä (nopeuttaa leipomista), 80 riittää teelle ja ei silloin polta suuta. Kiireisinä päivinä, jos pitää vesi saada nopeasti kattilassa kiehuvaksi, laitan pienen määrän vettä kattilaan, vedenkeittimeen litran ja kaadan kiehuvan veden kattilaan. Aikaa säästyy paljon, kun ei tarvitse kutosella huudattaa levyä kuin hetki.

  Mikrokannussa (1lt) tulee isompikin määrä puuroa (ilman kantta)kolmessa minuutissa, eikä jämähdä kiinni samalla tavalla kuin kattilaan. Perunasoseen lämmittämiseen nopea ja ehdoton, kun voi maidolla jatkaa. PErunat kiehuvat kriisipäivinä nopeasti 4 hengen perheessäkin. Ilman mikroa en haluaisi edes olla, kun sen avulla voi paistaa leipomuksiakin.

  Pilkkomiseen, raastamiseen jne on helpotuksia. Kuinka ekoja uusien juttujen hankkiminen on, riippu paljon niitä käyttää ja voi olla siten käyttämättä puolivalmisteita. Laadukkaat kestävät kyllä kauan. Ja tupperilta saa rikkonaisen tilalle varaosia, toisin kuin markettikamalle..

  Paistinpannuissa + kattiloissa paksupohjaiset säästävät energiaa, kun lämpiävät nopeasti + käyttävät kaiken lämmön hyödyksi.

  Jos tänään syömme perunoita (ei kriisipäivä), samalla keitän niitä paljon. Seuraavana päivänä ylijääneistä tulee perunasalaatti tai pyttipannu. Raaka-aineet ovat jo valmiina. Keitosta pitää riittää aina vähintään kahdelle ruokailulle, samoin pataruuasta. Ruokahuolto vie paljon aikaa, siitä ei pääse mihinkään. Herkkuruokia suosistaan meilläkin juuri siksi, että ruokaasitten oikeasti syödään. Jos joku maku tökkii,, siihen totutellaan pikkuhiljaa ja ei tehdä isoa annosta kerrallaan. Kun tulee vieraita, voi panostaa siihenkin, mikä ei lapsille maistu, tulee ainakin syödyksi.

  Joskus kannattaa tehdä liukuhihnalta kerralla, säästää askelia ja homman aloitusta ja tiskiä.Kilo porkkanoita kuoritaan kerralla. Laitetaan heti tupperin älykkääseen tai kannelliseen vesiastiaan jääkaappiin. sen jälkeen voi käyttää raasteena, pilkkoa, napsia ilman kuorimaveitsen etsimistä ym. Eivätkä mene samalla tavalla pilalle, kuin silloin, jos joku ei kuorimatoman porkkanan mätä kohta ehtii mädättää pussissa muutkin.

  Ja ikinä ei kannata tehdä vain keittiössä vain yhtä asiaa kerrallaan.. Tai vain yksi suunnitelma mielessä. Lapset meillä eivät oikein syö puuroa,joten kun puuron keittää (ja jos luulee, että sitä jää yli), silloin usein onkin tarkoitus esim. leipoa leipä, johon ylimääräiset voi käyttää..Samalla kun valmistaa ruokaa, voi väliajat tiskata, latoa puhtaita paikoilleen jne. Tai sitten joutuu pesemään pyllyä välissä, niistää nenää ja huomaa unohtaneensa suolan ruuasta.

 7. Hanna said,

  20 toukokuun, 2009 klo 5:44 pm

  Niin ja lapsi tosiaan saa syödä niin paljon itse kuin mahdollista. Se lisää vähäksi aikaa pyykin määrää ja sotkun siivoamisen määrää, mutta muutaman kuukauden kuluttua lapsi on konkari syömään itse. Sotkee tahattomasti vähemmän ja vaatteita ei tarvitse koko ajan vaihtaa. Päästiin juuri 1v9kk ikäisen kanssa synttäreistä ilman paidan vaihtoa. Jee. Riittää, että pyyhkii pöydän ja syöttötuolin ja lattian nopeasti kerran pari päivässä eikä enää 5krt päivässä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: