Herneitä ja lituja

Hernesato on kypsynyt kasvimaalla vauhdilla, kun herneenvarret pääsivät lopulta kukkimisvaiheeseen saakka. Olen joutunut hiukan hillitsemään herneiden popsimistani, sillä imeväisikäinen pikku-Taito alkoi melkoisen huudon ja vääntelehtimisen saatuaan muutaman kerran hernepitoisen ruuan voimin muodostunutta maitoa.

Osaltaan herneiden syömistä rajoittaa myös myyräinvaasio. Kasvimaalla möyriessä taustalta kuuluu usein tasainen rouskutus. Herneiden versot ovat myyrien herkkua, ja varsista suuri osa on purtu poikki.

Sokeriherneen palkoja muistuttavaa villiä syötävää ovat peltoretikan lidut. Ne ovat kypsyneet sopiviksi juuri näihin aikoihin. Peltoretikka on retiisin sukuinen rikkakasvi, ja sen lidutkin muistuttavat maultaan retiisiä, ovat tosin hiukan polttavampia. Liduissa on sekin yhteinen piirre retiisin kanssa, ettei niitä kannata syödä liian suurina, koska maku huononee iän mukana. Mukavaa napsittavaa pellolla kävellessä, ja oikeastaan ainoa villivihannes, jota syömme sellaisenaan ilman lisukkeita.

-Piia

Kuvat:

peltoretikka.jpg
Peltoretikan lituja (putkitetun helminauhan näköiset kasvinosat) voi syödä sellaisenaan.

2 kommenttia

 1. Laura said,

  15 elokuun, 2008 klo 1:14 pm

  Eipä ole tuollaisia lituja tullut koskaan maisteltua, itse asiassa en ole koskaan edes huomannut moisia!

  Vai ei pikkukaverin massu oikein vielä kaikkea sulata 🙂 Itse olen kuullut, että valkosipuli on myös aika paha ilmavaivojen aiheuttaja vauvoille. Itse en ikinä huomannut mitään suoraa yhteyttä minkään tietyn ruoka-aineen ja vauvan olon välillä, mutta jos minulla itselläni oli mahanpurua ties mistä syistä, niin takuuvarmasti vauvakin äksyili ja imetys oli yhtä tuskaa…

 2. Lallu said,

  15 elokuun, 2008 klo 10:07 pm

  Peltoretikka onkin ihan uusi tuttavuus. Meidän lähistöllä niitä ei kasva, mutta vanhempien mökillä muistan nähneeni. Täytyy maistella.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: