Sähköjohto solmuun!

Se on nyt sitten energiansäästöviikko. Perinteiseen tapaan eduskunnan luontoryhmä järjesti energiansäästöseminaarin, jota kuuntelemaan Taitokin pääsi mukaan. Taito purra jyrskytti puruleluaan ja piereskeli vapautuneesti asuntoministeri Jan Vapaavuoren esitellessä näkemyksiään rakennusmääräysten tiukentamisesta. Onneksi istuimme salin takaosassa.

Ilmastopuheista huolimatta maailmanlaajuiset päästöt jatkavat kasvuaan ja ylittivät juuri Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n pahimmatkin arviot. Toivottomalta tuntuu. Tätä menoa Taiton viettäessä eläkepäiviään ulkoilma on niin sakeanaan hiilidioksidia, että se vastaa tunkkaista sisäilmaa. Ilmastonmuutoksen aiheuttamisen lisäksi hiilidioksidi mm. happamoittaa meriä. Energiansäästö on helpoin ja halvin tapa vähentää ilmaston kuormitusta.

Päättäjätkin ovat jo tehneet jotakin, sillä tulevat rakennusmääräykset ohjaavat selvästi energiatehokkaampaan suuntaan. Vapaaehtoisiakin toimia ihmiset tekevät, jos vain heille annetaan riittävästi tietoa. Tästä esimerkkinä oli Oulu, jossa seminaarin puheenjohtajan toiminut Erkki Pulliainen on saanut aikaan vipinää aikaan. Kaupunki on järjestelmällisesti kurssittanut omakotirakentajia energia-asioissa. Rakentajaperheet ovat kurssit käytyään ihan itse valinneet järkeviä ratkaisuja halvimman talopaketin sijasta.

Hei ihmiset, kuntavaalit ovat tulossa. Suomessa kunnat tekevät todella isoja päätöksiä. Polttaako paikallinen voimala kivihiiltä vai haketta? Panostaako kunta energiansäästöön? Kaavoitetaanko automarketteja vai lähipalveluita? Jos yhtään välitätte lastenne tulevaisuudesta, antakaa ääni ehdokkaalle, joka lupaa ja osaa tehdä päästöille jotakin. Jos edes puolet ihmisistä vaivautuu tekemään näin, muutoksia tapahtuu seuraavien neljän vuoden aikana. Sitä odotellessa voi kotona vääntää turhat laitteet pois päältä, vaihtaa energiansäästölamppuihin (valitse laadukas malli!) ja tarkistaa, ettei lämmitys töhötä liian kovalla.

Miettii

-Piia,

joka aina tietokoneen suljettuaan kiskoo myös modeemin sähköjohdon seinästä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: