Pirtelöä rikkakasveista

Kasvimaalla kasvaa monia syötäviä rikkakasveja. Osa on ihmisen vanhoja unohtuneita viljelykasveja jostain kivikaudelta, kuten jauhosavikka, osa on muuten vain levinnyt ihmisen mukana. Kitkiessä nenään tuntuu joskus kesän tuoksujen seasta mintun tuoksu, ja silloin on todennäköisesti juuri nyhtämässä rikkakasvina kasvavaa rantaminttua irti. Mintuksi sen tunnistaa selvästi maustakin, maku on vain hiukan viljeltyä minttua miedompi ja heinämäisempi.

Meillä kasvimaalla on siellä täällä laajoja rantaminttukasvustoja. Joku voisi erehtyä luulemaan, että viljelemme sitä. 🙂 Niinpä kasville on ollut houkutus keksiä käyttöäkin. Tomppa keräsi minttusatoa talteen talveksi, ja kehitti uutena käyttömuotona villillä mintulla maustetun pirtelön. Näin se valmistuu:

Ainekset:
Kunnon kourallinen tuoretta rantaminttua
Puoli litraa vaniljajäätelöä
Pari sataa grammaa marjoja, esim. puolukkasurvosta tai mansikoita
Banaani

Ainekset pannaan tehosekoittimeen ja sekoitetaan tasaiseksi pirtelöksi. Jos haluaa rakenteesta juoksevampaa, joukkoon voi lisätä maitoa tai kauramaitoa. Pirtelöstä saa helposti vegaanista käyttämällä kaura- tai tofujäätelöä.

Rautavaaran mukaan minttu on parhaimmillaan ennen kukintaa, joten nyt olisi juuri viimeiset hetket kerätä sato talteen. En ole tosin itse huomannut kukinnan muuttavan makua kovin radikaalisti, joten kyllä kukkivan kasvinkin hyödyntämistä kannattaa kokeilla. 🙂

-Piia

Kuvat:

rantaminttu.jpg
Rantaminttu on syötävä rikkakasvi.

5 kommenttia

  1. Suvi said,

    26 heinäkuun, 2008 klo 8:05 am

    Pitääkin kokeilla tuota pirtelöä! Huomasin juuri eilen palstalla että siellä kasvaa minttua (pariakin eri sorttia) vaikken ole sitä sinne istuttanut. Marjaakin tulee nyt niin paljon ettei keräämään / syömään ehdi, enkä ole ollut järin hyvä keksimään mihin sadon käyttäisin… Näillä säillä pirtelö onkin loistoidea! 🙂

  2. Laura said,

    26 heinäkuun, 2008 klo 8:46 pm

    Kiva idea tosiaan! Nyt pitää tarkkailla löytyisikö rantaminttua näiltäkin korkeuksilta ja vielä omalta pihalta…

  3. jokunen said,

    26 heinäkuun, 2008 klo 11:15 pm

    Tuota pitääkin kokeilla. Tänään tein pirtelöä, jossa sattumalta oli kaikkia muita ohjeenne aineksia (sokeroitu mansikkasurvos, banaani ja vaniljajätski) paitsi minttua. Onko teillä muita kivoja reseptejä, joihin käytetään luonnonkasveja? Itse olen tehnyt jauhosavikasta ”pinaattimuhennosta” ja kerran ”pinaattilättyjäkin”.

  4. Piia said,

    27 heinäkuun, 2008 klo 6:02 pm

    Ylläpitämässämme Insinöörin keittokirjassa http://www.insinoorinkeittokirja.fi/ on joitakin ohjeita, joissa on myös luonnonkasveja. Ainakin siellä on pinaattimuhennoksen tyyppinen ruoka, johon voi käyttää vuohenputkea tai nokkosta. Villivihanneksia sisältävät myös villivihannespiirakka, kesäsalaatti ja kasvisvokki.

    Olisi kasa ohjeita odottamassa lisättäväksi keittokirjaan, mutta aikaa vie tarkkojen mittojen ja aikojen varmistaminen. Kun on tehnyt onnistunutta ruokaa, pitää miettiä, montako porkkanaa tulikaan käytettyä, ja haudutettiinko ruokaa kymmenen vai kaksikymmentä minuuttia. 🙂

    Jäätelö-banaani-marjat -yhdistelmästä tehty pirtelö on hyvää ilman minttuakin. Minusta se on hyvä tapa saada syötyä etenkin puolukoita, joita ei muuten tule paljoa käytettyä sellaisenaan.

  5. jokunen said,

    2 elokuun, 2008 klo 9:50 pm

    Tänään sain paistettua villivihannespiirakkaa, johon keräsin poimulehtiä, nokkosta, jauhosavikkaa ja maitohorsmaa. Me aikuiset tykkäsimme lopputuloksesta, mutta jälkikasvu ei innostunut.

    Poimimme lisäksi lasten kanssa vadelmia ja rantaminttua, ja saalis jalostettiin vaniljajätskin kera pirtelöksi, joka kelpasi kaikille.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: