Lastenvaunumielenosoitus 4.2. Helsingissä

Suomen viimeiset suuremmat luonnontilaiset metsät ovat Lapissa, ja sielläkin ihmisen vaikutukselta on säästynyt vain muutama prosentti metsämaasta. Valtion Metsähallitus on joulukuussa 2008 ja alkuvuodesta 2009 hakannut näitä yhteisiä luonnontilaisia erämaametsiämme Sallan, Savukosken ja Kittilän kuntien alueella.

Luonto-Liiton metsäryhmä järjestää huomenna keskiviikkona mielenosoituksen, jossa vanhemmat ilmaisevat huolensa siitä, jääkö
lapsille ikimetsiä ja millaiseksi lastemme luontosuhde muodostuu ilman
vanhaa metsää. Lisäksi mielenosoituksen yhteydessä toimitetaan Maa- ja metsätalousministeriöön sekä Metsähallitukseen avoin kirje, jossa
vaaditaan selitystä sille, miksi nämä metsät on hakattu tai aiotaan hakata.

Surullista on sekin, että Lapin hitaasti kasvaneet sitkeät pikku puut viedään sellukattilaan. Satoja vuosia vanhat petäjät kaadetaan vain, jotta saataisiin mainoslehtisiä tai päivän sanomalehti. Metsiä ei saa enää takaisin, lehti on huomenna jo vanha. Mekin liitymme koko perheen voimin mukaan sanomaan ei tälle järjettömyydelle.

Kokoontuminen on huomenna keskiviikkona klo 9.45 Helsingissä Senaatintorilla, josta marssitaan Maa- ja metsätalousministeriön eteen (Hallituskatu 3).

Osallistujiksi toivotaan etenkin vanhempia lapsineen. Lapset voi ottaa
mukaan vaunuissa, kantoliinassa tai käsipuolessa. Halutessaan vaunuihin
tai mukaan voi askarrella oman pikkubanderollin (esim. tekstiksi suurin oma huoli hakkuisiin liittyen tai teemaan liittyvää kuvitusta). Vanhempien & lasten lisäksi mielenosoitukseen kaivataan muitakin metsien tulevaisuudesta huolestuneita osallistujia suurempia banderolleja
kantamaan ja "mielenosoitusmassaa" lisäämään.

Hakkuiden kuvia on verkossa mm. täällä:
http://www.forestinfo.fi/metsalappi

-Piia ja Tomppa

7 kommenttia

 1. Neilikka said,

  3 helmikuun, 2009 klo 1:34 pm

  Mun mielestä on kyseenalaista lasten tuominen mielenosoituksiin mukaan. Etenkin kun suurin osa lapsista ei edes tajua minkä puolesta ja mitä asiaa ovat ajamassa.

 2. äiti said,

  3 helmikuun, 2009 klo 4:09 pm

  no, ei kai luonnon puolesta mielen osoittaminen oi olla eettisesti kovin arveluttavaa…
  Se on sitten asia erikseen, miten joku arempi lapsi pärjää isossa joukossa tms jos on meluisaa

 3. Marketta said,

  3 helmikuun, 2009 klo 5:23 pm

  Hih ja hei Neilikka! Eikö mielestäsi ole kyseenalaista tuoda lasta mukan esim. kauppaan kun suurin osa niistä ei edes tajua miksi siellä ollaaan ;). Oikeasti minusta on hienoa, että 1. lapset otetaan mukaan normaaliin vanhempien elämänmenoon oli se sitten kirjastoa, kauppaa tai mielenosoitusta ja 2. että lapsille jo pienestä pitäen opetetaan, että asioihin ja elämänlaatuun voi vaikuttaa esim. mielenosoituksessa.

 4. Laura said,

  4 helmikuun, 2009 klo 3:04 pm

  Kävin katsomassa linkin – surullista on. Toivottavasti mielenosoituksesta on jotain hyötyä, vaikka eipä ilmeisesti ollut tutkijoiden vetoomuksestakaan. Tulee vähän toivoton olo…

 5. huhhui said,

  4 helmikuun, 2009 klo 8:58 pm

  Osoittakaa edes jonkun oikean asian puolesta, metsä-lapin lisäsuojelu on pelkkää mediapeliä. Suojelkoot etelä-Suomea kun sielä sitä suojelua oikeasti tarvitaan lisää.

 6. Piia said,

  4 helmikuun, 2009 klo 9:53 pm

  Miekkari sujui ihan onnistuneesti, ja siitä uutisoitiin Ylellä. Osallistujia olisi voinut olla enemmänkin, mutta kyllä me kolmisenkymmentäkin olimme ihan hyvä saavutus näin lyhyellä varoitusajalla. Osa meistä vei viestin perille ministeriöön, toivottavasti se nyt vaikuttaa jäljellä olevien metsien kohtaloon.

 7. Piia said,

  4 helmikuun, 2009 klo 10:02 pm

  Nimimerkki huhhuille, Etelä-Suomessa ei ole käytännössä ole luonnontilaisia metsäalueita. Uhanalaisia lajeja on kyllä Lappia enemmän. Toki Etelä-Suomessa tarvitaan lisää suojelualueita, jotta edes osa metsistä voisi vähitellen palautua luonnontilaan, ja palvella monimuotoisuuden säilyttämisen lisäksi virkistyskäytössä. Lapissa luonnonmetsiä vielä hiukan on, ja puuntuottokin on Lapissa niin pientä, ettei lisäsuojelulla ole taloudellista merkitystä. Jos mielenosoituksessa mainitut luonnonmetsät säästettäisiin, Lapin hakkuukertymä vähenisi vain noin prosentin.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: