Taas pikkujoulukausi ilman viinaa

Kun aikanaan Piia päätti lopettaa alkoholin käytön kokonaan raskauden ajaksi, päädyin solidaarisuuttani samaan tilanteeseen. Ennen tipattomuutta edellisen kesän festareilla olin muutenkin ollut kuskina, joten koko kesäkauden kulutuksekseni tuli muutama lasi viiniä. Lienee jo turvallista kertoa, että jännitin silti hiukan päätöstäni pitkän ajan nenänvalkaisusta. Töissäni on tavallista, että saunaillat ovat kosteita ja illalliskutsuja sekä illanviettoja on joskus jopa useita viikossa.

Hämmästykseni olikin suuri ensimmäisessä saunaillassa, kun en erottunut joukosta ollenkaan. Tosin kaikki muut olivat autoilla liikkeellä, ja ilta oli keskellä viikkoa. Ensimmäisen kuukauden aikana tilaisuuksia kyllä tuli, mutta kaikki olettivat minun vain olevan autolla. Työkavereiden olisi kyllä pitänyt tietää, että pyrin pyöräilemään tilaisuuksiin melkein aina.

Parin kuukauden kuluttua edes firman toimitusjohtaja ei ihmetellyt juomattomuuttani, tosin kutsut kaikkein kosteimmille viikonloppureissuille loppuivat.

Nenänvalkaisu on nyt jatkunut puolitoista vuotta. Suurin alkoholimääräni tuli liköörikonvehdista, jonka söin vahingossa pikkujouluissa vuosi sitten. Tämä pikkujoulukausi meni jo rutiinilla.

Viinaton puolitoista vuotta on mennyt yllättävän helposti, enkä malttamattomana odota pääseväni kaatamaan viinaa kaksin käsin kurkustani alas. Muutenkaan en pidä ajatuksesta juopotella lapsen ollessa läsnä, sillä kyllähän lasta pelottaa vanhempien käytöksen muuttuminen. Positiivista oli myös se, ettei omien kokemuksieni mukaan teollisuudessa tarvita Kännikapinan kaltaista liikettä, vaan alkoholiton elämä hyväksytään, vaikkakin osittain epähuomiossa. Toisaalta yleinen asenteitten muuttos yletöntä alkoholinkäyttöä vastustavaksi olisi erittäin tervetullut, mutta saarnan säästän myöhemmäksi. 🙂

-Tomppa

8 kommenttia

 1. Elämää kerrostalossa said,

  12 joulukuun, 2008 klo 11:35 pm

  Hassusti yhdistetty pikkujoulukauden dokaaminen ja lapset 😉
  Toisaalta taas ajankohtainen aihe, alkoholi ja lapset + joulu = on huono yhdistelmä, jonka allekirjoitan täysin.
  Tällä tosin ei ole pikkujoulujen kanssa mitään tekemistä, toivottattavasti. Ei ainakaan meidän ”piireissä”

 2. Vahongossa absolutisti said,

  13 joulukuun, 2008 klo 8:24 am

  Itse olen lähes absolutisti ja ihan vahingossa. Kaksi vuotta sitten raskaus jätti tietenkin kaiken alkoholin pois(sitä ennenkään en paljon,enkä usein alkoholia nauttinut). Mitä vähemmän alkoholia juon, sitä herkemmin saan pääkipua ja unettoman yön, joten pikkulapsivaiheessa ei ole oikein varaa menettää yöunia yhden tai kahden alkoholiannoksen takia. Isompi määrä tuntuisi vielä parinkin yön jälkeen. Nämä kokemukset ovat siis yli kahden vuoden takaa. Nykyisin pärjään ihan hyvin ilman alkoholia eri tilanteissa, oiskohan viimeisen vuoden aikana tullut nautittua yksi alkoholiannos yhteensä.

 3. mar_i said,

  13 joulukuun, 2008 klo 10:16 am

  Ihan mahtavaa, voi kun moni muukin tekisi saman tempun kuin sinä.

 4. katsos said,

  13 joulukuun, 2008 klo 2:42 pm

  Hienoa! Meilläkään ei käytetä alkoholia lainkaan. miehen kanssa ollaan yhtä mieltä, kuinka on paljon helpompaa olla lasten kanssa kun ei tarvi miettiä juomisia. meillä tämä on jatkunut jo niin kauan, että kaikille asia on niin itsestään selvä, ettei meille tarjoillakaan.

 5. Laura said,

  14 joulukuun, 2008 klo 6:17 pm

  Kylläpä tuo työpaikkakulttuuri näyttää vaikuttavan alkoholin käyttöön – en ollut tullut ajatelleeksikaan! Siinä mielessä ihmiset ovat ehkä hieman eriarvoisessa asemassa terveytensä suhteen.
  Meillä tehtiin viime viikko kattoremonttia ja remonttifirman pojilla paloi askitolkulla tupakkaa sinä aikana. Vaikutti sekin vähän sellaiselta alaan liittyvältä jutulta, että se on niiden keino pysytellä lämpimänä kehnolla ilmalla ja huilata hetki jätkäporukassa. Kun omille lapsille valistetaan jo nyt tupakoinnin ja viinanjuonnin vaaroista, niin oli siinä tytöillä huuli pyöreänä kun katselivat ikkunasta…
  Varsinkin esikoiselle on kova pala hyväksyä se, että isukki on kuluneen vuoden aikana ruvennut ottamaan saunailtana yhden (!) erikoisoluen. On vähän vaikeaa selittää lapselle se, että sama aine voi liiallisena olla tosi vaarallista ja pienenä määränä vain rentouttaa. Itse en käytä alkoholia juuri lainkaan suvun alkoholistitapausten takia. Aineesta ei saa muuta kuin pahoja fiiliksiä jo pelkän pullon näkemisellä ja kun ilmankin tulee toimeen, niin mitä sitä heittämään rahojaan hukkaan. Olen myös vahvasti sitä mieltä, että kodin esimerkillä on vaikutusta lapsen myöhempään suhtautumiseen nautintoaineita kohtaan, ja kukapa sitä toivoisi oman jälkikasvunsa toikkaroivan 13-vuotiaana kännissä kotiin kotibileistä! Eihän siihen pelkkä asennekasvatus riitä, mutta onhan sekin alku. Joten hieno juttu että otit asian esille!

 6. Piia said,

  14 joulukuun, 2008 klo 10:14 pm

  Eri työpaikoilla ja aloilla on tosiaan isoja eroja. Meillä esimerkiksi töissä on perjantaipulloperinne, tarkoittaen sitä, että työkavereiden kanssa juodaan työpaikan kahvihuoneessa kalja tai pari perjantaina työpäivän lopuksi. Saa toki itselleen limuakin tilata.

  Isoissa firmoissa alkoholinkäyttöä lienee vähemmän, paitsi kuohuviinilasien nostelua jonkin onnistumisen kunniaksi. Edellisessä työpaikassani maailmanlaajuisessa jättiyhtiössä perjantain perinne oli perjantaipulla, joka tarkoitti firman tarjoamaa makeaa kahvileipää perjantain kahvitauolla.

 7. -J- said,

  14 joulukuun, 2008 klo 11:31 pm

  Lähinnä Lauralle – ja koitan nyt olla vastaamatta liian ärhäkkäästi, vaikka taas(!) eri mieltä olenkin suhteessa siihen, mitä tulee alkoholinkäyttöön ja hillityn käytön opettamiseen jälkikasvulle. Itse siis kannatan pikemminkin tätä eteläeurooppalaista linjaa, jossa lasi tai kaksi hyvää viiniä, hyvän ruuan kera, hyvässä seurassa on enemmän kuin hyvä. Ja takuuvarmasti meiltä kuuluu myös marsunaivastus lauantaisaunan päälle! Näin perustein lapsi kasvaa ymmärtämään, notta alkoholille on aikansa, paikkansa ja määränsä, tosin en usko, että mikään muu kuin sisäsyntyinen terve järki ehkäisee lapsen omat kokeilut sitten, kun sen aika on; ehkä ei aina edes se 😉

  En aivan ymmärrä, mikä siinä selittämisessä nyt varsin vaikeaa on. Omani on sen verran pieni, että tyytyy toistelemaan sanomuksiamme siitä, että ”tämä ja tämä on aikuisten juomaa” ja pudistelemaan siinä sitten päätään todeten samalla tykkäävänsä joka tapauksessa enemmän Muumi-limusta, mutta ymmärtäähän vanhempikin lapsi selvityksen alkoholin vaaroista ja lieveilmiöistä melko sujuvasti. Tai tähän ainakin luotan, kun se aika koittaa 😀

 8. Suvi said,

  15 joulukuun, 2008 klo 10:21 pm

  Onpa hauska kuulla että löytyy piirejä joissa ei tarvitse välttämättä olla raskaana voidakseen jättää alkoholin pois! Omat kokemukset kun ovat olleet siellä pakkojuottamisen puolella…
  Meilläkin nautiskellaan alkoholia varsin vähäisesti, lähinnä juhlatilaisuuksissa. Silti pidän tärkeänä sitäkin, että lapset näkevät kuinka juodaan sivistyneesti – ei salaa eikä räyhäten – ja kohtuudella.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: