Näin käytetään kestovaippoja

Kun aloin tutustua kestovaippojen maailmaan, kaikki tuntui aluksi hyvin sekavalta. Pelkästään alan sanastoon perehtyminen on oma työnsä, eikä kaikki ole selvillä vieläkään. Esittelenpä siksi tässä, millaiseen kestovaipparatkaisuun meillä on päädytty.

Meille on vakiintunut käyttöön kestovaipaksi nauhavaippa. Peruskuvio on sama kuin muissakin: on imuosa, itse vaippa ja nesteenpitävä tai nestettä imevä kuori (villahousut). Ihoa vasten voi lisäksi käyttää riisipaperia, joka helpottaa kakkapyykin pesua: paperi vain nostetaan kakkoineen roskikseen.

Nauhavaipat eivät ole kovin yleinen kestovaipparatkaisu, mutta niissä on paljon hyviä puolia, joiden vuoksi niiden käyttöä kannattaisi edistää. Sellaisia ovat ainakin

– pitkä käyttöaika: meillä aloitettiin 1,5 kk ikäisenä, ja nyt 6 kk iässä samat vaipat sopivat edelleen hyvin. Vain kuoria ja villahousuja on pitänyt vaihtaa suurempaan.
– halpuus: nauhavaipat ovat hinnaltaan edullisimpien kestovaippojen joukossa.
– nauhavaippa on kokeilemistani vaihtoehdoista paras maitokakkasieppari: kakka ei helposti karkaa lahkeesta. Taskuvaipoilla ja AIO-vaipoilla kakat lähtivät karkuteille muutaman viikon ikäisestä.
– hengittävyys: iho-ongelmia ei juuri ole.
– nopea kuivumisaika pesun jälkeen.
– imutäytettä voi lisätä tarpeen mukaan. Ihan pienellä täytettä ei välttämättä tarvitse ollenkaan.

Nauhavaipan huonoja puolia ovat
– vaipan kokoaminen vie hiukan aikaa.
– kun vauva on niin iso, että se alkaa tarttua esineisiin ympärillään, vaipan päälle laittaminen hidastuu. Kädet tahtovat olla nauhoissa kiinni.
– vaipat alkavat hajota turhan aikaisin. Nyt on arviolta 50-70 pesua takana, ja osassa reunan päättely on alkanut pettää. Kaikki ovat silti edelleen käyttökuntoisia.
– kun vaippa imee maitokakat hyvin, ne on myös melko työläs pestä vaipasta pois. On pitänyt tehdä esipesu mäntysuovan kanssa ennen pyykkikoneeseen laittamista. Nyt maitokakkavaiheen mentyä ohi noin 4,5 kk iästä lähtien tätä ongelmaa ei ole enää ollut. Meillä aikaa meni pesuun paljon, koska kakkoja tuli noin neljät päivässä. Useimmat selviävät vähemmällä.
-uutena nauhavaipat hylkivät nestettä ja pissa tulee lahkeesta. Tästä päästään pesemällä kerran tai kaksi ennen käyttöönottoa.

Meille kotiin tuli kertakäyttövaippafirman mainoslehti, jossa yritetään houkutella vaipparoskavuoren kasvattamiseen vetoamalla lapsen liikkumisen vapauteen. Onhan kestovaippa aikamoinen junttura. Päivällä käytämme täytteenä ohutta harsoa taiteltuna tai vanhasta froteepyyhkeestä leikattua täytettä. Yöllä käytämme tavallista harsoa taiteltuna. Vaipat tarvitsee tämänikäisellä vaihtaa neljästi tai viidesti päivässä.

Oma vauveliini on onneksi lähtenyt liikkeelle ajallaan vaippoineen kaikkineen. Siellä puolivuotias nytkin kierii pitkin lattioita niin, etten meinaa perässä pysyä. 🙂

Vaateostoksilla on hyvä huomata, että kestovaippaa käyttävälle vauvalle on usein hankittava numeroa isompia vaatteita. Nyt vauveli on noin 73 cm pitkä, ja käytämme eniten 80-senttisen vaatteita. Riippuu vaatemerkistä, miten vaipan viemä tila on otettu huomioon.

-Piia

Kuvat:

vaippakuva1.jpg
Vaippapaketti koostuu nauhavaipasta, pötkyläksi taitellusta harsotäytteestä (mikä hyvänsä vanha pyyhkeenpalakin käy), vedenpitävästä vaippakuoresta (tai villahousuista) ja riisipaperista.

vaippakuva2.jpg
Vaipan kokoaminen aloitetaan panemalla imutäyte nauhavaipan sisään. Me asetamme vaipan niin, että leveä osa tulee vauvan takapuolta vasten, se pitää kakat oikealla puolella.

vaippakuva3.jpg
Nauhavaippa taitetaan niin, että imuosa jää vaipan sisään. Peppua vasten tulee riisipaperi, jonka voi lopuksi kakkoineen heittää roskikseen tai kotikompostiin.

vaippakuva4.jpg
Vaippa valmiina päällä. Leveä osa on takana. Edessä vyötärön kohdalla on se pää vaippaa, jossa nauhat ovat kiinni. Sitten nauhat vain kierretään takaa ympäri, ja solmitaan rusetiksi eteen.

vaippakuva5.jpg
Lopuksi nauhavaipan päälle pannaan jokin kuori. Tässä on käytössä Imsevimsen vedenpitävä kuori. Enemmän käytämme taustalla näkyviä Ruskovillan villahousuja, jotka hengittävät.

vaippakuva6.jpg
Jotta vaippa pysyy paikallaan, body on oikeastaan ainoa mahdollinen paitaratkaisu. Muunlaisia paitoja meillä ei käytetä. Nepparit kiinni, ja vaippa ei lähde karkuteille.

22 kommenttia

 1. kestottaja said,

  1 marraskuun, 2008 klo 1:52 pm

  Vinkki: jos aukaisee harsopötkylää takaa viuhkaksi niin tulee lituskaisempi möykky takapuolen alle.

 2. Hanna said,

  1 marraskuun, 2008 klo 2:19 pm

  Me taas luotettiin harsoihin aika monta ensikuukautta, ja siinä leijataitokseen. Tosin sitten ruoka-aineallergiat tekivät puuvillan ihoa vasten sopimattomana. Kokeilujen jälkeen vain bambu sopi ja olemme niillä samoilla bambupintaisilla sisävaipoilla, taskuilla ja AIO:lla pärjänneet 6kk-12kk. Olen kyllä tosi tyytyväinen, että vaipat eivät voi kotoa loppua kesken. Ja nyt tiukan kotihoidon tuen aikana on vaippainvestoinnit tehty.

 3. tiinu said,

  1 marraskuun, 2008 klo 2:31 pm

  Onpa hieno kuvareportaasi, tällaisia lisää!!!

 4. Johanna said,

  1 marraskuun, 2008 klo 2:36 pm

  Tosi hyvä kuvasarja!! Tosin tämä voi säikäyttää monet jotka eivät tiedä paljon kestoista. Nauhavaippa lisäimuinen kuoren kanssa lienee niitä monimutkaisimpia kestovaippamuotoja. Esim. taskuvaippa ei juur kertiksestä eroa.

 5. Kahden kestopepun äiti said,

  1 marraskuun, 2008 klo 3:55 pm

  Pakko kommentoida riisipaperista, että ilmankin pärjää ja hyvin!

  Minusta riisipaperi hankaloittaa kestovaippailua, sillä riisipaperia EI SAA laittaa vessanpönttöön, koska voi tukkia viemärit. Kakkaista riisipaperia ei saa myöskään laittaa kaupungissa biojätteeseen.

  Minusta on vähemmän ällöä huuhtoa kakat vessanpönttöön suoraan vaipasta kuin riisipaperista. Mutta kukin tavallaan 🙂

 6. Krissie said,

  1 marraskuun, 2008 klo 4:57 pm

  Hienosti ja selkeästi kerrottu miten noita käytetään. Tottuneena taskuvaippailijana täytyy kyllä tunnustaa, että nauhavaippojen käyttö vaikuttaa työläältä, en ehkä jaksaisi niitä, etenkin kun meillä on kaksi vaippaikäistä: vauva ja taapero. Ihan pikkuvauvoilla olen käyttänyt sisävaippa/sisätasku+pul-kuori/villikset -yhdistelmää, mutta parikuukautisesta lähtien taskuvaipat ja aiot ovat olleet meidän juttu. Helppoja ja meillä toimivat moitteettomasti. Tosin aika monta vaippamerkkiä on tullut koluttua läpi ennen kuin löytyi sopivat. Onneksi vanhat vaipat on saanut helposti myytyä eteenpäin.

 7. Piia said,

  1 marraskuun, 2008 klo 6:00 pm

  Voitko Krissie kertoa, mitkä taskuvaipat olivat parhaita? Meillä oli käytössä Imsevimsejä ja kotitekoisia. Pienimmät Imsevimset piti jättää sivuun jo muutaman viikon jälkeen, kun maitokakkakatastrofit seurasivat toistaan. Kaverini tekemät taskuvaipat toimivat kauemmin, mutta lopulta siirryimme kokonaan nauhavaippoihin.

  Riisipaperista: nyt maitokakkavaiheen jälkeen olemme vähentäneet riisipaperin käyttöä, sillä kiinteä kakka on helppo plumpsauttaa pyttyyn suoraan nauhavaipastakin. Käytämme paperia lähinnä kantoliinaillessa, jotta vaipan neulos ei paina peppua. Maitokakkavaiheessa paperi tarvittiin estämään kakan imeytyminen nauhavaipan neulokseen. Pudotin paperin kakkoineen tylysti roskikseen, vaikka metaaniahan siitä tietysti kaatopaikalla tulee.

 8. Tyyliblogin Sari said,

  1 marraskuun, 2008 klo 8:30 pm

  Ihan mahtava opas nauhavaippailuun! Tämä pitää linkittää kestovaippainfolle!
  Meilläkin on käytetty nauhavaippoja paljon, tulee niin napakka istuva paketti.

  Taskuvaipoista eniten käytettiin Fuzzi Bunzia. (voitteko kuvitella, kun kestotin vanhinta, ei ollut suomessa tehtyjä taskuvaippoja!!) Paras taskuvaippa selviää vain kokeilemalla, meillä laihalta kolmoselta säästyneet eivät sopineet ollenkaan pullukalle neloselle. Koska Imsen kuori sopii teille, voisi Ronja&Roope tai igu*tasku sopia. Uusista merkeistä olen ihan pihalla.

 9. Tyyliblogin Sari said,

  1 marraskuun, 2008 klo 8:33 pm

  Igu*taskua ei olekaan enää. so it goes kun tippuu vaippajunan kyydistä 🙂

 10. lastenvaatefriikki tuusis said,

  1 marraskuun, 2008 klo 8:52 pm

  Täällä yksi kestovaippailija, joka pitää nauhavaippoja todella hankalana systeeminä 🙂 Makuasia siis. Meillä on ihan vastasyntyneellä harso+kuori tai sisävaippa+kuori ja heti kun taskuvaipat pitää maitokakat niin käytetään vaan taskuvaippoja, samat imut menee aluksi pelkästään myöhemmin lisänä koko vaippaiän ja kuivuvat nopeasti narullakin mutta varsinkin rummussa, taskuvaipat kuivia narulla tunneissa. Ei falskaa ja minusta tosi helppoa kestoilua 🙂 Meillä merkkivaipoista Fuzzi Bunzit parhaita ja Ronja&Roope merkkiset sekä omatekemäni 🙂 -Hanna

 11. Kotiäitee said,

  1 marraskuun, 2008 klo 8:54 pm

  Meillä tykättiin pienenä eniten taskuvaipoista, joissa oli vuotosuojat. Kun vaippa oli riittävän leveä keskeltä ja vuotosuojilla varustettu, niin kakat pystyi vaipassa. Tein myös kuoria, jotka menivät tarrasysteemin ansiosta monen kokoiselle vauvalle. Liikkuvalla lapsella voi käyttää ohuempia systeemejä kuin harsoa vaipassa 🙂 . Esimerkiksi itse tehden toteutetut happu- ja mikrokuitu imut toimivat erittäin hyvin liikkuvaisen lapsen vaipassa. Vieläpä kun taskuvaipat tekee side-snap mallisina eli sivukiinnitteisinä, saa malttamattoman liikkumaan opettelevan vaipanvaihdon sujumaan ilman huutoa. Ja kaikista ekologisin tapa on ostaa systeemit käytettynä ja vastaavasti myydä omat pois seuraavien käyttöön.

 12. lastenvaatefriikki tuusis said,

  1 marraskuun, 2008 klo 8:55 pm

  ainiin!
  Meillä ei tarvita muuten isompaa kokoa vaatteita kun normaalisti, varmaan koska taskuvaipasta ei meillä tule isoa pakettia, meillä siis 1v4kk kestoilija pitää ihan 80-86cm bodyja ja lähinnä 80cm muita vaatteita vaikka on varmaan noin 78cm, vaippa ei vaikuta meillä. Yövaippa kyllä on meilläkin hieman paksumpi, mutta meilläkään ei ole liikkeelle lähtöön vaikuttanut vaippapaketti 🙂

 13. Krissie said,

  1 marraskuun, 2008 klo 8:59 pm

  Fuzzi Bunzit ovat toimineet hyvin parin kuukauden ikäisestä eteenpäin. Samat petite-kokoa olevat Fuzzit on olleet pojalla käytössä 4kk alkaen ja mahtuvat vieläkin pojan ollessa nyt 1v10kk. Täytteenä on bambuisia taittoimuja ja itse askarreltuja froteeimuja. Vauva on käyttänyt 2kk alkaen M-koon Fuzzeja, täytteenä harsopötkö. Isoveljen vaipat ovat säilyneet hyvässä kunnossa ja siirtyvät pojalta myöhemmin pikkusiskolle.

  Mies laittaa lapsille mieluiten tarrallisia vaippoja, joten nepparillisten Fuzzien lisäksi meillä käytetään merkkejä Lillamamma, Made By Riina ja Ronja & Roope. Hyviksi todettu nekin.

  Nauhavaipat ovat edullisia, mutta eivät nämäkään kertseihin verrattuna kalliiksi tule. Etenkin kun samat vaipat kiertävät lapselta toiselle ja vielä senkin jälkeen voi kunnossa olevat myydä eteenpäin ja saada jokusen euron takaisin. Taskuvaippojen kanssa voi myös olla hieman turhamainen ja ostaa eri värisiä ja kuvioisia 😉 Meillä poika on jo sen verran iso, että usein itse valkkaa minkä vaipan haluaa päälleen…Kuoseissa löytyy pöllöjä, tähtiä, norsuja, ötököitä, palloja, villieläimiä, junia ja värejäkin monenmoisia.

  Ne on toki vaan vaippoja, mutta kovin oleellinen osa elämää silloin kun kotoa löytyy kaksi vaipatettavaa 8)

 14. Krissie said,

  1 marraskuun, 2008 klo 9:03 pm

  Riisipaperista vielä sen verran, että meillä sitä ei ole käytetty. Käsisuihkulla saa mielestäni maitokakatkin suht nopsaan suihkuteltua pönttöön. Vaippojen sisämateriaalina meillä on microfleeceä ja bambufleeceä, eli ovat myös pintakuivia ja pehmoisia.

 15. Maria said,

  1 marraskuun, 2008 klo 9:43 pm

  Vaikuttaa todella työläältä ja tosiaan vaikuttaa vähän..epämukavaltakin. Meillä vauva ei kyllä pysyisi paikoillaan noin kauaa että saisi koko hökötyken aseteltua paikoille.

  Voisiko joku esitellä vannoutuneelle vaippatehtaiden kannattajalle ja planeettaa tuhoavalle vaippavuoren kasvattaja-äidille helpon,yksinkertaisen ja nopean kestovaipparatkaisun, joita saisi helposti ja nopeasti hankittua ilman liittymistä kestovaippayhdityksiin tms?
  Kuvallinen reportaasi aiheesta olisi tosi jees.

 16. Raitapaita said,

  2 marraskuun, 2008 klo 6:00 pm

  Hurjan isolta näyttää paketti näin tasku/AIO-vaippailijan silmiin.
  Nostan hattua teille jotka jaksatte vaipattaa esim. nauhiksilla, minusta ei siihen ollut.

 17. Piia said,

  2 marraskuun, 2008 klo 6:37 pm

  Kiitos vinkeistä! Tämä oli tosiaan tarkoituksella monimutkaisemman kestovaipan käyttöohje, koska sellaista oli vaikea löytää silloin, kun itse etsin tietoa.

  Kuvaamiseen oli käytössä laajakulmaobjektiivi, minkä vuoksi kuvan etuosa korostuu. Vaippapaketti näyttää siksi todellista isommalta ja jalat pulskemmilta. 🙂

 18. Laura said,

  2 marraskuun, 2008 klo 7:23 pm

  Kiva kun vaivauduitte laittamaan kuvat aiheesta. En ole itse käyttänyt nauhiksia ollenkaan, ja eka kertaa niistä kuulinkin vasta muutama kuukausi sitten. Olinkin miettinyt mitä ne oikein ovat. Meillä kuopus on jo osan aikaa ilman vaippaa. Meillä on muuten sama idea kuin teillä, mutta riisipaperia en enää kolmannella viitsinut käyttää ja nauhiksen korvaa viuhkamaisesti taiteltu harso. Siis 1)harso + 2) sen päälle flanellinen sisävaippa silloin kun viitsitään + 3) pikkuhousut +4) villahousut tai kuorivaippa. Pikkuhousut ovat aivan ehdoton juttu! Harsovaipan kiinnitystä varten meillä on pari Snabbia, mutta ne ovat aina kateissa. Vaikka tuppaa valumaan, jos ei ole body päällä. Ja kun lapsi on päälle 2 v niin bodeissa ei enää pituus riitä. Mutta ei se mitään, tyttö osaa jo käydä potallakin, ja vaippa on helppo ottaa hänellä itselläänkin pois kun se on löysällä…

 19. Jaana said,

  3 marraskuun, 2008 klo 10:27 am

  Olipas havainnollisia kuvia!
  Meillä käytetään nauhavaippoja nyt reilu parivuotiaalla yövaippoina, eikä niitä kyllä juuri kertaa päivässä enempää jaksaisikaan laittaa… Minusta pitää paljon varmemmin harson ja pikkuisen froteepalan kanssa villahousujen alla sängyn takuuvarmasti kuivana kuin kertikset, joita joskus esim. reissussa käytämme. Tai nykyään tytöllä saataa olla vaippa kuiva aamulla, mutta vielä joku aika sitten oli kyllä aivan litimärkä, kertseillä myös yöpuku ja lakanat. Kun peppua vasten on silkkiliina, niin ei edes tunnu epämukavalta (tai ainakaan aiheuta ihottumaa, joka meillä myös on välillä ollut ongelmana kertisten kanssa).
  Mutta siis tosiaan aloittelijalle saattaa olla hieman pelottava tuttavuus 😉 Päivisin meilläkin käytetään taskuvaippoja, jotka ovat kyllä älyttömän helppoja! Päiväkotiin en muita kehtaisi viedäkään, ymmärän kyllä, jos heille tulee negatiivinen asenne ja mielikuva vaikeista vaipoista, jos yrittää ehdottaa, että pukisivat jotain nauha- tai harsosysteemiä menevälle taaperolle. Taskuvaippoja tosiaan löytyy nykyään niin montaa merkkiä, että jokaiselle sopiva löytyy varmasti. Harmi vaan, että maksavat niin paljon, ettei huvittaisi kokeilla kovin montaa ennenkuin löytää sopivan. Onneksi tosin epäonnistuneet kokeilut saa aika hyvin myytyä eteenpäin. Esim. meillä nuo mainitut Fuzzit, olkoonkin jenkkejä, ovat pelittäneet (ja vielä samassa koossa, kun ostin alkuun liian isoja, jotka kuitenkin siis pitivät) jo 1½ vuotta!
  Ai niin, ja kyllä meillä ollaan aina saatu vaipat pysymään jalassa ilman bodejakin 😉
  Tulipas taas paasausta, mutta kestovaipat ovat vaan niin mukavia, etten tajua mikseivät kaikki niitä jo käytä!

 20. Jaana said,

  3 marraskuun, 2008 klo 10:33 am

  Ai niin vielä (saankohan ikinä lopetettua 😉 )
  Itse en kokenut riisipaperia maitokakkavaiheessa kovinkaan tarpeelliseksi, sillä sen nestemäisen tuotoksen (jota tyttö tuotti 5-10 kertaa päivässä…), sain kyllä huuhdeltua silloin yleensä harsosta helposti ilmankin, mutta kiinteiden alkaessa savimaistunut tavara oli kivampi nostaa riisipaperissa pois. Minä kyllä heitin ne vessanpönttöön, eikö niin saakaan tehdä?
  Jos tyttö olisikin tehnyt kiinteitä pirpanoita, ei riisipaperia olisi ehkä silloinkaan tarvinnut…

 21. Ruusunen said,

  3 marraskuun, 2008 klo 4:10 pm

  Oi, etsin ekoelämästä kertovia juttuja ja löysin tämän kestovaippajutun. Mun vauvat on jo isoja ja kertakäyttövaippavauvoja..koska äiti on vasta nyt herännyt, kun mukelot alkavat olla murkkuja. Pelhana, kun en enää saa vauvoja. Nimittäin kestoilisin. No, riittää tuossa roskien vähentämisessä haastetta muutenkin, joten ei auta parkua. Miehen kanssa ekoilu onneksi hälventää vauvankaipuuta, nyt pyritään tekemään 30-vuotta vanhasta talosta energiatehokas, kompostoimaan -siis vähentämään jätettä ja tekemään oikeaa multaa omalle kasvimaalle. Aika paljon nää jutut vaatii tietoo ja lihasta -varsinkin kun samalla säästetään, eikä oo varaa käydä Rautiasta monen sadan euron valmista kompostia ja vessaa. Vai olenko ihan väärässä? Minusta kaikkein kivointa ekoilussa on ennaltaehkäisy -eli kulutuksen minimoiminen. Hyvää syksyä teille ja kauniille lapsillenne! -Äiti, jonka oma äiti kestoili -ja joka itse ei sitä kuitenkaan ymmärtänyt tehdä omiensa kohdalla.

 22. Marika said,

  24 marraskuun, 2008 klo 9:43 pm

  Kiitos kuvavinkeistä!!
  Hankin joku aika sitten kaksi ensimmäistä nauhavaippaa ja täältähän löytyi hyvät ohjeet kuinka niitä käyttää.
  Takana jo 2,5vuotta kestoilua ja kaksi lasta, joten johan on aikakin kokeilla nauhavaipat myös. :))


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: