Vaunut vai kantoliina

Kas niin, nyt on kasvimaan sato korjattu ja kärrätty varastoon. Todellakin kärrätty, sillä perunasäkit, porkkanat ja omenat sain kuljetettua junaan ja kotiin asti lastenvaunuja käyttäen. Osa sadosta jätettiin äidilleni ja osan Tomppa vei työkämpälleen pohjoiseen. Punajuurista olivat huolehtineet myyrät syömällä ne naatteja myöten pois.

Kantoliinan kanssa ei ole tarvinnut poiketa tottumuksistaan, mutta vaunujen kanssa tavallisten kulkureittieni tilalle piti etsiä vaihtoehtoiset reitit. Junaan saattoi astua vain yhdestä ovesta, joka johti lastenvaunuille ja pyörätuoleille tarkoitettuun vaunuun. Onneksi opasteet olivat kohdallaan ja tila viihtyisä, mutta tälle paikalle ei voinut erikseen varata lippua automaatista.

Ensimmäinen kerta Helsingissä lastenvaunujen kanssa avasi aivan uuden näkymän kaupunkiin: suunnilleen tällaista olisi, jos joutuisin pyörätuoliin. Piti selvittää kuinka hissillä pääsee metroon ja mistä ovista lastenvaunujen kanssa voi kulkea. Löysin paljon opasteita, joiden olemassaoloa en ollut koskaan ennen huomannut. Kaikkia tarpeellisia opasteita taas ei ollut, ja metron hissi haisi. Nyt huomaan, että esteettömyys on tärkeä kaupunkisuunnittelun lähtökohta.

Lastenvaunut olivat monella tavalla kätevät, sillä mukana olisi kulkenut helposti suurempikin määrä kasvimaan antimia, eikä selkäni rasittunut tavalliseen tapaan. Jäin murehtimaan tyrnimarjojen jäämistä äitini pakastimeen. Lapsen kannalta vaunut taas tuntuivat aika passiiviselta kulkuvälineeltä. Vaunukopasta näkymäkin on rajattu. Lisäksi minua mietitytti, mahtaako siellä kaukana äidistä tulla kylmä. Kantoliinassa Taito on kulkenut pystyssä jo siitä lähtien, kun niska on kantanut, ja hän katselee maisemia pää pyörien.

Molemmissa on selvästi puolensa. Liina on läheisempi tapa kuljettaa ja hyvä rauhoittamiseen. Suunnilleen kahdeksan kilon paino taas tuntuu minulla jo pitemmillä matkoilla, mutta Tomppaa Taiton paino ei rasita. Vaunut kannattanee ottaa mukaan silloin, kun mukana on kuljetettava paljon tavaraa. Ne ovat myös kätevät, kun aikoo olla liikkeellä kauemmin tai haluaisi laskea lapsen välillä jonnekin.

-Piia

10 kommenttia

 1. No voi elämä! said,

  24 syyskuun, 2008 klo 9:14 pm

  Voiko oikeesti lastenvaunujen käyttö olla noin scifiä jollekulle?

 2. Jenna said,

  24 syyskuun, 2008 klo 11:23 pm

  Kai se voi… helpompaa on kait hirttää 25 metriä pitkä rätti ympäri kehoa varsinkin talvisaikaan ja varoa liukastumasta…

 3. Laura said,

  25 syyskuun, 2008 klo 6:44 am

  Itse olen monesti hehkuttanut, että lastenvaunut ovat maailmanhistorian paras keksintö: kyllä minulla jäisivät kauppareissut tekemättä ilman niitä (eli ne pitäisi tehdä autolla miehen työpäivän jälkeen). Tavallaan vaunut antavat äidillekin vapautta ja mahdollisuuksia liikkua. Tosi on, että vaunuilla ei pääse minne tahansa. Nykypäivänä lasta ei myöskään uskalla jättää vaunuihin nukkumaan äidin mentyä kauppaan, joten nukkuvakin lapsi on herätettävä ja sullottava rintareppuun/kantoliinaan, ostoskärryyn tai meillähän kuopus jo kävelee itse. Muta varsinkin ekan lapsen kohdalla huomasin tosiaan tuon minkä sinäkin, että tuntuu vähän pahalta kun lapsi on siellä ”kaukana” rattaissa eikä sylissä. Lapsikin sen huomasi ja usein itki koko ratasmatkan, jos en ollut ottanut rintareppuakin mukaan. Seuraavat lapset ovat olleet vähän erilaisia luonteita, joten heille vaunukyyti on aina passannut hyvin, enkä ole enää heidän puolestaan huolehtinut.

 4. nti Täti said,

  25 syyskuun, 2008 klo 8:08 am

  No voi elämälle: Voiko pyöräily Espoosta Helsinkiin 15 km olla scifiä jollekulle? Voiko ilman lihaa selviäminen olla scifiä jollekulle? Voiko kierrättäminen olla scifiä jollekulle? Voiko autotta selviäminen olla scifiä jollekulle? Voiko alkoholitta eläminen olla scifiä jollekulle?
  Voiko siis vaunujen kanssa liikkuminen olla scifiä jollekulle?
  Se on uutta ja erilaista, jota ei ole ennen tehnyt. Paljon kummallisempia ja haitallisempia kin aukkoja ihmisten kokemuskentästä löytyy kuin se, ettei ole tottunut kulkemaan vaunujen kanssa! (esimerkit omista törmäyksistä) Tuskin joka naisen kasvuprosessiin kuuluu kierros kaupungilla lastenvaunujen kanssa tai sitten minulle ei moisesta kouluretkestä ole kerrottu!

 5. Lilli said,

  25 syyskuun, 2008 klo 8:45 am

  Molemmille on omat tarpeensa. Liina on ihan kätevä, jos liikumme kotona, kodin lähellä leikkipuistossa tai käymme kävelyllä esikoisen kanssa. Liina on hyvä heittää myös vaunujen alle pitemmillä lenkeillä tai kaupungilla käydessä, jotta vauvan voi nostaa siihen välillä rauhoittumaan.

  Vaunut säästävät omaa selkää. Rivakat kävelylenkit onnistuvat hyvin. Samoin kaupassa käyminen. Meidän lasten vauva-ajasta suurin osa on ajoittunut talveen ja talvella en ole liinaa oikein uskaltanut käyttää. Pitävällä pakkaskelillä liinailu onnistuu hyvin, mutta liukkailla keleillä (joita Suomen talvesta näkyy nykyisin löytyvän) en yksinkertaisesti uskalla kuljettaa lasta liinassa, koska hyvistä jalkineista huolimatta pelkään liukastuvani.

 6. Kotiäiti said,

  25 syyskuun, 2008 klo 11:22 am

  Kun on tottunut liinan mukavuuteen, niin ei mieluusti enää rattaita mukaan ottanut tiellä pyörimään 🙂 . Kantaminen on ihanaa ja helppoa eikä sieltä juurikaan huutoa kuulu ja rintakin pienen saatavilla heti. Ja lisäksi kauhealta pukemisrumbalta säästyy, kun on kantotakki. Sekä vaunuille että liinalle on useimmilla perheillä oma paikkansa.

 7. jarna Tyylisuuntauksista said,

  25 syyskuun, 2008 klo 1:49 pm

  Meillä hankittiin liina vasta neloselle.Muuten ok idea, mutta ei onnistunut ottaa 1v pikkuveikkaa sitten syliin lainkaan. Vauveli on ollut tyytyväistä sorttia ja nukkunut vallan hyvin vaunuissa pitkiä unia eikä takuulla ole kylmä, kun vaatettaa riittävästi.Mitä kovempi pakkanen tai rankempi sade, sitä paremmin tyttö nukkuu ulkona suojaisissa vaunuissaan. Liina siis jäi vähälle käytölle, koska toki halusin sylitellä toistakin vaippahousua enkä omistautua pelkästään tytölle. Oli jo tarpeeksi rankkaa pojalle, kun perheeseen tuli vauva kun hän itsekin oli vielä pikkuinen vauva.

  Helsingissä on erinomaiset mahdollisuudet kulkea vaunuilla: kulkuvälineet ilmaisia, vaunuille on junissa, busseissa ja metroissa omat paikat (toisin kuin monesti ulkomailla isommissakaan kaupungeissa), on hissit, liuskat ja tarpeeksi leveät kulkureitit jopa tuplavaunuille.

 8. äiti myös said,

  25 syyskuun, 2008 klo 2:13 pm

  Ehdottomasti vaunut meillä ! Liina oli aivan turha ostos.

 9. Piia said,

  25 syyskuun, 2008 klo 4:31 pm

  Hih, kylläpä tästä kehkeytyi tunteikas keskustelu. Meillä ei ole ihan lähipiirissä muita lapsiperheitä, eikä mainonta juuri tavoita, joten monet lapsenhoitotavat on pitänyt kehittää itse. Monelle vaunujen kanssa kulkeminen tuntuu olevan itsestäänselvyys, mutta asiat voi tehdä monella tavalla. Talvi liinan kanssa hiukan mietityttää liukastumisvaaran takia, siitä ei ole vielä kokemuksia.

 10. Kotiäiti said,

  26 syyskuun, 2008 klo 12:28 am

  Kaupungissa liikkuessa liinan kanssa oli nuo liukuesteet aina varalta mukana, mutten kyllä kertaakaan niitä tarvinnut. Superliukkailla otin vaunut käyttöön. Mutta huonosti hiekotetuilla maalaisteillä liukuesteet ovat mielestäni ihan ehdottomat. Jotkut liinailevat enemmän ja toiset vähemmän. Joillekin kunnon kantoreppu on enemmän se juttu kuin liina. Mutta melkeinpä jokaiselle äidille kantamisesta on hyötyä :), kun sen taidon oppii.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: