Vaatteille lisää käyttöikää

Kävimme fyysikoiden kanssa viikko sitten Tekniikan museossa. Käynti jäi lyhyeksi Taiton kärsivällisyyden lopahdettua, mutta mieleen ehti jäädä esittely suomalaisesta keksinnöstä: wash wool -villa ei nyppyynny eikä kutistu pesussa, koska kuidut on käsitelty erästä entsyymiä käyttäen.

Hienoa! Miksen kuitenkaan ole kuullut tästä tuotteesta mistään muualta? Mikseivät kaupan rekeissä roikkuvat villapaidat ole jo järjestäen nyppyyntymättömiä ja keksijä miljonääri? Miksei menetelmä ole levinnyt muiden vaatekuitujen käsittelyyn hieman muokattuna? Ettei vain johtuisi siitä, että vaatteiden myynti vähenee, jos ne kestävät liian hyvin.

Taiton vaatteet olemme hankkineet lähes kaikki kirppareilta ja huuto.netistä. "Pesunukkaa" on huuto.netissä toistuva kuvailu, jolla myyjä kertoo, ettei vaatteen pinta näytä uudelta. Vaate ei ole rikki, ja se on yhtä lämmin kuin uusikin. Silti tulee tunne, etten tarjoa lapselleni parasta, kun puen hänet kuluneen näköisiin potkuhousuihin.

Kirpparilta osui ostosteni sekaan myös yhdet täysin käyttämättömät Tutan valmistamat potkuhousut, kerrankin Taito sai päälleen vaatekappaleen, jossa oli siistin näköinen pinta. Vaan eipä ole enää muutaman käyttökerran ja parin pesun jälkeen: pelkkä selällään potkuttelu on tehnyt kantapäihin ankean tumman nukkakerroksen, ja vaate ei muutenkaan enää eroa ulkonäöltään muista kirpparivaatteista. Minulla on omassa vaatekaapissani Tutan valmistama raitapaita 1970-luvulta. Olen perinyt sen sukulaisilta, käyttänyt sitä itsekin yli vuosikymmenen ja se on edelleen siistimmän näköinen kuin tämä uusi ostos on nyt.

Ärsyttää vaatteiden huono kestävyys, joka aiheutuu vain valmistajien piittaamattomuudesta ja asiakkaiden pelkän hinnan perusteella tekemistä valinnoista. Puuvillan viljely kaikkine tuholaismyrkkyineen on niin saastuttavaa toimintaa, ettei vaatteista kannattaisi tehdä kertakäyttöisiä.

Minulla on parannusehdotus: otetaan vaatteille käyttöön pakollinen kestävyysmerkintä, joka kertoo energiamerkin tapaan asteikolla A-G, kestääkö vaate normaalia käyttöä ja pesua. Merkintään kuuluisi minimivaatimus, jota kehnompia vaatteita ei saisi myydä. Kodinkoneissa energiamerkintä aiheutti jo muutamassa vuodessa dramaattisen parannuksen laitteiden energiatehokkuuteen, joten ehkä vastaava "julkisuusperiaate" toimisi vaatteissakin. Etenkään vauvanvaatteissa muoti ei vaihdu usein, joten paremmalla kestävyydellä saisi vaatteille lisää käyttöikää.

-Piia

6 kommenttia

 1. Tyyliblogin Sari said,

  2 syyskuun, 2008 klo 5:51 pm

  Kannatetaan!

  Kun perheeseen syntyy kolme poikaa parin vuoden välein joutuvat vaatteet todelliseen kestävyystestiin. Kyllä on ärsytys huipussaan, kun vaate ei kestä edes yhden lapsen käyttöä.

 2. Laura said,

  2 syyskuun, 2008 klo 7:21 pm

  Hieno idea! Vaatii vaan tietenkin tällä muodinmuuttumisvauhdilla ehkä liikaa panostusta valmistajilta testata vaatteiden pesun ja käytönkestävyyttä kunnolla. Nyppyyntyminen näkyy etenkin omissa vaatteissani, kun lapset kiehnäävät sylissä. Lasten vaatteiden kohdalla olen erityisen tympääntynyt painokuvioihin. Ne eivät kestä kolmea pesua. Nykyään pyrin ostamaan lapsille vain sellaisia paitoja (uusia tai kirppiskamaa), joissa ei ole painokuvia, mutta sellaisia on yllättävän vaikea löytää. Toinen murheenkryyni ovat isojen tyttöjen sukkahousut. Ne kulahtavat heti eka käyttäjän kohdalla joustamattomaksi ja harvaksi kudokseksi, joka ei lämmitä. Parit tällä tavoin huonontuneet tyttöjen lempisukkikset leikkasin vastikään polvisukiksi, joita tytöt voivat pitää kotioloissa.
  Ovathan ne vaatteet tietenkin ennenkin kuluneet. Esim. isäni on kertonut käyttäneensä koko kansakoulun ajan samaa villapaitaa. Lopuksi vaan oli upeat nahkapaikat kyynärpäissä ja arvonnousu isojen poikien kastiin. Mutta kuljepa tänään paikat kyynärpäissä! Esikoistani jo kiusattiin eskarissa (painokuvaltaan) kuluneen paidan takia! Tuli mieleen, että en halua lapseni kärsivän kierrätysvaatteiden käytöstä. Onneksi tällä erää onneksi kiusaaminen saatiin loppumaan open toimesta.

 3. Lallu said,

  2 syyskuun, 2008 klo 9:28 pm

  Kannatetaan!
  Tänä kesänä ehti jo monta kertaa ärsyttää pojan (3,5v) lenkkarit, jotka eivät kestäneet kuukautta pidempään käytössä. Ja käytössä oli siis useampi kenkäpari. Ei pelkästään nämä lenkkarit. Reikiä löytyy ihan joka puolelta, pohja on hapertunut eikä tarrat pysy kiinni.
  Viime kesän lenkkarit olivat sentään parempaa laatua ja palvelivat vielä serkkuakin.
  Vaatteissakin olen saanut pettyä useaan otteeseen.

 4. Suvi said,

  3 syyskuun, 2008 klo 7:50 am

  Älä muuta viserrä! Miksi oi miksi vaatteet eivät vaan voi kestää!?! Erityisesti harmittavat merkit, joiden vanhat vaatteet olivat ”ikuisia” ja nyt nämä uudet ovat laadultaan parhaimmillaankin vain keskinkertaisia. Olen esim. itse käyttänyt vanhempieni nuoruudesta säilyneitä Marimekon trikoopaitoja, mutta lapsien lahjaksi saadut vaatteet ovat kaikki (siis ihan oikeasti 100%) vähintään purkautuneet saumoistaan. 😦

 5. jokunen said,

  3 syyskuun, 2008 klo 11:41 am

  Olisipa hieno homma, jos vaatteet luokiteltaisiin kulutuskestävyyden mukaan. Nyt pitää väännellä ja käännellä jokaista vaatekappaletta erikseen ja arvailla sen kestävyys. Samaltakin valmistajalta voi löytyä laadullisesti hyvin eritasoisia kuteita. Kohtuullisen tyytyväinen olen ollut Finnwearin lastenvaatteisiin. Esim. collegevaatteet eivät nyppyynny tai haalistu, tosin ulkonäöllisesti eivät useinkaan miellytä minua. Käytetyissä vaatteissa on se etu, että niistä näkee kulutusominaisuudet heti.

  Laura: Minä silitän hartaasti kaikki kuvalliset (myös sellaiset, jotka on kuvioitu värjäämällä) vaatteet ennen käyttöä ja pesua nurjalta puolen kuvan kohdalta. Silitys kiinnittää kuvat tiukemmin tekstiiliin, ja ne pysyvät vaatteissa huomattavasti paremmin ja kauemmin kuin silittämättä jätetyt kuvat. Jos kuva on jo valmiiksi haalistunut, niin saisikohan sitä petrattua kohokangasväreillä? Piirtäisi kuvan rajat ja muutamat yksityiskohdat selkeiksi.

  Lallu: Meilläkin ollut tänä keväänä-kesänä surkeita kokemuksia lenkkareista. Ensin ostettiin tarjouksesta noin kympillä, rikkoutuivat käyttökelvottomiksi kahdessa viikossa. Seuraavat parit kestivät vajaan kuukauden (tosin enimmän osan ajasta jalassa olivat sandaalit). Kolmansista pareista maksoin kirpaisevan moninkertaisen hinnan, mutta ovat nyt käytössä kolmatta kuukautta ehjinä. Tosin hinta tai merkki ei läheskään aina takaa tuotteen kestävyyttä 😦

 6. Violette said,

  3 syyskuun, 2008 klo 12:46 pm

  Olen kuullut tästä wash wool -villasta muutama vuosi sitten, kun juttua sen keksijästä oli kaikissa naistenlehdissä. Jotain hyötyä naistenlehtien lukemisestakin on 😉 Wash woolin espoolainen keksijä kyllä muutan taitaa olla miljonääri, oli jo ennen keksintöä.

  Keksijä muistaakseni myy keksintöään firmansa kautta, ja wash woolin yleistyminen riippuu siitä, kuinka moni valmistaja tämän patentoidun menetelmän ottaa käyttöön, ja tietenkin ensin maksaa siitä. Olen aika hämmästynyt, että vastaani ei ole tullut yhtä ainoaa wash wool -tuotetta. Ostaisin heti, sekä lapsille että aikuisille, nyppyyntymättömiä villaneuleita!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: