Itsehillintä petti vaatekaupassa

Ympäristöä kuormittaa vähiten tuote, jota ei koskaan ole edes hankittu. Tätä periaatetta olemme soveltaneet, ja ostaneet kaikki lastenvaatteet käytettyinä. Niistä on ylitarjontaa, ja rahaa on säästynyt kivasti. Äitiyspakkauskin jäi hankkimatta, koska Kiinassa teetetyt kotimaisilla merkeillä varustetut vaatekappaleet eivät innostaneet.

Meitä on kaiken aikaa vaivannut seuraava vaatedilemma: käytettynä myydään lähinnä suurten ketjujen massamuotia, ja vaatekappaleet eivät ole oikein makumme mukaisia. Joko niissä on äitelä lapsen sukupuoleen viittaava värikoodaus tai ne tunnistaa kilometrin päästä tiettyjen valmistajien tuotteiksi, joita emme välittäisi mainostaa. Luomuvaatteet taas näyttävät hyviltä, mutta niitä ei juuri näe myytävän käytettynä.

Viime viikonloppuna kuitenkin luomuvaatekaupan houkutus kävi ylivoimaiseksi. Olimme katselleet jo pitkään Helsingin Annankadulla sijaitsevan luomukaupan näyteikkunaa, ja lauantaina astuimme sisään. Aikomuksena oli vertailla harsovaippojen hintoja, mutta harsoja ei siellä ollutkaan. Hypistelimme pitkään, ja poistuimme lopulta mukanamme Lotties-merkkiset luomupuuvillaiset potkuhousut ja paita. Ne vain olivat NIIN hyvännäköisiä.

Luomupuuvillan lisäksi näiden saksalaisten vaatekappaleiden erikoisuutena on värjäämättömyys: kankaissa käytetään kasvien omia luonnollisia värejä, mikä tarkoittaa käytännössä luonnonvalkoista ja ruskeaa.

Luomut ja kirpparivaatteet ovat turvallisempi valinta myös kemikaalien kannalta. Puuvillan tavanomaisessa viljelyssä käytetään erityisen paljon tuholaismyrkkyjä. Lisäksi moni suuri vaateketju on jäänyt viime aikoina kiinni siitä, että niiden alihankkijat kehitysmaissa käsittelevät kankaita tai valmiita vaatteita EU-maissa kielletyillä kemikaaleilla.

Hufvudstadsbladet kirjoitti eräästä kemikaalikohusta viime vuonna. Tukholman jätevedenpuhdistamolla oli ihmetelty, mistä veteen ilmestyy suuria määriä vesieliöille hyvin myrkyllistä kemikaalia. Lopulta lähteeksi paljastuivat tavallisten ihmisten pyykinpesuvedet. Suuret ruotsalaisketjut olivat myyneet pyyhkeitä ja muita tekstiilejä, joiden viimeistelyssä käytetty kielletty myrkky vähitellen poistui pesujen mukana. Suomenkielisissä lehdissä ei näkynyt aiheesta riviäkään, vaikka täällä on myynnissä samojen vaate- ja sisustusketjujen tuotteita.

-Piia

Kuvat:

lotties_vs_henkkamaukka.jpg
Luomuinen heräteostos vasemmalla, käytettynä hankittua massamuotia oikealla.

4 kommenttia

 1. Laura said,

  15 huhtikuun, 2008 klo 5:32 am

  Hyvä kun kirjoitit vaatteiden valmistuksen ympäristövaikutuksista meille valveutumattomammille ihmisille. Minä olen ostanut ihan tavallisia vaatteita ihan tavallisista kaupoista ja kirppareilta lapsille, kun muuta tarjontaa näillä leveyksillä ei ole. Ainoa poikkeus ovat Ruskovillan villahousut, joita meillä kuopus käyttää ihan arkivaatteena kotona paidan tai mekon kanssa. Paljon tietysti on saatu ihan sukulaisten lapsilta kierrätyksenä. Omien vaatteiden kohdalla olen enemmän miettinyt vaatteiden ekologisuutta, ne kun kestävät käytössä pitempään pinttymättä eivätkä käy niin nopeasti pieneksi 🙂 Tosin naisen elämään ja varsinkin äitiyteen valitettavasti ( ja onneksi) kuuluu vyötärön ja kuppikoon muutokset ja siten vaatekaapin sisältökin elää.

 2. Laura said,

  15 huhtikuun, 2008 klo 5:34 am

  Ai niin, jäi kehumatta, että söpöltä näyttää tuo ”ekoasukokonaisuus”! Vaikka onhan se niin, että oma lapsi näyttää ihanalta vaikka säkki päällä!

 3. Piia said,

  17 huhtikuun, 2008 klo 3:26 pm

  Jos luomuista tykkää, saahan niitä postimyynnistäkin, esim. http://www.iloinenmaapallo.fi/ruohonjuuri/ tai http://www.luomula.fi/ .

  Minulle on tosiaan tullut pysyvä epäluulo kaikkea kiinantuonti-tyyppistä vaatetta kohtaan, kun olen riittävän monta uutista lukenut, mitä kaikkea niistä on löytynyt. On ties mitä hormonihäiritsijöinä toimivia ftalaatteja, on raskasmetalleja väriaineissa jne. Töissäkin meillä on ollut ongelmia kiinalaisten alihankkijoiden tuotteiden laadunvaihtelun kanssa: vaikka materiaali on allergiatestattua, yksi tuote-erä aiheutti asiakkaille voimakkaat allergiset reaktiot, toiset taas eivät mitään. Alihankkija ei tietenkään myöntänyt minkään muuttuneen.

  Omissa alusvaatteissani pidän huolta siitä, että ostan vain Ökotex-merkittyjä vaatekappaleita. Ne eivät liene luonnolle sen parempia, mutta merkillä varmistetaan, etteivät ne sisällä haitallisia kemikaaleja. Merkki on nykyään aika yleinen, alusvaatevalmistajien lisäksi myös esim. Finlayson noudattaa sitä.

 4. Piia said,

  24 huhtikuun, 2008 klo 6:07 pm

  Epäluuloni kiinantuontivaatteita kohtaan sai taas tänään vahvistusta, kun Hesari uutisoi T-paidoista, joista oli löytynyt nonyylifenolietoksylaatti-nimistä ympäristömyrkkyä. Paitoja oli myynnissä ainakin Stadiumin, NK:n ja Dressmanin myymälöissä, ja 16 testattua paitaa 17:stä sisälsi kyseistä ainetta. Ja Suomessa samat myymäläketjut eivät ole tehneet asialle taaskaan mitään. Hesarin uutinen on osoitteessa http://www.hs.fi/talous/artikkeli/1135235820820 .


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: